AKTUALNO

Pravosudna zavrzlama: Država joj prije šest godina isplatila 252 tisuće kuna zbog smrti oca, a sada sve traži natrag s kamatama

Pravosudna zavrzlama: Država joj prije šest godina isplatila 252
tisuće kuna zbog smrti oca, a sada sve traži natrag s kamatama

Općinski sud u Gospiću svojom nepravomoćnom presudom naložio je jednoj stanovnici Like da Republici Hrvatskoj mora vratiti 252.000 kuna te platiti 10.000 kuna sudskih troškova. Zanimljivost ovog slučaja jest u tome što je istoj ženi Republika Hrvatska isplatila 132.000 kuna odštete (koja je s kamatama i troškovima postupka narasla na tih 250.000) za smrt oca u vojno-redarstvanoj akciji Oluja, te sada traži taj novac natrag.

Ona je, naime, podnijela tužbu protiv RH smatrajući da su joj oca tijekom Oluje ubile hrvatske snage, vojska ili policije, a da je on tada bio civil, potražujući odštetu od RH. U travnju 2010. godine na Općinskom sudu u Korenici donijeta je nepravomoćna presuda u korist RH, koja je godinu kasnije preinačena na Županijskom sudu u Karlovcu, a njome je naložena isplata odštete.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Općinski sudu Gospiću proveo je ovrhu, jer je ovršni postupak tužiteljica dobila u svoju korist na Općinskom sudu u Kninu, pa su sredstva na njezin račun sjela prisilno. Zbog proteka vremena i  kamata, kao i troškova postupka, odštetni iznos gotovo se udvostručio.

No, Republika Hrvatska provela je reviziju slučaja 2015. godine, a na temelju nje u žalbenom postupku je Vrhovni sud preinačio presudu Županijskog suda u Karlovcu te je potvrđena prva presuda iz Korenice, koja nije išla u korist tužiteljice.

- S obzirom da je ovrha provedena na temelju odluke koja je preinačena, nastala je obveza vraćanja - zaključuje Vrhovni sud u svojoj presudi.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!