AKTUALNO / VIJESTI

DEMOGRAFSKA KRETANJA

Migracije u 2021. - Karlovac i Duga Resa u popriličnom plusu u unutarnjim selidbama, ali inozemstvo je i dalje privlačno mnogima

Migracije u 2021. - Karlovac i Duga Resa u popriličnom plusu u unutarnjim selidbama, ali inozemstvo je i dalje privlačno mnogima

Utjecaj ima i mogućnost stanovnika ovih gradova da rade i studiraju u Zagrebu, dok ostaju živjeti u rodnom gradu.

I nakon slabljenja pandemije, u 2021. godini, Karlovac i Duga Resa ostvarili su vrlo pozitivne rezultate kada su u pitanju unutarnje migracije stanovništva, odnosno selidbe stanovnika Hrvatske - unutar Hrvatske. 

Može se i u svakodnevnom životu osjetiti da postoji interes prvenstveno Zagrepčana za karlovački i dugoreški kraj i mirniji život nego u užurbanoj metropoli, a potvrđuju to i najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prema njima, u Karlovac su iz drugih dijelova Hrvatske tijekom 2021. godine doselile 733 osobe, dok je istovremeno život u nekom drugom hrvatskom gradu ili mjestu zasnovalo 512 Karlovčana. Podaci su djelomični, ali time i još bolji, jer nije nužno riječ o potpunoj selidbi, već i o promjeni boravišta zbog, primjerice, studiranja, a u tom kontekstu znatno je češće slučaj da takvo privremeno boravište imaju Karlovčani u npr. Zagrebu nego obratno.

U Dugu Resu je, pak, prošle godine doselilo 156 osoba iz drugih hrvatskih gradova i općina, dok je 112 Dugorešana odselilo, ali unutar granica Hrvatske. Duga Resa se može, barem u prošloj godini, pohvaliti i time da je u pozitivnom omjeru s inozemstvom što je nažalost rijetkost u Hrvatskoj. Naime, iz inozemstva je u Dugu Resu doselila (ili se vratila) 171 osoba, dok je lani sreću u inozemstvu potražilo "tek" 70 Dugorešana. I u Karlovac je iz inozemstva došlo ili se vratilo nezanemarivih 375 osoba, no i poveća brojka od 598 potražila je posao i bolje životne uvjete izvan granica Hrvatske.

Karlovac i Duga Resa već su nekoliko godina u plusu u ovom pokazatelju, a iako on veseli treba napomenuti da svakako utjecaj ima i mogućnost stanovnika ovih gradova da rade i studiraju u Zagrebu, dok ostaju živjeti u rodnom gradu, što je stanovnicima većine drugih hrvatskih gradova nemoguće. 

Ostali gradovi Karlovačke županije dosad su bili u minusu u tom pokazatelju, no i to se mijenja. Tako je, kada su u pitanju unutarnje migracije, prošle godine bio u plusu i Ogulin (132 doseljena - 113 odseljenih) pa i Slunj (56 doseljena - 41 odseljeni), dok je u minusu ostao jedino Ozalj (54 doseljena - 66 odseljenih).

 

Izdvojeno


Reci što misliš!