VIJESTI / KARLOVAC

POČIVALA U MIRU

Preminula arhitektica Đurđica Lipovšćak, poznata i kao autorica projekta Hotela "Korana" i Doma OSRH Zrinski

Preminula arhitektica Đurđica Lipovšćak, poznata i kao autorica projekta Hotela
Dinko Neskusil/Pixabay

Đ. Lipovšćak će biti sahranjena u srijedu u 14 sati na katoličkom groblju na Dubovcu.

U nedjelju je u Karlovcu preminula arhitektica, projektantica Hotela "Korana" iz 1979. godine, Doma Oružanih snaga Hrvatske vojske "Zrinski", hotelsko-turističkog kompleksa u Topuskom i niza drugih objekata Đurđica Lipovšćak, obavijestila je obitelj u ponedjeljak.

Rođena je u Petrinji 20. studenog 1942. godine. Maturirala je na Gimnaziji Karlovac, 1966. je diplomirala na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a 1989. je postala magistrica znanosti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Od 1967. do 1989. je radila u Projektnom birou "AGI-46", a od 1989. je direktorica Zavoda za prostorno planiranje, katastar i geodetske poslove. Osniva 1994. tvrtku "AL-FA". Kako navodi Karlovački leksikon, bila je članica komisije za određivanje urbanističkih uvjeta u Karlovcu i Savjeta izdavačke djelatnosti Saveza arhitekata Hrvatske. Jedna je od osnivačica Društva arhitekata, građevinara i geodeta Karlovac i osam godina je bila predsjednica tog društva.

U monografiji Karlovca iz 1979. godine je objavljena njezina studija o karlovačkom urbanističkom razvoju kroz povijest, a autorica je i knjiga "Topusko – put kroz milenije" te "Nazor i Topusko".

Za svoj projekt rekonstrukcije Hotela "Korana" umalo je dobila republičku nagradu za arhitekturu, no ona je dodijeljena ipak projektantu poljudskog stadiona Borisu Magašu, također Karlovčaninu.

- Strahovito sam ponosna bila što sam izgubila od Magaša i Poljuda. Bila mi je velika čast da sam bila odmah iza njega, rekla je u intervjuu portalu Aktiviraj Karlovac u srpnju 2019. godine.

Đ. Lipovšćak će biti sahranjena u srijedu u 14 sati na katoličkom groblju na Dubovcu.

Izdvojeno


Reci što misliš!