KAportal Kazne od 5000 do 350.000 kuna: Imate firmu? Onda imate novu obvezu koju morate ispoštovati | Karlovački informativni web portal

Kazne od 5000 do 350.000 kuna: Imate firmu? Onda imate novu obvezu koju morate ispoštovati

Marko Lukunić/PIXSELL

Do kraja ove godine, više od 180.000 trgovačkih društava mora se upisati u Registar stvarnih vlasnika. Glavni cilj – otkrivanje pravih vlasnika trgovačkih društava čiji se osnivači skrivaju iza odvjetnika ili pak drugih zastupnika, piše tportal.

Hrvatska je taj registar obavezna uvesti kako bi se uskladila sa zakonodavstvom Europske unije. Podloga za stvaranje registra bile su izmjene Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranju terorizma, a koje je Vlada usvojila još lani.

Iako će svi upisani podaci biti javni, moći ćete ih vidjeti samo ako platite naknadu. Upis bi se trebao dovršiti do kraja godine, a njegova objava očekuje se u siječnju 2020. godine.

Ipak, u Registar se ne moraju upisati sva društva. To nije obavezno za dionička društva koja kotiraju na burzi jer je njihovo vlasništvo upisano u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu. U Registar se neće upisivati ni sindikati, poslodavačke udruge, političke stranke, ali ni komore, zadruge, niti udruge čije će se članstvo najčešće mijenjati i za koje je nemoguće doznati tko im je pravi vlasnik.

“U 99 posto slučajeva tvrtke imaju osnivače koji su se identificirali prilikom upisa u Sudski registar. Ne sjećam se slučaja da javni bilježnik nije ovjerio identitet osobe koja osniva tvrtku, a sada se od nas traži da to ponovimo. Ako netko ne skriva vlasništvo, sada će opet proći tu proceduru, a ako netko želi sakriti udio u nekoj tvrtki, nastavit će to i dalje raditi”, kazao je vlasnik računovodstvene tvrtke Infokorp Danko Sučević, za tportal.

  • Dodao je kako se veliki problemi pojavljuju pri evidentiranju tvrtki čiji su vlasnici stranci ili oni koje su u vlasništvu druge pravne ili fizičke osobe. Istaknuo je kako udruge nisu ni pod kakvom kontrolom te predlaže upisivanje njihova članstva.

    Vlasnica jednog manjeg računovodstvenog servisa smatra kako je upis u registar opterećenje za gospodarstvo.

    “U Hrvatskoj ima oko 180.000 tvrtki koje su se dužne upisati, a pomnožimo to s cijenom od 300 kuna, koliko se usluga upisa prosječno naplaćuje, i dolazite do troška od 54 milijuna kuna”, kazala je i dodala: “Cijeli taj posao ponovno se radi i to košta, a zapravo se objavom registra neće ništa promijeniti niti novo doznati, osim možda u nekim perifernim slučajevima”, kazala je za tportal.

    Za one koji se ne upišu u registar do kraja 2019. godine, slijede poprilične kazne.Pravna osoba koja ne preda točne i ažurirane podatke, navodi se u Ministarstvu financija, riskira kaznu od 5000 do 350.000 kuna, dok članovi uprava i druge odgovorne fizičke osobe riskiraju od 5000 do 75.000 kuna

    RTL.hr

  • Odgovori