AKTUALNO / VIJESTI

OD 1. TRAVNJA

Napokon dobre vijesti u javnom prijevozu - stižu nove linije, bit će i više polazaka, a cijena karata se smanjuje

Napokon dobre vijesti u javnom prijevozu - stižu nove linije, bit će i više polazaka, a cijena karata se smanjuje

Jedna nova linija spaja gradske četvrti, a druga preko Banije ide na Hrnetić i Drežnik

"Želja je jednog dana imati besplatan prijevoz za sve građane. Bitno nam je da sustav profunkcionira, da mu vidimo dobre i loše strane, ali je cilj da što veći broj građana koristi javni prijevoz. Time rješavamo povezivanje s kolodvorom, problem parkiranja i prijevoz radnika", poručio je danas u Karlovcu, nakon potpisivanja trogodišnjeg i 2,9 milijuna eura vrijednog ugovora Grada Karlovca i tvrtke Autotransport Karlovac o linijskom prijevozu putnika, gradonačelnik Damir Mandić.

Ugovor stupa na snagu 1. travnja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Za razliku od dosadašnje karlovačke i uopće hrvatske prakse, nije riječ o koncesiji. U odnosu na dosadašnji režim, uvećava se za 56 posto broj kilometara vožnje, a tako i učestalost polazaka. Uvode se nove linije i produžuju postojeće, a cijena karata se smanjuje.

Voditelj Odsjeka za promet Grada Karlovca Marino Ivasić je rekao da se uvode dvije nove kružne linije – linija 100 i linija 101. "Linija 100 spaja četvrti. Osnovni polazak je s tržnice, kreće se prema Luščiću, Grabriku, vraća na tržnicu, Novi centar, Zvijezda, Banija i vraća se nazad kružnom linijom. Linija 101 je preko Banije, na Hrnetić i Drežnik. Napravljene su korekcije prema Logorištu, da se zadovolji potrebe većeg broja zaposlenika", objasnio je i dodao da je cijena karte u prvoj zoni prijevoza smanjena za 42,20 posto, odnosno da jednokratna iznosi eura, a dnevna euro i pol.

Pročelnik Upravnog odjela za komunalne gospodarstvo Dario Greb je napomenuo da je lani proveden postupak javne nabave koji je predvidio da se u jednog godini preveze više od 950.000 kilometara, dvostruko više nego do sada, i da je zaprimljena jedna ponuda, ona Autotransporta. "Predviđeno je sedam zona. Prvom zonom smo obuhvatili sve četvrti i pojedine mjesne odbore. Dvije kružne linije su dodatne, pa ih je sveukupno tri. One će prolaziti užim prstenom i obuhvaćati sve u prvoj zoni. Intenzivirani su polasci kružnih linija i postavlja se model polazaka na svakih pola sata. Što se tiče karata, smanjuje se cijena mjesečne karte za zonu 7 za 29 posto, a u prvoj do 41 posto. Smanjuju se cijene jednokratnih karata – u zoni 7 za 2 posto, do 42 posto za prvu zonu. Ovu uslugu ćemo pratiti, nadopunjavati gdje treba, slušati glas građana i intenzivno komunicirati s našim prijevoznikom radi poboljšanja", rekao je Greb.

Direktor Autotransporta Karlo Rukavina je zahvalio Gradu Karlovcu "što je prvi u Hrvatskoj ušao u ovakav postupak javne nabave za javnu uslugu na razini jednog većeg grada". "Intenzivno smo radili zadnjih mjeseci na modernizaciji voznog parka, što je preduvjet izvršenja ove usluge. Nabavili smo novih 20 vozila, uglavnom namijenjenih gradskom prijevozu. Do kraja godine ćemo informatizirati sustav. Uz to što će se karte moći kupiti na kolodvoru i u autobusima, naši će autobusi imati validatore, pa ćemo i mi i Grad imati informacije o izvršenoj usluzi. Promet je živa materija. U njemu se događaju problemi, a tu smo da ih riješimo i uvijek i jesmo u suradnji s Gradom. Ovaj ugovor daje velik prostor za poboljšanje usluge. Smisao je da se poboljšaju uvjeti prijevoza u korist građana", poručio je Rukavina.

Mandić je istaknuo važnost popularizacije javnog gradskog prijevoza. "Ovaj princip javne usluge omogućava da, ako se pokaže da pojedina linija nije ispunila očekivanja, redefiniramo tu priču. Trebat će se s ovime preklopiti javna usluga prijevoza Karlovačke županije. S njima ćemo morati uskladiti trase i cijene. Odluka da se ide ovim principom je motivirana željom da javni prijevoz uistinu odgovara potrebama svih, od bake Katice iz Šišljavića do Karla iz Novog centra, i vjerujem da ćemo u tome uspjeti. Imat ćemo dio prepoznatljivih hrvatskih autobusa, što bi bio poziv svima da koriste javni prijevoz. Ovo je potpuno nova priča. Vjerujemo u njen uspjeh. Imamo mogućnosti i poboljšanja. Znam da taj sektor ima problem s javnom snagom. Trebat će intenzivno komunicirati s građanima na svim razinama, od prijevoza školaraca do prijevoz umirovljenika. Vijeće za zaštitu potrošača je jednoglasno prihvatilo ove cijene. Kada smo slagali cijeli program, predviđeno je da se za starije od 65 godina osigura besplatna vožnja. Taj program možemo donijeti tek nakon potpisivanja ovog ugovora i to će biti uskoro na dnevnom redu Gradskog vijeća", najavio je Mandić.

Izdvojeno


Reci što misliš!