GRAD KARLOVAC

GRADSKA TVRTKA

Inkasator unatoč povećanju rashoda godinu završio pozitivno, najavljuju nove projekte, Barberić: U održavanje zgrada uložena rekordna sredstva

Inkasator unatoč povećanju rashoda godinu završio pozitivno, najavljuju nove projekte, Barberić: U održavanje zgrada uložena rekordna sredstva

U 2022. godini obnovljeno je 20 ulaza u ukupnoj vrijednosti 1,48 milijuna eura dok su suvlasnici u održavanje svojih zgrada uložili rekordnih 3,3 milijuna eura.

Unatoč drastičnom porastu troškova za energiju i distribuciju, karlovačka gradska tvrtka Inkasator je uspjela prošlu godinu završiti u plusu, dok je direktorica Andreja Barberić ustvrdila da je poslovanje stabilno, pa ima prostora i za nove projekte. 

- Cijene naših usluga nismo korigirali u smislu povećanja, već smo povećane rashode anulirali uštedama. Smanjili smo troškove intelektualnih usluga za 37 posto i reprezentacije za 25 posto, te ostalih troškova na članarine i pristojbe, kazala je Barberić dodavši da su rashodi na energiju rasli čak 52, a na distribuciju 25 posto. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Barberić kaže da je iza financijskih elemenata poslovanja puno rada, suradnje i ulaganja no rezultati su vidljivi.

- Prošlu godinu je obilježio javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za energetsku obnovu. Zadovoljni smo rezultatom, osam zgrada je ušlo u alokaciju za sredstva no potpisani su ugovori za pet jer je pet odustalo. Našim angažmanom i angažmanom ostalih upravitelja i predstavnika pozicionirali smo naš grad i županiju na prvo mjesto po broju potpisanih ugovora o dodjeli sredstava u Hrvatskoj, kazala je direktorica Barberić.

Brojke su sljedeće: U 2022. godini obnovljeno je 20 ulaza u ukupnoj vrijednosti 1,48 milijuna eura. Suvlasnici su u održavanje zgrada u protekloj godini uložili rekordnih 3,3 milijuna eura. Barberić navodi da se Inkasator, što se tiče upravljanja, proširio i na grad Opatiju gdje od sada upravlja jednom višestambenom zgradom. 

Inkasator je u prošloj godini lansirao platformu Moj Inkasator koja ima sve više korisnika, te omogućio plaćanje putem KEKS aplikacije. Zadovoljni su s naplatom računa, a čini se da su Karlovčani po tom pitanju izuzetno odgovorni jer je i sve manje ovršnih prijedloga i ukupne vrijednosti tih postupaka.

- 2023. godina nam je počela uvođenjem eura i tu nije bilo većih problema. Planiramo daljnja ulaganja u informacijski sustav obzirom da se broj podataka koje obrađujemo povećao. U provedbi smo nabava za energetsku obnovu zgrada te očekujemo raspisivanje novog javnog poziva Fonda za energetsku učinkovitost. Zadnje tri godine zbog korone nismo mogli organizirati godišnje druženje predstavnika stanara, a sad je za jesen i u planu da budemo domaćin jesenskog savjetovanja upravitelja zgradama iz cijele Hrvatske, predstavila je planove Barberić.

Stanare zgrada koje očekuju obnovu dakako zanima hoće li krenuti što prije s obzirom i da rok od dvije godine polako istječe. Preostalo je još godinu i pol, a u Inkasatoru su uvjereni da neće biti problema s izvođačima i da će do ljeta već krenuti radovi. Trenutno se prikupljaju ponude. 

Zamjenica gradonačelnika Ivan Fočić itekako je dobro upoznata s poslovanjem Inkasatora jer je na ovu dužnosničku funkciju stigla upravo s mjesta direktorice ove gradske tvrtke. Osvrnula se na sustav objedinjene naplate, ali i na komunalnu naknadu.

- Naplata komunalne naknade nije isključivo vezana za Grad Karlovac već i Općinu Draganić koja se uključila i to definitivno povećava ukupne prihode i smanjuje troškove poslovanje te je utjecalo na održavanje cijene na istoj razini. Povećanje cijene komunalne naknade bi negativno utjecala na rad trgovačkih društava, ali i na cijenu javnih usluga koju plaćaju građani. Bitno nam je proširiti korisnike objedinjene naplate i osigurati još kvalitetniju uslugu, rekla je Fočić.

Za energetsku obnovu Fočić dodaje da je priprema same dokumentacije za ove zahvate vrlo zahtjevna i zahtijeva izniman trud. Pozvala je građane da se krenu u te postupke, da se prijave i da bude još više zgrada obnovljeno. 

Inkasator u ovom trenutku za 2023. godinu ima ugovorenih 18 projekata koji se odnose na izradu toplinskih ovojnica, modernizaciju dizala, sanaciju krovova i zajedničke stolarije.

Izdvojeno


Reci što misliš!