AKTUALNO / VIJESTI

užas

'Sve je išlo na zataškavanje': Učenik zagrebačke osnovne škole sastavio popis za odstrel

'Sve je išlo na zataškavanje': Učenik zagrebačke osnovne škole sastavio popis za odstrel
Danas.hr

Šokantan slučaj u zagrebačkoj Osnovnoj školi! Učenik je sastavio popis kolega za odstrel uz prijetnju je stajala fotografija s oružjem. U školu je došla i policija

Učenik osmog razreda jedne zagrebačke osnovne škole sastavio je "popis za odstrel". Prijetnju upućenu 27 kolega, potkrijepio je fotografijom s oružjem.

"Na tom popisu datum je bio 3. svibnja, a 1. svibnja imamo krizmu. Roditelji i djeca su u strahu što ako taj dječak izađe, dođe u školu, ne dobivaju nikakav odgovor", rekla nam je majka učenika škole u kojoj se dogodio incident.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako je riječ o problematičnom učeniku, jedna je majka slučaj prijavila nadležnim službama. Policija istražuje, ali ne otkrivaju detalje. Zabrinuti roditelji za kasnu reakciju krive ravnatelja škole.

"Činjenično da je sve išlo na zataškavanje. Ja sam reagirala u utorak, ravnatelj je imao 3 dana da obavijesti sve službe, a on to nije, niti je sazvao hitni roditeljski sastanak niti je poslana stručna služba", izjavila je majka učenika škole u kojoj se dogodio incident.

Nakon stravične tragedije u Beogradu, u Hrvatskoj je prema protokolu o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima potrebna što žurnija reakcija.

"Škola je poduzela sve mjere koje su bile potrebne i propisane. Sve nadležne institucije koje su trebale biti obaviještene, su obaviještene. Škola je sigurna za boravak učenika i roditelji se ne trebaju brinuti zbog ovog slučaja", poručuju iz sporne zagrebačke osnovne škole.

Iako roditelji tvrde da je učenik suspendiran s nastave do kraja ožujka, ipak se osjećaju bespomoćno.

"Nije pružena nikakva psihološka pomoć niti djeci iz tog razreda niti ostaloj djeci, ima ih koji su preplašeni i ne osjećaju se sigurno u školi niti se mi roditelji osjećamo, vrlo smo zbunjeni jer do dana današnjeg konkretne obavijesti iz škole mi nismo dobili", napomenula je majka učenika škole u kojoj se

U tijeku je Vijeće roditelja, nakon kojeg će ravnatelj s problematikom morati pobliže upoznati Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

"U prvome mandatu je bilo preko 30 prijava za nepravilnosti u radu, a od 17. siječnja drugi mandat ima sigurno 15 prijava o nepravilnostima u radu", kazala je jedna majka učenika.

Agencija za znanost i obrazovanje, još nije upoznata s detaljima, ali kad slučaj dođe do njih:

"Dolazimo i u stručno pedagoški nadzor koji je puno ozbiljniji gdje se gdje se traže propusti i izriču mjere školi. Surađujemo ozbiljno s ministarstvo i prosvjetnom inspekciju. Naglasila bi značaj prevencije", objasnila nam je Alma Rovis Brandić, viša savjetnica za socijalne pedagoge i preventivne programe na nacionalnoj razini iz Agencije za znanost i obrazovanje.

A je li u ovom slučaju bilo grešaka, odlučit će i prosvjetna inspekcija. Od veljače su tri puta bili u kontroli rada ravnatelja ove škole.

Izdvojeno


Reci što misliš!