VIJESTI / KARLOVAC

DRUŠTVENE DJELATNOSTI

Kad će svako dijete imati svoje mjesto u gradskom vrtiću? Pročelnica: Uskoro gotov vrtić u Rečici, čeka se Luščić, uskoro i dogradnja škole u Hrnetiću za tu namjenu

Kad će svako dijete imati svoje mjesto u gradskom vrtiću? Pročelnica: Uskoro gotov vrtić u Rečici, čeka se Luščić, uskoro i dogradnja škole u Hrnetiću za tu namjenu

Za funkcioniranje predškolskog odgoja i obrazovanja osigurano je u proračunu skoro šest milijuna eura.


- Grad Karlovac je u 2024. godini kroz proračun izdvojio gotovo 30 milijuna eura za društvene djelatnosti što je oko 300 tisuća eura više nego u prethodnoj godini. Najveći dio proračuna, oko 16 milijuna, odnosi se na osnovnoškolsko obrazovanje, što uključuje plaće zaposlenika u školstvu, decentralizirana financijska sredstva za materijalne izdatke, kapitalna ulaganja i druge rashode, rekla je pročelnica Odjela društvene djelatnosti Draženka Sila - Ljubenko koja je podsjetila da Odjel 
vodi brigu o 17 proračunskih korisnika.

Tu su, naime, 11 osnovnih škola, dva vrtića (više objekata kroz dvije ustanove), tri ustanove u kulturi, a od ove godine i Sportski objekti Karlovac. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Kroz ovaj odjel se provode razni programi s područja predškolskog odgoja, sporta, kulture, mladih, civilnog društva, vodimo brigu o umirovljenicima, korisnicima socijalnog programa te onim građanima koji se nađu u teškim životnim situacijama. Građani često dolaze u naš odjel. Nije uvijek i u svakom trenutku moguća ta financijska podrška, ali možemo savjetovati, rekla je pročelnica.

Kako kaže, sukladno smjernicama Vlade Republike Hrvatske na području odgoja i obrazovanja u ovoj godini se nastavljaju aktivnosti vezane za osiguranje uvjeta rada u jednoj smjeni za naše osnovne škole. 

- Imamo šest osnovnih škola koje rade u jednoj smjeni, a nadamo se da će za godinu ili dvije sve naše škole tako raditi. U ponedjeljak smo dobili suglasnost iz Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske za dogradnju Osnovne škole Turanj radi prelaska u jednu smjenu, za dogradnju Osnovne škole Mahično i izgradnju sportske dvorane uz taj školski objekt, također radi prelaska na rad u jednu smjenu, vrlo brzo ćemo imati dokumentaciju za izgradnju osnovne škole na Luščiću, koja će omogućiti da OŠ Dubovac i OŠ Grabrik prorade u jednoj smjeni. Cjelovita obnova OŠ Dragojla Jarnjević će omogućiti jednosmjenski rad te ustanove. U okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti pripremamo se za izgradnju sportskih dvorana pri školama. Pripremamo dogradnju sportske dvorane pri OŠ Braća Seljan i OŠ Rečica, rečeno je danas na tiskovnoj konferenciji u gradskoj upravi.

Za funkcioniranje predškolskog odgoja i obrazovanja osigurano je u proračunu skoro šest milijuna eura.

- Važno je osigurati dodatne kapacitete izgradnjom novih prostora ili dogradnjom postojećih kako bi svako dijete imalo svoje mjesto u vrtiću te osigurati kvalitetne uvjete svim zaposlenicima. Vrtići Karlovac i Četiri rijeke u svom sastavu imaju ukupno deset objekata s 1.600 mališana. Budući da se gradi vrtić u Rečici, od nove pedagoške godine roditelji će na raspolaganju imati nove kapacitete – u tom su vrtiću planirane tri odgojne skupine. Grad priprema dokumentaciju za izgradnju novog vrtića na Luščiću. Mogu najaviti dogradnju područne škole u Hrnetiću koja će također biti za namijenjena predškolskom odgoju i obrazovanju, rekla je pročelnica. 

Ono što roditelje uz mjesta u vrtićima dakako najviše zanima je cijena smještaja djece.

- U vrtićima kojima je osnivač Grad Karlovac cijene se neće mijenjati, unatoč svakodnevnom uvećanju troškova. Imamo i privatni vrtić Tintilinić i Grad je sufinancirao smještaj djece u njemu sa 166 eura mjesečno, a od 2024. će iznositi 192 eura. Pedesetak dječice je smješteno u obrtima, za što Grad Karlovac izdvaja 80 eura mjesečno po djetetu. S ovom mjerom smo započeli 2022. i tada smo imali devet obrta za čuvanje djece, no kako je potpora dobrodošla roditeljima imamo već 12 obrta, kaže Sila Ljubenko. 

Vlada je odlučila dodijeliti financijska sredstva za fiskalnu održivost vrtića po prvi puta ove pedagoške godine i po toj osnovi smo ostvarili 710.000 eura. 

- Grad Karlovac je jedan od rijetkih koji je zaposlenicima u vrtićima, uz osnovicu za izračun plaće, koja je do sada bila na razini državne, početkom ove godine uskladio i visinu koeficijenata s koeficijentima koje imaju zaposlenici u osnovnim školama – osnovica je uvećana 13,7 posto. Uveli smo i topli obrok za zaposlenike, a druga materijalna prava zaposlenika u vrtićima su usklađena s materijalnim pravima ostalih zaposlenika u gradskom sustavu. Sva su ova prava regulirana kolektivnim ugovorom i moram istaknuti kvalitetnu suradnju sa Sindikatom u predškolskom odgoju i obrazovanju, pohvalili su se u još u Gradu. 

Izdvojeno


Reci što misliš!