AKTUALNO / VIJESTI

PRATITE UŽIVO

U Karlovačkoj županiji počela lokalna transmisija koronavirusa - nisu utvrđeni izvori zadnja dva slučaja

U Karlovačkoj županiji počela lokalna transmisija koronavirusa - nisu utvrđeni izvori zadnja dva slučaja

Za zadnja dva slučaja nismo utvrdili izvor zaraze, što znači da kod nas postoji lokalna transmisija.

Za zadnja dva slučaja, 1,5 godišnje dijete i operirani muškarac, nisu utvrđeni izvori zaraze, što znači da kod nas postoji lokalna transmisija. 

- Ovo bi značilo da ne znamo izvor zaraze, da postoji veća mogućnost zaraze i da svi zajedno moramo biti svjesni situacije, a više je nego ozbiljna jer imamo dvije mjere da bi spriječili daljnju infekciju, kazala je dr. Biserka Hranilović.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U dosadašnjim slučajevima oboljelih, pojasnila je, moglo se oslanjati na epidemiološku situaciju, trijažirati pacijente prema bolnici i drugim zdravstvenim ustanovama, a od sada je to vrlo teško jer se smatra da svako nejasno febrilno stanje, koje se ne može objasniti nekom određenom epiologijom, je sumnja na COVID.

- To znači da će nam se vrlo lako dogoditi da se pojavi pacijent s COVID-19 u našim zdravstvenim ustanovama, kod liječnika obiteljske medicine, u domovima za stare i nemoćne... Iako je ovo predblagdansko vrijeme, moram upozoriti na ozbiljnost situacije: da smo svi odgovorni za širenje zaraze i moramo se ozbiljno pridržavati svih mjera, da smanjimo fizičke kontakte, provodimo higijenske mjere, svedemo blagdane na obiteljsko druženje u najužem obitljskom krugu, izlazimo van samo zbog najnužnijeg obavljanja poslova, napomenula je Hranilović.

I dalje je u Karlovačkoj županiji 26 pozitivnih na koronavirus, nema novooboljelih po jučer pristiglim nalazima, ali se čekaju nalazi za jučer uzete uzorke.

Ipak, situacija je vrlo ozbiljna pa je neophodno podići i razinu zaštite i naše odgovornosti.

- Dva su slučaja oboljelih za koja ne znamo točan izvor zaraze i zato smo pretpostavili da dolazi do lokalne transmisije, što dovodi do ozbiljnosti situacije. Ne možemo povezati kontakt, ne možemo govoriti sa sigurnošću koji to pacijent ima povišenu temperaturu i kašlje, a da bi bio sumnjiv na COVID. Sada svako febrilno stanje nejasno ako se ne radi o određenoj epiologiji, određenom uzroku, popraćeno s kašljem, febrilitet... moramo postaviti sumnju na COVID-19. Zato je važno da svi stanovnici postanu svjesni da mogu biti u prilici infekcije i da samo ovim mjerama možemo spriječiti daljnje širenje zaraze: smanjiti fizičke kontakte s drugim osobama i provoditi sve higijenske mjere. Inače će se zaraza početi nekontrolirano širiti i epidemija će poprimiti velike razmjere! Toga moramo biti svjesni, i zbog ulaska infekcije u naše u zdravstvene ustanove i domove za starije i nemoćne, poručila je Hranilović.

Izdvojeno


Reci što misliš!