GASTRO

I sad ti jedi zdravo: Predviđanja su se ostvarila - cijene voća i povrća obaraju rekorde

I sad ti jedi zdravo: Predviđanja su se ostvarila - cijene voća i
povrća obaraju rekorde

Cijene mandarina u prvom tjednu studenoga dosegnule su razinu od 8,89 kuna, dok su, primjerice, 2014. kretale oko 5,02 kuna za kilogram.

Početkom studenoga cijene voća i povrća u hrvatskim trgovinama ponovo su počele obarati višegodišnje rekorde, a to se odnosi ponajprije na mandarine, bijeli luk, zelene salate, ali i špinat, kelj te grožđe.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prema podacima Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi, cijene mandarina u prvom tjednu studenoga dosegnule su razinu od 8,89 kune za kilogram, dok je na tržnicama ponegdje cijena i veća od toga, piše Poslovni dnevnik.

Zanimljivo je da kilogram mandarina u istom tjednu prošle godine koštao tek 5,52 kune, dok se ranijih godina cijena kretala od 5,02 kune za kg (2014.), do 7,33 kune (2015.). Prošla godina bila je rekordna po proizvodnji, dok je ove ona u višegodišnjem prosjeku što je očito utjecalo na dizanje cijena.

Profitabilno povrće

Rekordne su cijene i češnjaka koji u trgovinama stoji čak 45,28 kuna, dok je prošle godine cijena bila za čak pet kuna manja. Češnjak je zadnjih godina u Hrvatskoj postao jedna od najprofitabilniji povrtlarskih kultura kojeg se proizvodi oko pet tisuća tona i dosegnuli smo 77 posto samodostatnosti u toj proizvodnji. Najniža cijena češnjaka početkom studenoga je bila 2014. kada je u trgovini koštao tek 28,08 kuna.

Tek je prošle godine cijena premašila 40 kuna, a ove godine je oboren i taj rekord.  Najave da će zbog suše, mraza i loše poljoprivredne godine u proizvodnji voća i povrća cijene letjeti u nebo počele su se ostvarivati.

Najbolje se to vidi na lisnatom povrću i salatama. Prema podacima TISUP-a, cijena zelene salate kristalke iznosila je 22,13 kuna što je za više od osam kuna u odnosu na početak studenog prošle godine kada je kilogram ove salate koštao tek 14 kuna.

Slično je i s putericom koja je dosegnula cijenu od 22,3 kune, prema 17,35 kuna iz studenog a prošle godine.

Cijena špinata u studenom prošle godine iznosila je 15,93 kune, da bi prošlog tjedna porasla za gotovo 10 kuna na čak 24,35 kuna, piše Poslovni dnevnik.

Godina elementarnih nepogoda

Iako je bilo najava da će i cijene jabuka rasti, one se zasad drže na višegodišnjem prosjeku, što je vjerojatno uvjetovano dobrom ponudom, ali i uvozom jabuka prošlogodišnje berbe iz tradicionalnih uvoznih tržišta poput Poljske, Austrije ili Slovenije.

Izdvojeno


Reci što misliš!