VIJESTI / KARLOVAC

NEMA IZGOVORA

Misterij riješen: Pauk smije "dizati" automobile s parkirališta trgovačkih centara jer su javne namjene, vlasništvo nije važno

Misterij riješen: Pauk smije
foto ilustracija PIXELL/KAportal

Zašto gradska "pauk služba" miče automobile parkirane ispred trgovačkih centara, s njihovog zemljišta, ako je vlasništvo nepovredivo, pitanje je na čijem je odgovoru inzistirao gradski vijećnik Marijan Fudurić (Živi zid)

Postavljao je to pitanje i ranije, ali odgovori koje je dobivao, po njegovim riječima, bili su neprecizni, s citiranjem različitih zakona i propisa, pri tom i kontradiktorni načelima o nepovredivosti doma i poslovnog prostora.

No, konačni odgovor, kojim je enigma dizanja nepropisno parkiranih vozila i s privatnog vlasništva riješena, dao je Tihomir Jarnjević iz Mladosti, pojasnivši da je u ovakvim slučajevima važnija namjena.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Nalog za premještanje ne dajemo mi, daje ga policija ili prometno redarstvo. Grad ima odluke o regulaciji prometa, a u ovakvim primjerima nije bitno vlasništvo, nego namjena tog prostora. Javna mu je namjena: parkiranje. I trgovački centri se moraju pridržavati svih zakonskih regulativa pa tako i regulacije prometa, a parkiralište koje ima javnu namjenu bio je jedan od preduvjeta trgovačkom centru za ishođenje građevinske dozvole, izjavio je Jarnjević.

Fudurić je ponovio kako smatra da pauk na privatnom vlasništvu ne može raditi reda, te da je Gradd Mladosti dao ovlasti da diž vozila na javnim i površinama u gradskom vlasništvu, a da je parkiralište, konkretno Lidlovo u privatnom vlasništvu i koncesiji privatne tvrtke pa da mu nije jasno kako pauk služba može ulaziti na taj prostor.

I Jarnjević je ponovio da Mladost ne odlučuje koje će se vozilo dignuti ili neće, nego obavlja premještanje vozila; o prekršaju odlučuje policija i prometno redarstvo.

- A ako je parkiralište privatno, ono treba biti postavljena rampa i zatvoreno, ako nije – znači da je javno i dostupno svima, a zna se koje se prometne regulative trebaju poštivati na otvorenim i zatvorenim parkiralištima, zaključio je Jarnjević.

Izdvojeno


Reci što misliš!