AKTUALNO / VIJESTI

ZDRAVSTVENA REFORMA

Karlovačka i ogulinska bolnica postale državne! Donosi li išta novo ova reforma osim formalne promjene u vlasničkoj strukturi bolnica?

Karlovačka i ogulinska bolnica postale državne! Donosi li išta novo ova reforma osim formalne promjene u vlasničkoj strukturi bolnica?

Iz Ministarstva naglašavaju da dosadašnje osnivače općih bolnica smatraju partnerima u navedenim promjenama

S prvim danom ove godine započeo je reformski proces koji obuhvaća prenošenja osnivačkih prava nad općim bolnicama. Iz Ministarstva zdravstva za KAportal pojašnjavaju da je riječ o složenom pravnom procesu sukladno odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Doznajemo i da će se cijeli postupak odvijati kroz nekoliko faza.

Sve je krenulo s pravim radnim danom ove godine, po sili zakona 2. siječnja učinjena je izmjena u sudskom registru, pa su između ostalog i Opća bolnica Karlovac i Opća bolnica i bolnica branitelja Domovinskog rata Ogulin postale državne bolnice.   

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zatim slijedi sklapanje Sporazuma o međusobnim pravima i obvezama između Vlade Republike Hrvatske putem Ministarstva zdravstva, Karlovačke županije te bolnica u Karlovcu i Ogulinu u vezi s prijenosom osnivačkih prava općih bolnica na Republiku Hrvatsku što nije zakonskim rokom utvrđeno.

Vlada Republike Hrvatske te Karlovačka županija 1. travnja 2024. godine imenovat će članove Upravnog vijeća općih bolnica čija su osnivačka prava prenesena na Republiku Hrvatsku. U roku od 8 dana od imenovanja Upravnog vijeća, Upravno vijeće imenovat će vršitelja dužnosti ravnatelja opće bolnice čija su osnivačka prava prenesena na Republiku Hrvatsku. 

Upravno vijeće imenuje i razrješuje ravnatelja opće bolnice uz prethodno pribavljeno mišljenje županice i uz suglasnost ministra. U slučaju ako županica u roku od osam dana od dana kada je zatraženo mišljenje ne dostavi isto Upravnom vijeću, smatra se da je dala pozitivno mišljenje. Zakonski rok za usklađivanje statuta općih bolnica čija su osnivačka prava prenesena na Republiku Hrvatsku jest 1. srpnja 2024. godine.

Iz Ministarstva zdravstva poručuju kako osim promjene s pravne strane prijenosa vlasništva, promjene će se odraziti i u organizacijskom djelu. 

- Standardizirano poslovanje bolnica doprinijet će poboljšanju financijskog poslovanja, nabavi medicinskog uređaja i lijekova te boljim upravljanjem ljudskim resursima. Organizacijskim promjenama postići će se standardizacija u pružanju bolničke zdravstvene zaštite, na dobrobit zaposlenih, a posebice pacijenata na kojima se i temelji naš svaki reformski iskorak. 

Napominju, prenošenje prava je proces s krajnjim ciljem – sveobuhvatne reforme zdravstva s pacijentom u fokusu. Stoga, promjena osnivačkih prava doprinijet će modernizaciji u dijagnostici i liječenju, boljoj kvaliteti pružanja zdravstvene zaštite, većoj sigurnost za pacijente te samim time i boljim ishodima liječenja.

Smanjuju li se kapaciteti bolnica?

U financijskom kontekstu, prijenosom osnivačkih prava s Karlovačke županije na Republiku Hrvatsku, zdravstvene ustanove postaju korisnici Državnog proračuna. Na njih će se kao i na sve druge proračunske korisnike, primjenjivati pravila i procedure za pripremu, evidentiranje i izvršavanje državnog proračuna koje propisuje Ministarstvo financija.

Nadalje, prijenosom osnivačkih prava mijenja se i oblik upravljanja zdravstvenim ustanovama na način da iste postaju obveznici objedinjene javne nabave istovrsnih roba i usluga koje se koriste u obavljanju zdravstvene djelatnosti, čime se u značajnoj mjeri uz primjenu ekonomije obujma postižu uštede. 

U smislu financijske integracije sa sustavom državne riznice, omogućiti će se kontrola plaćanja i izvršavanja obveza u realnom vremenu od strane Ministarstva financijska i Ministarstva zdravstva. 

Uzimajući u obzir sveobuhvatnu mrežu zdravstvene zaštite, promjena osnivačkih prava dodatno će omogućiti veću mobilnost opreme, kadra i drugih resursa unutar sustava, a sve sukladno definiranim reformskim mjerama koje imaju za cilj omogućiti jednaki standard pružanja zdravstvene zaštite na cjelokupnom području Republike Hrvatske.

U tom kontekstu, iz Ministarstva naglašavaju da dosadašnje osnivače općih bolnica smatraju partnerima u navedenim promjenama. 

- To potvrđuju i usvojene zakonske izmjene i dopune koje određuju da u djelokrugu županije ostaje primarna razina zdravstvene zaštite, zavodi za javno zdravstvo i hitnu medicinu te specijalne bolnice. Isto tako u cilju uključenosti županije u rad i organizaciju opće bolnice, član Upravnog vijeća bit će predstavnik županije, a prilikom imenovanja ravnatelja potrebno će biti pribaviti suglasnost župana, kažu iz Ministarstva. 

Uz centralizaciju u tijeku su i izmjene Mreže javne zdravstvene službe, sukladno potrebama gravitirajućih pacijenata za odgovarajućom zdravstvenom zaštitom. 

- Novom mrežom javne zdravstvene službe reorganizirat će se bolnički kapaciteti, smanjiti broj akutnih kreveta gdje je to opravdano, povećat će se broj stolaca odnosno postelja dnevnih bolnica i bolničkih kreveta za dugotrajno liječenje i palijativnu skrb, napominju iz Ministarstva. 

Na pitanje KAportala što će nova mreža donijeti bolinicama na području Karlovačke županije, odnosno ukidaju li se odjeli ili smanjuju postojeći kapaciteti, do objave ovog članka nismo dobili odgovor.   

Izdvojeno


Reci što misliš!