VIJESTI / KARLOVAC

KARLOVAČKA ZVIJEZDA

Arheološki radovi u staroj gradskoj jezgri neće ometati ulaganje, za problem nedostatka parkirališnih mjesta nema rješenja

Arheološki radovi u staroj gradskoj jezgri neće ometati ulaganje, za problem nedostatka parkirališnih mjesta nema rješenja
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Iz gradske uprave danas je poručeno da se sljedeći tjedan otvara javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u obliku potpora poduzetnicima i obrtnicima te privatnim iznajmljivačima u obuhvatu radova

- Projekt ulaganja u vodoopskrbu i odvodnju ne bi trebao ugroziti arheološku baštinu, pa će instalacije ovdje biti provedene vrlo lako i bez posebnih šteta, ustvrdila je kustosica Arheološkog odjela Muzeja grada Karlovca Matea Galetić u utorak u Karlovcu na uglu ulica Stjepana Radića i Ivana Kukuljevića Sakcinskog gdje se provode arheološka istraživanja Novih vrata.

Objasnila je da se tridesetak dana odvijaju opsežni arheološki radovi na tom mjestu, nakon što su 2018. i 2019. također bili provedeni u sklopu priprema za provedbu projekta gradske tvrtke Vodovod i kanalizacija "Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac-Duga Resa" vrijednog 67 milijuna eura.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Tada nam je bio zadatak utvrditi gdje su točno smještena Nova vrata s obzirom na to što iz povijesnih izvora znamo da su mijenjala svoju poziciju, da su bila više uz flanke, odnosno kraće stranice bastiona, a onda se u jednom momentu, da bi se dobila protočna komunikacija kroz Radićevu, pomaknuta na ovu poziciju. Dakle, 2018. godine nam je bio utvrditi da su Nova vrata uistinu ovdje i uvidjeti koja je posljednja sačuvana faza. Iznenadilo nas je što je bila riječ o fazi iz 1845. godine za koju smo do tada mislili da je samo urađena kao prijedlog, pa smo terenski utvrdili da je uistinu bila i izvedena. Istraživali smo i most ispred Novih vrata, navela je M. Galetić.

Pojasnila je da se moralo utvrditi da strukture tih vrata ne dolaze u sukob s komunalnim projektom i iz tog razloga se cijela ta zelena površina preko puta kafića Gradska straža i uz lokal optike Getaldus otvorila.

- Osim struktura koja smo ranije istraživali, sad smo se približili završnim slojevima i pronašli podnu plohu kanala. Novost je i da su uz rubni dio uz cestu podzidi koje nemamo na planovima. Znamo da je vojna inženjerija bila precizna u dokumentiranju, ali ponekad se na terenu suoče s okolnostima zbog čega se radilo mimo nacrta. Pronašli smo i statigrafiju vezanu uz same bedeme, koji su bili zemljani, dodala je M. Galetić.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj grada i fondove Europske unije Daniela Peris je navela da se sljedećeg tjedna otvara javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u obliku potpora poduzetnicima i obrtnicima te privatnim iznajmljivačima u obuhvatu radova i da će Grad Karlovac financirati troškove tekućeg poslovanja u stopostotnom iznosu, a ne polovičnom, kao lani, te da pojedini prijavitelj može dobiti najviše tri i pol tisuće eura potpora.

- U pripremi je dopuna odluke o komunalnoj naknadi po kojoj će se stanovnici i poduzetnici iz obuhvata radova osloboditi plaćanja komunalne naknade. Poduzetnicima i stanovnicima koji ne mogu zbog oštećenja raditi, odnosno živjeti u svojim prostorima Vodovod i kanalizacija će podmirivati troškove najma, odnosno zakupnine zamjenskih prostora dok se neće moći vratiti, navela je D. Peris.

Odgovarajući na pitanja glede sve većeg problema stanovnika Zvijezde s pronalaskom parkirališnih mjesta s obzirom na to da se previđena pretvaraju u iskope, odnosno da preostala namijenjena mještanima Zvijezde koriste i ostali, gradonačelnik Damir Mandić je rekao da je istina da na Strossmayerovom trgu parkiralište koriste i oni koji ne žive u gradskoj jezgri i da policija utoliko "odradi svoje, ali očito nedovoljno".

- Alternativna parkirališta su kod Ekonomsko-turističke škole Karlovac i u Vatrogasnoj. Preporučujemo onima koji ne moraju dolaziti automobilima u Zvijezdu da ne dolaze. Svjesni smo da su sve ulice gradilišta i da je stanovnicima Zvijezde teško pronaći prikladno parkirališno mjesto. No, nemamo rješenje, ograničeni smo prostorom. Trg bana Josipa Jelačića je potpuno zauzet zbog radova na crkvi Presvetog Trojstva. Očekujemo da će se problemi s parkiranjem rješavati odmicanjem radova. Moram provjeriti imaju li stanovnici Zvijezde pravo parkirati i dalje po cijelom gradu bez naplate, kazao je Mandić.

Direktorica tvrtke Vodovod i kanalizacija Katarina Malenica je izvijestila kako se i dalje radi na odvodnom sustavu kod Tehničke škole Karlovac i da je tamo omogućen prolaz pješacima.

- Nastavit će se radovi uz šanac, pa sve prema Gambonovoj. Dio radova u Radićevoj, od križanja s Kurelčevoj prema Jonkeovoj, je završen i kolektor je položen, a smjer Radićeva – Kukuljevićeva bi trebala biti puštena u promet u naredna dva tjedna. U Kraševoj se polaže kanalizacija, u Haulikovoj vodovod i plinovod, izvode s ključni priključci vodovoda, odvodnje i plinovoda u Haulikovoj, Križanićevoj i Radićevoj. U travnju se planira raditi u Draškovićevoj i Kukuljevićevoj, rekla je K. Malenica.

Izdvojeno


Reci što misliš!