KAportal Na ovogodišnjoj izložbi iKA 62 inovacije - predstavljen brojač bicikala, pametni vrtni roštilj i još puno dobrih stvari | Karlovački informativni web portal

Na ovogodišnjoj izložbi iKA 62 inovacije – predstavljen brojač bicikala, pametni vrtni roštilj i još puno dobrih stvari

– Lijepo bi bilo da sljedeću iKA-u otvaramo na Trgu bana Jelačića gdje bi iza nas bila Oružana sa skelom u punoj izgradnj: tamo raste Centar izvrsnosti u kojem će itekako značajno mjesto imati spoj strojarstva, elektrotehnike i turizma. Zamišljen je za sve, od djece do onih najstarijih, a iskusnih, koji djeci mogu vraćati silno iskustvo i biti njihovo okruženje. A koliko drži Grad, Županija do toga, jasno je ako netko na glavnom trgu uvidi taj prostor, poruka što bi se tamo sve trebalo rađati. Ne “skačem” na novu iKA-u, ovdje smo, ali ovo je i najava jer u ovom trenutku, uz 30-tak centara izvrsnosti, svega su tri aplicirala; naš je treći, što znači da bi moralo biti dosta novca. Ili, konkretizirat ću: očekuje se samo odabir izvođača. Dakle, pri samom smo kraju, kazao je župan Damir Jelić, otvarajući današnju, 13. izložbu inovacija Karlovac.

Može se razgledati u Tehničkoj školi od 9 do 18 sati do petka, kada će biti i proglašenje najboljih inovacija. 62 su, djelo stotinjak autora, iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, te Slovenije.

– Inovacije su mjerilo uspjeha, perspektive i budućnosti neke zajednice. U Karlovačkoj županiji imamo sreću da ne moramo o inovacijama pričati samo s teoretskog stajališta, nego možemo pokazati inovacije koje zapošljavaju, doprinose razvoju, žive u tvrtkama u našoj županiji. Želimo uključiti i škole, Veleučilište, sve koji su budućnost naše zajednice jer demografski i ostali problemi se rješavaju na ovaj način najkonkretnije. Imamo veliku rezervu u razvoju inovntivnog duha, a kao zajednica možemo afirmirati inventivni rad, prepoznati ga u pravo vrijeme i pružiti priliku inovatorima da komercijaliziraju svoje inovacije kroz povezivanje s gospodarstvom. Ova izložba pokazuje da postoji jezgra stručnjaka koji daju vjeru da će budućnost biti bolja, poručio je predsjednik HGK Županijske komore Karlovac Zlatko Kuzman.

Među izloženim inovacijama neke su već u primjeni, poput one mladih poduzetika iz karlovačke Sipa elektronike. Predstavili su se brojilom biciklističkog prometa.

– Brojač bicikala je gotov za prodaju, reklamiramo se i nadamo novim narudžbama. Ovakav sustav ne postoji, specifičan je jer se ne mora bušiti kolnik i može se koristiti u uvjetima mješovitog prometa, ne samo na biciklističkim stazama, ispričao je Matija Alanović iz Sipa elektronika.

  • Neke inovacije, pak, tek su patentirane i čekaju investitora koji će pokrenuti njihovu proizvodnju. Takve su i dvije inovacije Željka Spudića iz Barilovačkog Leskovca: pomagalo za izradu dekorativnih buđola i pametni vrtni roštillj.

    – Pametan je jer u kojem god ga položaju ostavite, on će u njemu ostati, vi samo odaberete udaljenost rešetke od vatre. Prije sam već napravio pomagalo za izradu dekorativnih kobasica, a sada i buđola, za neke svečanosti da ih tako narežete ili samo jednu, za dekoraciju… Trebam još zaštiti patent; možda bih ga i prodao, da uđe u proizvodnju jer nema takvih, pojasnio je Spudić, dodavši da “inovacije više stvara za sebe i izložbe, nego za proizvodnju” iako je svjestan da bi ih trebao ponuditi tržištu. Ali…

    – Volim raditi, a ne nuditi, zaključio je.

    KAportal.hr

  • Odgovori