VIJESTI / KARLOVAC

OPASNOST NA ULICI

Ruševni objekti prijete prolaznicima, a Grad smije intervenirati samo ako su okrenuti prema javnim površinama?!

Ruševni objekti prijete prolaznicima, a Grad smije intervenirati samo ako su okrenuti prema javnim površinama?!

Vlasnike takvih objekata do sad se upozoravalo da ih saniraju, ali uskoro bi to moglo biti „pod mora”

- Jedan dio problema je što je većina ruševnih objekata u Karlovcu je u zoni zaštite pa se prema njima moramo i posebno odnositi, a drugi je pitanje vlasništva: najviše ih je ili u vlasništvu privatnih osoba ili Republike Hrvatske. Dali smo si truda pa smo zajedno s Konzervatorskim odjelom i Građevinskom inspekcijom i našli model kako možemo utjecati na privatne vlasnike da moraju na neki način sanirati svoje objekte jer s jedne strane imamo ruševne objekte koji uopće nisu u uporabi i koji su opasni za građane, a prvenstvno nam je cilj da stvorimo sigurnost građanima ukoliko su objekti vezani za javne površine. U tom dijelu naš odjel i komunalno redarstvo u kontinuitetu reagira na sve te situacije i ima brojne intervencije, ali njihovo ograničenje je da mogu ukloniti samo opasne dijelove građevina koje su okrenute prema javnim površinama. U svim takvim situacijama reagiraju, takva je bila i zadnja, kad je došlo do urušavanja dimnjaka u Preradovićevoj ulici, što je također privatno vlasništvo, kazala je dogradonačelnica Andreja Navijalić, odgovarajući na današnjem Aktualcu Bori Mrkalju (HDZ) na pitanje što Grad može učiniti po pitanju ruševnih objekata.

Podsjetimo, prije dva dana se u Preradovićevoj po pločniku tek nekoliko metara od terase kafića rasuo dimnjak napuštene kuće pa je ova tema aktualizirana i na sjednici Gradskog vijeća - pogledajte članak...

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Napomenula je i da se svim privatnim vlasnicima redovito upućuju zahtjevi da saniraju sve ono što je opasno na njihovim zgradama, reagiraju kako bi se spriječilo daljnje urušavanje a ukoliko su u takvom stanju da po procjeni konzervatora i statičara bi ih trebalo ukloniti, da ih uklone.

- Posljednje dvije godine mi smo, putem treće osobe, te sami vlasnici uklonili 6 objekata koji su bili opasni, nisu bili u uporabi, bili su uistinu ruševni i na tome radimo kontinuirano, kombinirana je praksa ukazivanja i upozoravanja vlasnika da moraju voditi brigu o svojim objektima. Pratimo situaciju na terenu, komunalni redari obilaze sve što je opasno, uklanjaju opasne dijelove, upozoravamo privatne vlasnike na probleme koje jesu i da moraju postupati i voditi brigu o svojoj imovini. Usmjereni smo i na državnu razinu, imali smo nekoliko sastanaka o ruševnim objektima na području grada, pokrenuli smo postupke i nadamo se da ćemo neke uspješno i okončati, rekla je Navijalić.

Podsjetila je da je Grad ove godine, nakon četverogodišnje stanke, raspisao natječaj za sufinanciranje, iz spomeničke rente, zgrada u privatnom vlasništvu kako bi im se pomoglo sanirati krovišta, fasade, zamijeniti stolariju.... Pristiglo je 20-ak prijava i do kraja mjeseca bi trebalo biti poznato koje će od tih prijava i kolikim iznosima biti sufinncirane.

No, ruševni objekti u Karlovcu, po mišljenju gradonačelnika Damira Mandića, mogu se naći i na tematskoj sjednici Gradskog vijeća, popraćeni podacima, fotografijama, snimkama. Bilo bi to korisno kako bismo svi dobili stvarnu sliku o takvim objektima, kao i koliko ih je i u čijem su vlasništvu: Grada, RH ili fizičkih osoba.

- Spomenuta je spomenička renta, ali možemo ići s programom gdje ćemo naš, javni novac transferirati prema privatnim vlasnicima kuća; uređujemo im kuće i dižemo vrijednost jer je nama to ljepše. Ali, postoje neke stvari koje se ne smiju raditi, Grad, po zakonu, ima neka ograničenja, naglasio je, ponovivši prijedlog predsjedniku Gradskog vijeća o sazivanju zasebne sjednice na temu ruševnih zgrada u Karlovcu.

Izdvojeno


Reci što misliš!