KAportal Sanja Hrnjak i Irena Božičević u Dubrovniku na promociji knjige i premijeri dokumentarca o Georgiju Paru | Karlovački informativni web portal

Sanja Hrnjak i Irena Božičević u Dubrovniku na promociji knjige i premijeri dokumentarca o Georgiju Paru

Dugogodišnja prijateljica i suradnica velikog redatelja Georgija Para, voditeljica Dramskog studija Zorin doma Sanja Hrnjak i nova ravnateljica karlovačke kazališne kuće Irena Božičević, prisustvovale su u Dubrovniku promociji knjige “Grad-pozornica Georgija Para” i premijeri dokumentarnog filma “Georgij Paro – Pospremanje” u atriju palače Sponza, a u okviru Dubrovačkih ljetnih igara.

Paro je na Dubrovačkim ljetnim igrama od 1971. do 1973. režirao „Život Eduarda II, kralja Engleske“ Bertolta Brechta te „Aretej“ i „Kristofor Kolumbo“ Miroslava Krleže – tri predstave koje se mogu smatrati prekretnicom u povijesti teatra Igara, ali i suvremenog hrvatskog kazališta. U dramski repertoar Igara, do tog trenutka gotovo isključivo određen uprizorenjima klasičnih djela, Paro je, s Eduardom, Aretejem i Kolumbom, na velika vrata uveo suvremene pisce. Autor knjige Hrvoje Ivanković donosi tekstove još jedanaestero autora koji o tim predstavama govore iz različitih vremena i analitičkih polazišta osvjetljavajući ih u širem kazališnom i društvenom kontekstu. Koncept knjige u posljednjim je mjesecima života suosmislio sam Georgij Paro (1934. -2018.), jedan od najvažnijih redatelja u cjelokupnoj povijesti hrvatskog glumišta.

Uz promociju knjige, premijerno je prikazan film “Georgij Paro – Pospremanje” scenaristice Lade Džidić Barić i redatelja Siniše Bajta, nastao u produkciji Hrvatske radiotelevizije.

– Georgij Paro bio je redatelj koji je pomno birao prostore u kojima je stvarao kazalište. Tako su i knjiga i film o njemu predstavljeni na najbolji mogući način – u prekrasnom ambijentu palače Sponza, kakav i priliči kazališnom knezu kakav je bio gospodin Georgij Paro. Kamen, otvoreno nebo, palača… prostor dostojan uprizorenja umjetnosti i života za mene najvećeg kazališnog redatelja. Nadamo se da ćemo ovu knjigu i film uspjeti predstaviti i u sklopu Dana Georgija Para 2020. godine, a koji su ove godine ustanovljeni kao tradicionalni kulturni događaj, u našem karlovačkom ambijentu – kojeg je Žorž toliko volio, ističe Sanja Hrnjak.

KAportal.hr

  • Odgovori