VIJESTI / KARLOVAC

MEGA PROJEKT

Duboko kopanje u Zvijezdi donijelo niz oštećenja na starim objektima i bit će ih još! Sve će se sanirati nakon radova, Mandić: Alternative nije bilo

Duboko kopanje u Zvijezdi donijelo niz oštećenja na starim objektima i bit će ih još! Sve će se sanirati nakon radova, Mandić: Alternative nije bilo

- U Zvijezdi se gradi 2.600 metara kanalizacije i tu je najveći utjecaj gradilišta na najdubljim kvotama na okolne građevine, rečeno je na tiskovnoj konferenciji

Ovako sveobuhvatni i dugi radovi u karlovačkoj povijesnoj jezgri doveli su i do nezadovoljstva dijela građana ali i oštećenja na starim objektima. 

Građani su dosad prijavili pet većih nastalih šteta, te dvadesetak manjih a naravno za očekivati je da će ih biti još jer je izvedba kanalizacije tek na oko pedeset posto. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Danas je na tiskovnoj konferenciji u Zvijezdi direktorica Vodovoda i kanalizacije Katarina Malenica rekla da se provodi najveći komunalni projekt ikad u Karlovcu vrijedan 67 milijuna eura.

Dinamika radova

- Radilo se ili se još radi u 76 ulica, to je jako zahtjevan projekt ali koji će građanima donijeti veliku korist, podići komunalni standard. Dinamika radova je dobra, a najduže će trajati radovi u Zvijezdi, rekla je Malenica.

Radovi su u nekim dijelovima grada već završili a neki će do kraja godine. Malenica navodi da su Turanj i Kamensko gotovi, u Hrnetiću je izvedeno preko 96 posto radova, Drežnik 62 posto kanalizacije i 50 posto vodoopskrbe.

- Gornja Švarča dobra izvedivost, preko 90 posto kanalizacije i 80 posto vode. U Zvijezdi je izvedeno preko 50 posto kanalizacije i 30 posto voodopskrbe. Radovi u Kraševoj se završavaju i tu je najzahtjevniji iskop dubine preko pet metara. Uskoro očekujemo završetak kanala na potezu Kraševa, klaićeva, i Štrosmajerov trg, a pri kraju i radovi u Haulikevoj. Rade se priključci u Križanćevoj i uskoro će biti gotova. Grupa Jamadol, Belajske Poljice radovi su završili, Donja Švarča-  postavlja se DTK mreža i rubnjaci kao priprema za asfaltiranja, kazala je direktorica.

Naglasila je da će, kad prođu tehnički pregledi i budu izdane uporabne dozvole, korisnici biti obvezni priključiti se na javni sustav odvodnje i to ide na trošak korisnika. Tada će svi na  adresu dobiti obavijesti i u roku od godine dana su se dužni priključiti. 

Na više lokacija rokovi za izvedbu su produženi i morali su ih posebno pravdati. Na grupi radova 2 je produžetak 42 dana, na grupi 3 je 82 dana a na grupo 5 - 60 dana. Malenica je rekla da cijelo vrijeme održavaju sastanke s građanima u gradskim četvrtima i mjesnim odborima i da su u komunikaciji.

Nastala oštećenja

- U Zvijezdi se gradi 2.600 metara kanalizacije i tu je najveći utjecaj gradilišta na najdubljim kvotama na okolne građevine. Građani se uslijed bilo kakvog oštećenja mogu obratiti pa ćemo izlaziti sa statičarem da se postupa u procesu gradnje prema izvođaču i ustanovi razlog i poduzmu mjere da se utjecaj na građevine smanji. Ostvaruje se rizik utjecaja gradilišta na zgrade i vezano za to komuniciramo s građanima, dok se ne ostvari napredak da se smanji utjecaj i da svi dobiju odgovor kako će se sanirati. Za svako nastalo oštećenje garantiramo da ćemo odrediti granicu odgovornosti i da će šteta biti sanirana, rekao je Ivan Klokočki, voditelj jedinice za provedbu radova.

Građane koji su primjetili oštećenja na svojim objektima upućuje da se jave putem e-maila, da ostane pisani trag za prigovor i onda će se nakon radova ići i putem obnavljanja objekata.

- Mi smo prije dvije godine bili svjesni zahtjevnosti projekta i komunicirali da ćemo morati vidjeti kako pomoći građanima, ali i utvrditi što i kako se dogodilo. U petak sam imao sastanak s građanima iz Zvijezde, zanimalo ih je kako sanirati štetu. Svi smo dio problema, ovdje će se morati svi iz svoje pozicije osvijestiti što možemo i trebamo raditi. Na način na koji se radovi izvode su problematični za stare objekte, mijenja se kompletna komunalna infastruktura, otvara pitanje je li trebalo raditi ovako. Mogli smo jedne godine raditi vodu, pa druge kanalizaciju, pa DTK, pa plin, rekao je gradonačelnik Damir Mandić.

Iz Zvijezde iselila jedna obitelj?

Kaže da nadzor radova ima obveze i odgovornosti, gradska uprava je na raspolaganju svim građanima, odradili su sastanke s odgovornima i tu će s ViK-om biti ona pomoć i podrška. 

- Za oštećene objekte Grad će s razine proračune izdvojiti određena sredstva. Nema smisla da obnovimo ulice a objekti ostanu neuređeni, bit će sredstava za vlasnike koji stanuju u Zvijezdi ili posluju, pojavit će se novac za objekte, ne samo da poprave štetu nego da se i urede. Reprezentativnost Zvijezde je svima važna, kaže gradonačelnik.

Rekao je da je već šest godina komunalna naknada u Zvijezdi smanjena, te da su u javnom savjetovanju potpore za poduzetnike. Iznos je veći, a novitet je da će poduzetnici potpore dobivati unaprijed.

- Ovo što imamo alternative nije bilo. Kad pozivam na strpljenje, razumijevanje i podršku zvuči kao alibi priča, ali nije, rekao je Mandić. Koliko zna, zbog radova je samo jedna obitelj iselila iz Zvijezde u svoj privatan stan, dok ih nitko nije dražio neki rezervni smještaj.

Klokočki je rekao da zasad imaju pet prijava za velika oštećenja objekata i preko 20 za manje i sva su evidentirana, no bit će ih još. 

Zbijanje talpi i vibracije

- Sredstva za štetu u projektu nisu predviđene i neće ih snositi ni izvođač niti naručitelj, osim ako se nekim drugim programom financiranja to ne predvidi, ovdje se radi o programu zaštite okoliša. Izvođač je napravio sve radnje sugerirane od glavnog projekta i statičara, međutim, na najdubljim kvotama iskopa se radi zaštite objekata izvode talpe i tu izvođač zbija talpe koje prenose vibracije na objekte. Izvođač je negdje trebao biti oprezniji, tražimo i veći angažman nadzora na gradilištu. Kontinuirano da se prate utjecaji izvođenja radova, tražili smo i  osiguranje mjerenja vibracija sa seizmografom, međutim, to se pokazalo da nije dovoljno i da će se trebati tome dati još puno više pozornosti, kaže Klokočki.

Posebnu pozornost javnosti dobila je zgrada Kamoda koja je još obnavlja, a zidovi su već dobili oštećenja. Klokočki je rekao da je statičar napravio nalaz de ta vidljive pukotine na Kamodu pokazuju da je uslijed zbijanja talpi došlo do vibracija. Pregledom unutrašnjosti objekta je dao mišljenje da oštećenja nema iznutra osim na vanjskom zidu blizu pozicije zbijanja talpi.

Izdvojeno


Reci što misliš!