AKTUALNO / VIJESTI

VREMENSKA PROGNOZA

Tmuran vikend, na moru kiša i vjetar, u unutrašnjosti hladno, u Gorskom kotaru ledena kiša

Tmuran vikend, na moru kiša i vjetar, u unutrašnjosti hladno, u Gorskom kotaru ledena kiša
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Većinom oblačno uz povremenu kišu, češće u tmurniju nedjelju te na prijelazu s ponedjeljka na utorak. U novom tjednu postupno malo toplije...


I dalje se naši krajevi nalaze između dva sustava: anticiklone sa sjeveroistoka kontinenta i ciklonalnog polja sa zapada Sredozemlja. No, ispred potonjeg nam pritječe s južinom sve vlažniji zrak, a to će osobito izraženo biti baš za vikend.

Uz vlagu, u višim slojevima atmosfere stiže i malo topliji zrak. Zato danas, osim upozorenja na obilnu kišu i jak vjetar duž Jadrana, imamo i upozorenje za moguću kišu koja se smrzava u dodiru s tlom i podlogom na koju padne te poledicu. Takva, ledena kiša, vjerojatnija je nakratko u Gorskom kotaru, osobito na nadmorskim visinama između 500 i 1000 m.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

SUBOTA

Ujutro i prijepodne većinom oblačno, a kišovitije i vjetrovitije na Jadranu i područjima uz njega. Rjeđe oborine u unutrašnjosti, a na istoku će čak i izostajati. U gorju u početku oborina na granici između kiše i snijega, a zatim moguća ponegdje u Gorskom kotaru ledena kiša i poledica. Na Jadranu će puhati jako jugo s olujnim udarima, na krajnjem sjeveru još umjerena bura ili istočnjak. Ostaje hladno.

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj ostaje oblačno, tmurno i hladno, ali će kiša biti sve rjeđa, uglavnom u obliku slabe rosulje. Temperatura između 4 i 6 °C.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu uglavnom bez oborina, možda tek koja kap nakratko u zapadnijim predjelima. No, bit će i barem kraćih sunčanih razdoblja. Ponegdje slab do umjeren istočni vjetar, a temperatura malo viša, između 5 i 7 °C.

U Dalmaciji većinom oblačno po jakom i vrlo jakom na udare olujnom jugu, a lokalno će pasti i obilna količina kiše, ponegdje na otocima i obali praćena grmljavinom. Temperatura oko 15 °C.

Na sjevernom Jadranu oblačno, tmurno i kišovito, lokalno još u Gorskom kotaru uz susnježicu. Jako jugo i istočni vjetar, krajem dana na otvorenome moru moguće i olujno, ali uz zapadnu obalu Istre bura. Temperatura uz obalu malo viša, oko 12-13 °C, dok u gorju ostaje hladno, najmanje hladno u Lici.

IDUĆIH DANA NA KOPNU

Ostaje većinom oblačno uz povremenu kišu. Kiše neće biti puno, češće u tmurniju nedjelju te na prijelazu s ponedjeljka na utorak. U novom tjednu postupno malo toplije, češće uz jutarnju maglu, ali izgledna su i sunčana razdoblja.

IDUĆIH DANA NA MORU

Na Jadranu u nedjelju još obilna kiša i jako jugo, osobito u Dalmaciji. Od ponedjeljka mirnije, ali i dalje promjenjivo i nestabilno, svakodnevno uz barem malo kiše. Nova izraženija oborinska epizoda, čini se, stiže potkraj četvrtka.

Izdvojeno


Reci što misliš!