AKTUALNO / VIJESTI

PROČELNICA VESNA RIBAR

Uređenje Trga bana Jelačića i Zvijezde papirnato spremni - kompletna infrastruktura, podzemna i nadzemna, gradit će se kroz projekt Karlovac 2

Uređenje Trga bana Jelačića i Zvijezde papirnato spremni - kompletna infrastruktura, podzemna i nadzemna, gradit će se kroz projekt Karlovac 2

Projekt uređenja Trga bana Jelačića je dio projekta cijele aglomeracije kao i dio nastavka uređenja Zvijezde, kazala je Ribar. Kako dodaje, Grad Karlovac je izdavanjem akata doprinjeo da Karlovac može aplicirati za sredstva iz ITU mehanizma.

Uređenje Trga bana Jelačića i kompletne infrastrukture u Zvijezdi, kako one pod zemljom, tako i urbane opreme, nogostupa, rasvjete i svega ostalog doći će uskoro na red kroz projekt aglomeracije Karlovac - Duga Resa. Preduvjet da bi se išta moglo raditi dakako je rješavanje potrebne dokumentacije, a upravo je to, pojasnila je Vesna Ribar, pročelnica Upravnog odjela za poslove provedbe dokumenata prostornog uređenja grada Karlovca, i bio jedan od prioriteta u proteklom razdoblju.

- Karlovac 2 ima deset građevinskih dozvola u Karlovcu, a ovo su samo gradski projekti. Radi se o izgradnji kompletne infrastrukture, prometnica, javne rasvjete, oborinske odvodnje. Projekt uređenja Trga bana Jelačića je dio projekta cijele aglomeracije kao i dio nastavka uređenja Zvijezde, kazala je Ribar. Kako dodaje, Grad Karlovac je izdavanjem akata doprinjeo da Karlovac može aplicirati za sredstva iz ITU mehanizma.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Investitor ovog ogromnog i sveobuhvatnog projekta je, podsjetimo, gradska tvrtka Vodovod i kanalizacija pa nam pročelnica ipak nije mogla dati konkretnu informaciju kad će u Zvijezdi krenuti "prve lopate". Poznato joj je, dodaje, da su neke javne nabave u tijeku, a neke su već i zaključene.

Građevinska u 13 dana

- Prvo će se graditi podzemne instalacije, po završetku toga ide komunalna infrastruktura i uređenje trga. Sve nadzemno, od prometnica, nogostupa i rasvjete pokriva Grad Karlovac, naravno uz uvjete konzervatora, a po planu uređenja Zvijezde kojim je sve definirano, kaže nam pročelnica Ribar.  

Rezimirala je rad svog odjela u proteklom šestomjesečnom razdoblju te izrazila zadovoljstvo učinjenim, posebno jer se sustav e-dozvola pokazao vrlo brzim i učinkovitim. Tako je pao i rekord, izdavanje građevinske dozvole od prijave na e-dozvolu, do rješenja u svega 13 dana.

- Od 1.1. do 31.7. ove godine zaprimili smo 960 zahtjeva za rješavanje upravnih i neupravnih predmeta, kroz sustav e-dozvole smo zaprimili 652 predmeta i 650 ih riješili, a među njima su i oni iz prošle godine. Bitna je sinergija između investitora, projektanata, javnopravnih tijela i nas u Odjelu. Kroz e-dozvolu i e-konferenciju smanjen broj postupaka i brza procedura, pohvalila se Ribar. 

Sustav e-dozvola

- Izdano je 105 građevinskih dozvola, uspoređujući s prethodnim razdobljem prošle godine kad je izdano 36 građevinskih dozvola, pokazalo se da je sustav e-dozvola transparentan i brz način dobivanja potrebnih akata. Izdano je i 36 uporabnih dozvola a ostale, njih 167, to su uglavnom one na kojima smo pokušali zadovoljiti sve potrebe zainteresiranih i za omogućavanje javljanja na natječaje za energetsku obnovu, kako obiteljskih kuća tako i osiguranja uporabe objekata pri prodaji nekrentine i stambenog zbrinjavanja mladih obitelji. Pokušali smo da nam to bude prioritet, navodi Vesna Ribar. 

Dobre rezultate Odjela za graditeljstvo potvrđuje i 39 prijava početaka građenja, znači konkretnih započetih investicija na području grada. Od uporabnih dozvola, 36 je završenih investicija, a jedna je i komunalno opremanje Poslovne zone u Gornjem Mekušju.

Poticanje investitora

- Posebno smo zadovoljni s objektima koji su se brzo izgradili i dobili uporabnu. Vrtić u Mahično, prometnica za Centar za gospodarenje otpadom na Babinoj gori, kao i Be-to elektranu.  Volimo se pohvaliti da je izdano 105 građevinskih dozvola, uspoređujući s prethodnim razdobljem prošle godine kad je izdano 36 građevinskih dozvola, pokazalo se da je sustav e-dozvola transparentan i brz način dobivanja potrebnih akata. Nastojimo uporno poticati investitore i projektante da nam se već kod razrade projekta jave i da riješimo sve nedoumice kad se podnese zahtjev za e-dozvolu da sve bude čisto i jasno, zaključila je pročelnica.

Izdvojeno


Reci što misliš!