KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Zašto su borci za dignitet branitelja i Domovinskog rata bučni i ratoborni kad je SDP na vlasti, a postanu kuš kad vlada HDZ?

Zašto su borci za dignitet branitelja i Domovinskog rata bučni i ratoborni kad je SDP na vlasti, a postanu kuš kad vlada HDZ?
foto ilustracija - arhiva KAportala

Valjda su branitelji najbolji materijal za manipulaciju, a tu je i zarazni iracionalni domoljubni sentiment, pa ih je HDZ u ta dva navrata SDP-ove vlasti najradije koristio.


Prije pet godina dok je prosvjed „šatoraša“ u Savskoj ulici u Zagrebu dostizao kulminaciju čulo se raznih izjava o crnim scenarijima koje braniteljima spremaju nenarodna vlast i crveni ministar, doduše i vukovarski branitelj i logoraš, Fred Matić.

Jedna od njih bila je i da će dijelu braniteljskih udruga ideološki nepodnošljiva SDP-ova vlast jednostavno ukinuti Ministarstvo branitelja i taj resor pridružiti nekom drugom ministarstvu ili braniteljsku problematiku porazbacati po više ministarstva.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

O tome je najviše galamio Ante Deur, jedan od kolovođa bune u Savskoj i kasniji savjetnik u Uredu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. SDP, dakako nije ukinuo Ministarstvo branitelja jer vjerojatno to nikad nije ni namjeravao.

Ovih dana ministar Medved hladno priopćava kako će se Ministarstvo branitelja stopiti s Ministarstvom obrane, drugim riječima prestat će postojati. Ono što su prosvjednici vidovito predviđali da će učiniti mrski im SDP, učinio je uvijek im dragi HDZ. Ali, ovoga puta Glogoškom i društvu ni traga, šatori i plinske boce nisu ni u primisli. Anti Deuru također. Ima dobar razlog da pet godina kasnije misli kako je ukidanje Ministarstva branitelja kad to čini HDZ, u redu. Naime, nagrađen je na ovim izborima ulaskom u Sabor s HDZ-ove liste.

Ovakva nedosljednost, da ne kažemo licemjerje, ne događa se prvi put, HDZ nikad nije znao biti konstruktivna oporba i pustiti da neka druga vlast povuče nepopularne, ali nužne poteze. Valjda su branitelji najbolji materijal za manipulaciju, a tu je i zarazni iracionalni domoljubni sentiment, pa ih  je HDZ u ta dva navrata SDP-ove vlasti najradije koristio.  

Prije šatora, sjetimo se kad je Račan 2000. preuzimao vlast, iz saborskih klupa je potpirivana paranoja da će svi branitelji završiti pred sudom, a generali u Haagu. Kao što se vidi iz teksta u nastavku, potpisivale su se peticije, vezivalo lancima u znak podrške ratnom zločincu Norcu, bralo kestenje oko domova hrvatskih generala…
Karlovački samozvani branitelji digniteta Domovinskog rata otišli su te 2000-e i korak dalje, tražili su od vlasti da abolira sve hrvatske branitelje koji su za vrijeme Domovinskog rata počinili neko kazneno djelo. Ne s puškom u ruci na bojištu, nego bilo koje!

Epilog znamo, Račanova Vlada nije u svom mandatu izručila niti jednog generala u Haag, ali cilj je postignut. Javnost je bila nepopravljivo zatrovana ideološkim temama, a vlast destabilizirana. Dakako, ono za što se unaprijed optuživalo Račana, učinio je njegov nasljednik, novi vođa HDZ-a Sanader.

Locirao, identificirao, uhitio i transferirao sve generale HV-a i HVO-a koje je Haag od njega tražio. Treba li uopće napominjati da svi oni licemjeri koji su za vrijeme Račana potpisivali peticije, vezali se lancima i navodno branili dignitet Domovinskog rata, tijekom Sanaderove vladavine nisu ni pisnuli?   

„Prikupljeno 4000 potpisa“, Karlovački tjednik, 28. rujna 2000.

Oko 4000 građana Karlovačke županije svojim je potpisom izrazilo potporu zahtjevima Stožera za obranu digniteta Domovinskog rata, izvijestio nas je Srećko Klarić, čelni čovjek karlovačkog stožera, a potom je dodao kako će peticija i zahtjevi biti uručeni predsjednicima obaju domova Sabora na sastanku koji je održan 27. rujna.

Stožer Karlovačke županije organizirao je je potpisivanje peticije od petka do nedjelje u Ozlju, Ogulinu, Slunju Dugoj Resi te na tri punkta u Karlovcu. Predstavnici branitelja koji su u stožeru, naime, traže da se žurno sazovu sjednice obaju domova Sabora na kojima će se raspravljati o uhićenjima hrvatskih branitelja, „kako bi se time zaštitio pravni poredak RH, Ustav i dignitet Domovinskog rata“, stoji na listi zahtjeva.

Također  se traži obustava daljnjih uhićenja hrvatskih branitelja zbog navodnih ratnih zločina, a od Sabora se traži donošenje izmjena i dopuna Zakona o suradnji s Haaškim sudom kojim će se uskratiti jurisdikcija Suda za navodna kaznena djela počinjena za vrijeme „Bljeska“ i Oluje“, kao i da se onemogući kazneno gonjenje na temelju zapovjedne odgovornosti.

Stožer traži i donošenje zakona kojim će se javno osuditi postupci nadležnih tijela prilikom sramotnih uhićenja hrvatskih branitelja te sankcioniranje za to odgovornih osoba. Od vlasti Republike Hrvatske se traži poduzimanje potrebnih mjera kako bi se procesuirali i sankcionirali istinski ratni zločinci koji su počinili agresiju na Hrvatsku.

Ovih je pet zahtjeva jedinstveno za sve stožere u Hrvatskoj, a Stožer Karlovačke županije dodao im je još jedan kojim se traži donošenje zakona o aboliciji hrvatskih branitelja osumnjičenih za navodna djela počinjena u vrijeme Domovinskog rata.

Izdvojeno


Reci što misliš!