VIJESTI / KARLOVAC

(NE)RAD NEDJELJOM

Sajamskim danima protiv neradne nedjelje, ali ne i u Karlovcu! Mandić za zabranu rada nedjeljom, ali u iznimnim situacijama sve opcije su otvorene

Sajamskim danima protiv neradne nedjelje, ali ne i u Karlovcu! Mandić za zabranu rada nedjeljom, ali u iznimnim situacijama sve opcije su otvorene
Ilustracija KAportal

Držimo da zakon kao takav ne radi štetu trgovačkoj djelatnosti te da svojim odredbama uvažava i potrebe za neradnim danima zaposlenih u trgovini, komentirao je gradonačelnik Karlovca

Ako se traži uvijek se može naći neka rupa u zakonu, koja omogućuje da određena nedorečenost daje prostor za "nepoštivanje" zakona ili što više, da se prikriju osnovne namjere zakonodavca. Tako je i u slučaju zabrane rada nedjeljom koju neki gradovi zaobilaze proglašavajući sajmene dane.
 
Među prvima još prošle godine, a tako i ove, sajamske dane za sve blagdane i nedjelje u godini proglasio je gradonačelnik Splita Ivica Puljak, smatrajući da novi Zakon o trgovini može ugroziti egzistenciju malih obrtnika i trgovina, posebno onih koje ovise o turističkoj sezoni pa im je svaki radni dan važan.

Ovom odlukom omogućuje se rad splitskim obrtnicima u vrijeme kada mnoge djelatnosti generiraju većinu svog prometa, a što im Zakonom o trgovini nije dopušteno, a prigodna prodaja na kioscima i štandovima, kao dio sajamskih događanja, u proglašene dane može se odvijati od 8 do 24 sata.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Gradonačelnik Splita mišljenja je da ljudima, koji žele raditi nedjeljom, to treba i omogućiti te da uvijek treba tražiti balans između odluka. 

- Mi mislimo da bi bilo bolje omogućiti ljudima da biraju žele li raditi i da im ih se dostojno plati, odnosno da im se povećaju primanja, poručio je gradonačelnik Splita za RTL Danas. Pozvao i druge gradonačelnike da slijede splitski primjer. 

- To bi bila dobra odluka gradonačelnika. Pozivam ih da omoguće građanima da dobiju sve usluge na vrijeme.

Gradonačelnik Mandić otvoren za takve mogućnosti

KAportal je provjerio planira li to učiniti te imali za tako nešto uopće potrebe u gradu Karlovcu. Iz gradske uprave odgovaraju nam do sada nisu dobili niti jedan zahtjev za proglašavanjem "sajmenog dana". 

- Pretpostavljamo da se u  pitanjima "sajmeni dan" odnosi na prigodnu prodaju robe van prodavaonica na manifestacijama ili prigodnim sajmovima, izložbama, priredbama, proštenjima i sl. jer Zakon o trgovini ne definira pojam sajma, već se radi o prigodnoj prodaji izvan prodavaonica. Prigodnom prodajom dopuštena je prodaja samo proizvoda i robe koji su predmet i svrha organiziranja manifestacije/priredbe/proštenja i sl. Prigodna prodaja može se obavljati samo na mjestima za koje je odobrenje dalo predstavničko tijelo (članak 10.), pojašnjavaju iz gradske uprave. 

Dodaju da ukoliko bi postojao konkretan zahtjev, on bi trebao biti upućen na Gradsko vijeće za konkretan događaj i lokaciju, s opisom sadržaja prodaje koja treba, kao što je navedeno, biti vezana na svrhu događanja. 

- Grad Karlovac u potpunosti podržava odredbe Zakona o trgovini koji definira rad nedjeljom, odnosno, broj radnih nedjelja u godini. Držimo da zakon kao takav ne radi štetu trgovačkoj djelatnosti te da svojim odredbama uvažava i potrebe za neradnim danima zaposlenih u trgovini kako bi i oni mogli organizirati privatne ili obiteljske aktivnosti. Vezano za sajmene dane, koji podrazumijevaju prigodnu prodaju, a ne rad trgovina, ukoliko bude potrebe, otvoreni smo za takve mogućnosti u nekim iznimnim situacijama poput tradicionalnih manifestacija, proštenja i sličnih događanja, izjavio je gradonačelnik Damir Mandić.

Izdvojeno


Reci što misliš!