VIJESTI / KARLOVAC

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Vodovod i kanalizacija zbog ozljede na radu svom radniku mora isplatiti ukupno 3.000 eura odštete: Trpio sam bolove, nesanicu, imam ožiljak...

Vodovod i kanalizacija zbog ozljede na radu svom radniku mora isplatiti ukupno 3.000 eura odštete: Trpio sam bolove, nesanicu, imam ožiljak...
foto ilustracija - arhiva KAportala

Karlovačka gradska tvrtka nije sporila da se događaj zbio i da je odgovorna, ali je osporavala iznos odštete

Karlovačka gradska tvrtka Vodovod i kanalizacija mora po nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Karlovcu radniku, čiji su podaci poznati redakciji, isplatiti 1.769,33 eura s kamatama na ime naknade neimovinske štete jer se kao instalater i monter cjevovoda 21. lipnja 2022. godine oko 9 sati ozlijedio na radu kada mu je pila za rezanje metalne cijevi odskočila iz ruku, udarila ga u bradu i nanijela mu dvije rane.

Radnik je ustvrdio da je trpio bolove koji su isprva bili jaki, a potom srednjeg intenziteta i da je pio lijekove koji su mu tek donekle pomogli. Također se požalio da je počeo dobivati glavobolje, da se teško koncentrirao, a da noću nije mogao spavati, da je zbog ozljede otežano jeo krutu hranu, pa stoga i izgubio na tjelesnoj masi, da mu je brada često trnula i da na toj strani lica nije imao osjeta. Ujedno je ustvrdio da mu je i dalje vidljiv ožiljak nastao operacijom, pa je "pretrpio naruženje" i pustio je bradu ne bi li to skrio. Rekao je i da je strahovao za ozljeđivanja i liječenja. Zbog svega se "povukao u sebe, rijetko izlazi iz kuće i odlazi na mjesta gdje se okuplja veći broj ljudi". Nastavio je da je nakon ozljeđivanja "morao ulagati pojačane napore u obavljanju svakodnevnih životnih obveza".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tužbom je tražio od poslodavca naknadnu štete zbog povrede prava osobnosti na tjelesno zdravlje od 796,34 eura s kamatama te 1.990,84 eura s kamatama zbog naruženja. Zatražio je i 1.327,23 eura s kamatama odštete zbog "smanjenja životne aktivnosti" i 1.061,78 eura s kamatama zbog jakog i dugotrajnog straha.

U kolovozu 2022. je predložio mirno rješavanje spora te mu je na temelju toga osiguravatelj Vodovoda i kanalizacije Euroherc kao naknadu za neimovinsku štetu isplatio 1.327,23 eura. Stoga je gradska tvrtka osporavala da mu dalje bilo što dužna, ne sporeći da se ozljeda dogodila i ne izbjegavajući odgovornost, a radnik je u ožujku ove godine nakon vještačenja smanjio odštetni zahtjev na ukupan iznos od 3.185,35 eura, što je Vodovodu i kanalizaciji i dalje bilo neprihvatljivo.

"Ovaj sud prihvaća nalaz i mišljenje medicinskog vještaka doktora Želimira Koraća kao stručan i objektivan, a obzirom nije bilo prigovora niti prijedloga za provođenje drugog medicinskog vještačenja, na temelju njega donosi odluku o visini postavljenog zahtjeva. Dakle, ukupni iznos neimovinske štete iznosi 3.096,56 EUR, a obzirom je tužitelju već isplaćen iznos od 1.327,23 EUR, to je tuženik dužan naknaditi tužitelju preostali iznos naknade štete od 1.769,33 EUR", stoji u obrazloženju presude sutkinje Irene Šegavić.

Odbila je preostali dio tužbenog zahtjeva o 1.416.,02 eura sa zateznom kamatom i naložila poslodavcu da nadoknadi 703,48 eura parničnih troškova.

Izdvojeno


Reci što misliš!