AKTUALNO / VIJESTI

VREMENSKA PROGNOZA

Prosinac počinje tmurnim, hladnim danom, osim tamo gdje će bura puhati cijeli ili dio dana

Prosinac počinje tmurnim, hladnim danom, osim tamo gdje će bura puhati cijeli ili dio dana

U prosinac ulazimo mirnije, između anticiklone s hladnim zrakom na sjeveru i ciklone na jugu kontinenta. Razlika u temperaturi donosi pojačan vjetar

Studeni je iza nas. Ovogodišnji je, slično kao i prošli, bez one prave studeni, a tek smo zadnjih dana stigli do primjereno hladnog i oblačnog vremena. No, uobičajeno je vjetrovit i malo kišovitiji od prosjeka, pa je bilo i nevolja prouzročenih vremenom, osobito uz Jadran. Osim orkanske bure, bilo je u par navrata orkanskog juga, koje je u kombinaciji s visokom plimom i velikom količinom oborine stvaralo brojne probleme.

Prosinac otvaramo mirnije, između anticiklone s hladnim zrakom na sjeveru i ciklone na jugu kontinenta. No, potonja nam još uvijek osigurava dosta vlage iznad naših krajeva, a razlika u tlaku i pojačan vjetar.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

ČETVRTAK

Ujutro i prijepodne oblačno i vjetrovito vrijeme. U unutrašnjosti tmurnije uz povremeno slabe oborine na zapadu i to uz kišu ili rosulju u nižim, a uz susnježicu i snijeg u višim predjelima. Koja kap može nošena jakom na udare olujnom burom stići u podvelebitsko primorje, no duž obale će biti ponegdje i duljih sunčanih razdoblja. Ostaje hladno.

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj oblačno, tmurno, rijetko samo rosulja, prema kraju izglednija slabu kiša, u gorju snijeg, a susnježice će biti i na 500 metara nadmorske visine. Najviše suhog vremena u sjevernijim predjelima. Ostaje hladno uz slab sjeveroistočnjak, uglavnom ispod 5 °C.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu isto dosta oblaka, ali tek mjestimice slaba rosulja, uglavnom kasnije popodne oko Posavine i prema zapadu, a tada u slavonskog gorju iznad 600 metara nadmorske visine može biti i slabe susnježice. Temperatura između 5 i 7 °C.

U Dalmaciji promjenjiva naoblaka uz kraća sunčana razdoblja. Bura će oslabiti, osobito prema jugu, a činit će se onda i malo manje svježe. Temperatura od 11 do 15 °C.

Na sjevernom Jadranu i dalje vjetrovito, osobito u velebitskom kanalu uz jaku i vrlo jaku buru, koja će malo popustiti tek kasno navečer. No, s njom će uz obalu biti malo sunca, za razliku od tmurnijeg gorja, gdje će povremeno padati susnježica i snijega. Temperatura oko 10 °C na moru, a između 0 i 2 °C u Gorskom kotaru i Lici.

IDUĆIH DANA NA KOPNU

Na kopnu bez veće promjene, tek će u hladniji petak i vjetrovitiju nedjelju oborine biti nešto češće. U petak izglednija susnježica i snijeg, a za vikend uglavnom u obliku kiše. No, ujutro zato postoji opasnost od poledice. Ostaje hladno, malo ugodnije tek početkom idućeg tjedna, ali maglovito.

IDUĆIH DANA NA MORU

Na Jadranu zato sve oblačnije i kišovitije kako će potkraj petka zapuhati jugo, a zatim uz lokalno obilniju kišu obilježiti dane vikenda. Smirivanje od ponedjeljak, ali i dalje promjenjivo uz povremeno koju kap kiše ili kakav kraći pljusak. Temperatura od subote malo viša, osobito jutarnja.

Izdvojeno


Reci što misliš!