VIJESTI / KARLOVAC

NANIJELA DUŠEVNU BOL?

Hanžel tužio vijećnicu, može li odgovarati za izrečeno na Gradskom vijeću? Matan: Nema te SLAPP tužbe koja će me zaustaviti u borbi za karlovačku baštinu i rijeke

Hanžel tužio vijećnicu, može li odgovarati za izrečeno na Gradskom vijeću? Matan: Nema te SLAPP tužbe koja će me zaustaviti u borbi za karlovačku baštinu i rijeke

Naime, u članku 37. Statuta Grada Karlovca se navodi: "Vijećnik ne može biti kazneno gonjen niti odgovoran na bilo koji drugi način, zbog glasovanja, izjava ili iznesenih mišljenja i stavova na sjednicama Gradskog vijeća".

Gradska vijećnica Političke platforme Možemo jučer je preko KAportala doznala da ju tužio karlovački poduzetnik Nikola Hanžel i to zbog istupa na govornici u Velikoj vijećnici grada Karlovca.

Za KAportal je samo kratko prokomentirala tužbu, s obzirom da se tek probudila iz anestezije nakon operacije noge. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Ciljevi mog političkog djelovanja su briga i borba za kulturnu baštinu Karlovca, za njegove rijeke i prekrasan krajobraz i dobrobit svih njegovih stanovnika. Nema te SLAPP tužbe koja će me u tome zaustaviti jer sam ušavši u politiku prelomila - "sa štitom ili na njemu", rekla nam je Ana Matan.

Podsjetimo, Hanželov odvjetnik Fran Olujić javio nam je da se radi o tužbi za naknadu štete zbog tvrdnji izrečenih na sjednici a koje je prenio i KAportal. Radi se o pitanju gradonačelniku Karlovca Damiru Mandiću što će poduzeti po pitanju nastale rupe kod protupoplavnog zida na Korani koji ograđuje budući hotel, sada gradilište. 

- Štetne tvrdnje predstavljaju sljedeće riječi tužene: „Nakon završetka lokalnih izbora 2021. Grad Karlovac izdao je građevinsku i uporabnu dozvolu za regulacijsku i  zaštitnu građevinu za zaštitu od štetnog djelovanja voda, poznatiju kao Hanželov zid.  Vidjeli smo prilikom ove zadnje poplave i za velikih voda prošle godine, ta građevina ne štiti nikoga od štetnih utjecaja voda, a uzrokuje štetu na gradskom zemljištu. Pored zloglasnog zida pojavila se velika rupa, a ne bi je bilo da nema zida. Tko će snositi odgovornost za štetu i tko će je snositi ubuduće, navodi se u tužbi. 

Nadalje navodi se i da "štetne tvrdnje predstavljaju i daljnje riječi tužene istom prilikom i na istom mjestu: „Postoje snimke s čestice na kojoj je Hanželov zid i gdje je ispumpavana voda u velikim mlazovima na gradsko zemljište. To nije bio slučaj kod drugih rupa, smatramo da nije propisno pa vas i u svjetlu toga pitam tko će snositi odgovornost za to“. 

Poduzetnik na Sudu potražuje 10.617 eura ili 80 tisuća kuna, a kako se navodi, "zbog pretrpljenih duševnih bolova zbog povrede prava osobnosti".

No pitanje je može li uopće Ana Matan odgovarati za riječi izgovorene na govornici Velike vijećnice?

Naime, u članku 37. Statuta Grada Karlovca se navodi: "Vijećnik ne može biti kazneno gonjen niti odgovoran na bilo koji drugi način, zbog glasovanja, izjava ili iznesenih mišljenja i stavova na sjednicama Gradskog vijeća". 

Nadalje, Matan smatra da se radi o "čistoj" SLAPP tužbi, odnosno po definiciji "neutemeljenoj tužbi koje pokreću moćni pojedinci ili subjekti u društvu, a usmjerene su zastrašivanju i utišavanju kritičkih glasova u društvu o pitanjima od javnog interesa, koja su protivna interesima tužitelja". Europska je praksa da se takve tužbe odbacuju, no što će biti s ovim slučajem treba tek vidjeti. 

Nakon napisa na KAportalu oglasilo se i Možemo! Na svojoj Facebook stranici su svojoj vijećnici pružili podršku te naveli sljedeće: "Postupci uz obalu rijeke Korane, kojima svjedočimo zadnjih godina, grubo narušavaju i omalovažavaju urbanističke i krajobrazne postavke karlovačkog urbanizma, koji je svoje temelje postavio još davnih dana prvom regulatornom osnovom te razvijao daljnjim urbanističkim planovima kojima je uvijek u fokusu očuvanje obala rijeka i njihova dostupnost svima - kako stanovnicima našeg grada, tako i gostima grada".

- Tužba nas neće obeshrabriti niti prestrašiti, već potaknuti i motivirati na još žustriji rad kako bismo mijenjali Hrvatsku i naš grad. Jer svi mi zaslužujemo pravedni, otvoreni, pluralistički i demokratski Karlovac, pišu u Političkoj platformi Možemo.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!