AKTUALNO / VIJESTI

POMOĆ U KORONAKRIZI

Karlovačka županija za gospodarstvo, poljoprivredu i stanovnike bez ili smanjenih primanja pripremila 8 milijuna kuna

Karlovačka županija za gospodarstvo, poljoprivredu i stanovnike bez ili smanjenih primanja pripremila 8 milijuna kuna

Zajedno s gradovima i općinama, Karlovačka županije je 4 milijuna kuna izdvojila i za nabavu zaštitne opreme

Koronakriza promijenila je (gotovo) sve pa i do sad uobičajene raspodjele javnog – državnog, županijskog, gradskog ili općinskog novca - natjerala na štednju u nekim područjima i prikupljanje novca za namjene koje su nam do sad bile nepoznate, pri čemu su se neki snašli dobro, drugi ne. Karlovačka županija, čini se, spada u ove prve: rebalansom je proračun smanjila za 13 milijuna kuna, ali i u njemu otvorila posve nove pozicije, poput one za pomoć obiteljima koje su u koronakrizi ostale bez primanja ili su im smanjena.

To je jedna od najvećih, milijunskih stavki pomoći u prevladavanju koronakrize građanima, gospodarstvu, poljoprivredi. U Županiji, odgovarajući nam na upit o mjerama, podsjećaju da  se pomoglo zdravstvenom sustavu i socijali: u suradnji s 22 jedinice lokalne samouprave, osigurana su  4 milijuna kuna proračunskih sredstava za nabavu zaštitne opreme, respiratora, mobilnog CR uređaja te druge zaštitne opreme.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Do sad je realizirano 2,2 milijun kuna, a hoće li biti potrebe za dodatnom nabavom moći će se zaključiti isključivo po epidemiološkom i zdravstvenom stanju u jesen, navode u Županiji.

Obiteljima, odnosno, djeci čiji su roditeli korisnici mjera potpore za očuvanje radnih mjesta ili su ostali nezaposleni zbog pandemije uzrokovane virusom COVID-19, namijenjena su 4 milijuna kuna.

- Javni poziv je upravo u tijeku te će se ubrzo  moći precizirati vrijednost odobrenih sredstava obiteljima naše županije koji imaju djecu, a financijski su pogođeni, da li zbog gubitka radnog mjesta, da li zbog smanjenja prihoda korištenje mjera od 4.000 kuna, pojašnjavaju u Županiji.

Podsjećaju da je za sektor poljoprivrede osigurano je 2.090.000 kuna i to 390.000 za subvenciju kamata na ugovorene kredite te suglasnost na provođenje moratorija poslovnih banaka, uspostavu web platforma za plasman proizvoda poljoprivrednih gospodarstava https://trznica.karlovac.hr/, suradnju s prerađivačima hrane i prehrambenih proizvoda, te trgovačkim lancima vezano za otkup i plasman proizvoda poljoprivrednih gospodarstava, a 1,7 milijuna za razvoj planske poljoprivrede – u njemu i izgradnju infrastrukture koje sada nama, poput hladnjača, sušara, skladišta...,  navodnjavanje i melioraciju te, okrupnjavanje zemljišta i komasaciju, sve s ciljem plasiranja lokalnog proizvoda.

- Za sektor poduzetništva osigurano je 1,8 milijuna kuna iz proračuna Karlovačke županije, a mjere pomoći se odnose na: subvenciju kamata na ugovorene kredite te suglasnost na provođenje moratorija i reprogram kredita poduzetnika kod poslovnih banaka, 1,3 milijuna, te pola milijuna kuna za mjere ublažavanja štetnih posljedica uzrokovanih koronavirusom. Vezano za provođenje mjera za ublažavanje štetnih posljedica u poduzetništvu, formirana je Radna skupine za pomoć gospodarstvu u suradnji sa Stožerom civilne zaštite Karlovačke županije (KŽ, JURRA, HOK, HGK) sa zadatkom preuzimanja koordinacije predloženih mjera gradova i općina radi međusobnog usklađenja, ujednačavanja te učinkovitijeg efekta vodeći računa o mjerama nacionalne i lokalne razine, davanja pravovremenih i točnih informacija. Također, proveden je anketni upitnik u cilju istraživanja utjecaja epidemije na gospodarski sektor čijom će se analizom utvrditi točno u koje će grane gospodarstva biti usmjerene mjere pomoći, naglašavaju.
Podsjećaju i da je Karlovačka županija, „prva u Hrvatskoj, umanjila plaće svojih zaposlenika, koji su i prije toga pokazali socijalnu osjetljivost pristavši na odbitak dodatka na plaće u iznosu 300 kuna mjesečno te se odrekli uskrsnica, kao da je i Damir Jelić prvi župan u Hrvatskoj koji je osobno donirao sredstva, a to su učinili i njegovi zamjenici te su također umanjili svoju plaću u korist potrebitih”.

Izdvojeno


Reci što misliš!