GDJE I KAD? / DOGAĐAJI

Velikim koncertom u crkvi Presvetog Srca Isusova održan prvi memorijal u spomen glazbenom pedagogu Aleksandru Radivojeviću

Velikim koncertom u crkvi Presvetog Srca Isusova održan prvi
memorijal u spomen glazbenom pedagogu Aleksandru Radivojeviću

Pet godina nakon što je preminuo profesor Radivojević, strastveni glazbenik koji je iskreno volio Karlovac, u svoju čast je dobio i svoj prvi memorijal, za kojeg se nadamo da će postati tradicija.

U organizaciji Chorus Carolostadiena a pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora kulture, Karlovačke županije i Grada Karlovca, te medijskim pokroviteljstvom KAportala, u crkvi Presvetog Srca Isusovog u karlovačkom Novom centru, u spomen na sjajnog karlovačkog glazbenog pedagoga, dirigenta i skladatelja prof. Aleksandra Radivojevića, održan je Prvi memorijal 'Aleksandaru Radivojeviću'. Samom događaju prethodila je sveta misa.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pored Chorus Carolostadien i gitarističkog virtuoza Viktora Vidovića, nastupila je i sopranistica Ivana Kurs Podvorec, klapa Carolo, Karlovački vokalni oktet te župni zbor Presvetog Srca Isusova.

Župni zbor Župe Presvetog Srca Isusova Cor Jesu, pod ravnateljstvom voditeljice s. Antonije Topalović, otvorio je koncert pjesmom Pastorella.

Potom je nastupio Karlovački vokalni oktet kojim dirigira Irena Božičević, od nedavno direktorica Gradskog kazališta Zorin dom, a koji je izveo četiri pjesme: Ča more biti, Amo nebeski Anđeli, Sa kakva se svjetla i Čujete li čobani - narodna pjesma koju je za zbor priredio Karlovčanin Ratko Pogačić. Uz Tomu Perkovića, Pogačić je autor i pjesme Amo nebeski anđeli.

Proslavljeni hrvatski gitarist svjetskoga glasa, Karlovčanin Viktor Vidović, izveo kompoziciju Johanna Sebastiana Bacha i dvije svoje pjesme, od kojih je onu Volim te drugačije, po prvi puta izveo u javnosti. Stihove pjesme napisao je karlovački pjesnik Željko Mavretić. Prepuna crkva imala je prigodu poslušati pjesmu koju je ovaj istaknuti gitarist, profesor na Glazbenoj školi u Karlovcu – najstarijoj glazbenoj školi u Hrvatskoj, i otpjevao.

Klapa Carolo kojom dirigira Zoran Štefanac predstavila se s tri pjesme, dvije narodne i jednom skladbom Zlatana Stipišić Gibonnija (Dobro jutro tugo) u obradi Rajmira Kraljevića. Obje narodne pjesme koje je izvela Klapa Carolo potječu s Brača odakle porijeklo vuče pjevač i skladatelj Klape, danas s karlovačkom adresom, dr. Stjepko Mušura.

Dirigent Filip Aver Jelavić je za prvi Memorijalni koncert 'Aleksandra Radivojevića' sa Zborom Chorus Carolostadien priredio dvije pjesme: Romarska po međimurskom autora Miroslava Magdalenića i Rosite Nebesa, odozgor koju potpisuje Anđelko Klobučar.

Za kraj su Chorus Carolostadien, Klapa Carolo i Karlovački vokalni oktet sa solisticom, Karlovčankom Ivanom Kurs Podvorec, otpjevali Božić bili, a na zahtjev publike na bis još i Narodi nam se kralj nebeski.

Na samom početku nazočne je u ime organizatora pozdravio dirigent Zbora Chorus Carolostadien Filip Aver Jelavić. Profesorica glazbe Astrid Plavetić, učenica prof. Radivojevića, prisjetila se svoga profesora ispričavši detalje koje, kako kaže, nikad neće zaboraviti jer su usmjerile njen profesionalni život.

Hrvatski sabor kulture je nagradio prof. Zorana Štefanca te posmrtno Aleksandra Radivojevića. U njegovo ime priznanje je primio Aleksandrov brat Slobodan Radivojević i kćerka Aleksandra Baršić r. Radivojević. Duboko dirnut Slobodan Radivojević je zahvalio svima i iskazavši radost što će djelo njegova pokojnog brata ostati kao trajna uspomena.

OSTAVIO JE SNAŽAN PEČAT NA KULTURNOJ I GLAZBENOJ SCENI GRADA

U Karlovac je stigao iz rodnog Beograda gdje je ostavio neizbrisiv glazbeni trag. Godine 1988. osnovao zbor Chorus Carolostadien, a bio je i voditelj Prvog hrvatskog pjevačkog društva Zora. Svojim dugogodišnjim radom ostavio je neizbrisiv trag na kulturu grada Karlovca za što je 2010. godine primio Nagradu Grada Karlovca. Obnašao je i dužnost predsjednik SKD Prosvjeta u Karlovcu.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!