AKTUALNO / VIJESTI

NOVI ZAKON

HZZO-u se mora javiti više od 200 tisuća građana kako ne bi ostali bez zdravstvenog osiguranja

HZZO-u se mora javiti više od 200 tisuća građana kako ne bi ostali bez zdravstvenog osiguranja
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Budući da je vrlo vjerojatno da se preostalih 230 tisuća nezaposlenih neće javiti u narednih 24 dana, broj osiguranika uskoro će se vrlo vjerojatno dodatno smanjiti, piše N1.

Od stupanja Zakona na snagu 1. travnja do danas, HZZO-u su se javile 57.493 osoba od njih 282.462, koliko ih po osnovi nezaposlenosti ima zdravstveno osiguranje, a ne nalaze se u evidenciji HZZ-a. Nezaposlene osobe koje nisu u datoteci HZZ-a kao tražitelji posla i nakon 29. lipnja morat će se svakih 90 dana javljati u HZZO kako bi zadržale status osiguranika, piše portal N1 televizije.

Na ovaj način, navodi se, želi se uvesti reda u zdravstveno osiguranje, budući da se veliki broj osoba odselio iz Hrvatske, radi u inozemstvu, a i dalje u Hrvatskoj ima zdravstveno osiguranje po osnovi nezaposlenosti. Prema evidenciji HZZO-a u Hrvatskoj je na dan 5. lipnja bilo 4.085.418 osiguranih osoba, odnosno oko 200 tisuća više nego što je broj stanovnika prema posljednjem popisu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prema godišnjem izvješću HZZO-a iz 2022. godini u Hrvatskoj je najviše aktivnih, tj. zaposlenih osiguranika – 1,67 milijuna, oko 525 tisuća je djece do 18. godina, 95 tisuća studenata, 282 tisuće nezaposlenih koji nisu na burzi rada, oko 116 tisuća je prijavljeno na HZZ, 320 tisuća ih je zdravstveno osigurano kao članovi obitelji nositelja, umirovljenika je 1,04 milijuna dok je inozemnih umirovljenika oko 40 tisuća.

U kategoriji ostali osiguranici je 45 tisuća osoba, a još je i 7,5 tisuća osoba osigurano pod kategorijom poljoprivrednici. Među osiguranim osobama, nalazi se i 4102 stranaca. Usporedi li se izvješće HZZO-a s današnjim danom, vidljivo je da se broj osiguranika samo u pet mjeseci smanjio za čak 63 tisuće. Budući da je vrlo vjerojatno da se preostalih 230 tisuća nezaposlenih neće javiti u narednih 24 dana, broj osiguranika uskoro će se vrlo vjerojatno dodatno smanjiti, piše N1.

Izdvojeno


Reci što misliš!