AKTUALNO / IZBORI 2024.

IZBORI ZA SABOR

Strankama koje neće imati dovoljno žena na listama prijete kazne! Na prošlim izborima u 7. izbornoj jedinici to nisu ispoštovali ni HDZ ni SDP

Strankama koje neće imati dovoljno žena na listama prijete kazne! Na prošlim izborima u 7. izbornoj jedinici to nisu ispoštovali ni HDZ ni SDP
Ilustracija, Patrik Macek/PIXSELL

Na prošlim parlamentarnim izborima u 7. izbornoj jedinici, od 22 izborne liste, samo osam predlagatelja ispunilo je načelo ravnopravnosti, a među njima nisu bile dvije najveće stranke u Hrvatskoj

Na izbornim listama za Hrvatski sabor, bilo da ih predlažu političke stranke ili birači, mora se ispoštovani zakonsko načelo ravnopravnosti spolova, u suprotnom obveza je Držvanog izbornog povjerenstva da obavijestiti Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova i DORH radi pokretanja prekršajnog postupka.

Naime, kod predlaganja izbornih lista mora se poštivati načelo ravnopravnosti spolova i voditi računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca, tako da zastupljenost jednog spola na listi ne bude niža od 40 posto, podsjeća Hina. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

To konkretno znači da od 14 kandidata, koliko ih mora biti na listama od 1. do 11. izborne jedinice, šest mora biti žena, odnosno muškaraca. Dogodi li se da ne bude tako, lista ostaje u izbornoj utakmici, ali njenom predlagatelju prijeti novčana kazna u iznosu od 6.636 eura.

Ponove li se situacije s prethodnih izbora, pa neka politička stranka ne bude imala dovoljno žena ili muškaraca, mogla bi u konačnici platiti kaznu veću od 33.000 eura, što nije zanemarivo.

Prilikom primopredaje liste, DIP provjerava je li ispunjeno načelno ravnopravnosti spolova, ukoliko nije obavještava DORH i pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova radi pokretanja prekršajnog postupka. 

Na prošlim parlamentarnim izborima u 7. izbornoj jedinici, od 22 izborne liste, samo osam predlagatelja ispunilo je načelo ravnopravnosti, a među njima nisu bile dvije najveće stranke u Hrvatskoj. Naime, na listama HDZ-a i SDP-a, od 14 kandidata, bilo je samo pet žena.

S druge strane, iskorak su učinile dvije političke opcije, Možemo! i koalicija Stranka s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus, koje su na listama imale podjednak broj žena i muškaraca, sedam - sedam. U skladu s načelom o ravnopravnosti spolova liste su složili i Domovinski pokret Miroslava Škore, Most, Živi zid te stranka Milan Bandić 365. 

Izdvojeno


Reci što misliš!