KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Slavljenici nekad, slavljenici danas - Dramski studio prije pola stoljeća slavio je 20. rođendan, danas je jednako na ponos gradu kao i tada

Slavljenici nekad, slavljenici danas - Dramski studio prije pola stoljeća slavio je 20. rođendan, danas je jednako na ponos gradu kao i tada

Dramski studio i ove je godine slavljenik, sada je iza njega sedam desetljeća, a sam početak godine obilježen je velikom državnom nagradom.

Prije ravno pola stoljeća velika stvar u kulturnom životu grada bila je 20. obljetnica postojanja Dramskog studija Zorin doma. Bilo je to vrijeme kada je Karlovac ostao bez svog profesionalnog ansambla, no amatersko djelovanje bilo je takvo samo statusno. Kroz desetljeća, Dramski studio priredio je mnogobrojne nezaboravne predstave i danas s ponosom možemo reći da je kazalište jedan od sektora kulture u kojem ni najmanje ne moramo gledati u prošlost s nostalgijom i vječnim dojmom da je bilo bolje. 

A, veliko je to postignuće, jer kroz ta desetljeća Dramski studio vodio je nezaboravni Berislav Frkić, koji je stvarao čuda u često i teškim uvjetima, a brojne predstave ostat će u pamćenju ne samo Karlovčanima, već i ljubiteljima kazališta diljem Hrvatske i ondašnje Jugoslavije, ali i izvan granica, kao što je slučaj s nevjerojatnim "Peace Child" uz koji je plakala publika diljem Europe. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No, koliko god to bilo teško za očekivati, sjajna Sanja Hrnjak i više je nego dostojno nastavila Berislavovim putem i Dramski studio i danas je respektiran i cijenjen na svim razinama, od poziva da svojom predstavom otvori čuveni Međunarodni festival djeteta u Šibeniku, dok nastupa na svjetskoj smotri dječjih kazališta u Njemačkoj i to opet kao prva predstava na otvaranju. Pandemija je možda samo malo "usporila" djelovanje Dramskog studija, a u međuvremenu smo dobili i pravi profesionalni ansambl, koji grad svakako zaslužuje, no nećemo pogriješiti ako kažemo da smo ga cijelo vrijeme i imali, iako to možda i nije bio službenim statusom. 

Prošlo je, dakle, pola stoljeća, Dramski studio i ove je godine slavljenik, sada je iza njega sedam desetljeća, a sam početak godine obilježen je državnom nagradom koju je dobio za trajan doprinos razvoju i promicanju dramskog odgoja i kazališnog stvaralaštva djece i mladih u Hrvatskoj i svijetu. I nastavit će, jer kako je tom prigodom izjavila Sanja Hrnjak: "Dramski studio nastao je na temeljima ljubavi, a ljubav je nepobjediva sila u svemiru". 

20 godina Dramskog studija - "Pobjednici" uz jubilej, Karlovački tjednik, 24. veljače 1972.

Polovicom ožujka u karlovačkom Dramskom studiju počinje slavlje - obilježavaju se dva desetljeća upornog, korisnog i uspješnog rada. U nizu svečanosti od 13. do 19. ožujka održat će se četiri premijerne predstave, dvije reprize i jedan koncert na kojem će nastupiti članovi svih kulturno-umjetničkih društava karlovačke općine. Slavlje će uveličati i nekadašnji članovi Studija, danas priznati dramski umjetnici. 

Središnja svečanost održat će se 14. ožujka navečer u Zorin domu kada je na programu jugoslavenska praizvedba drame Brajana Frila "Pobjednici", koja je prvi put izvedena u Dablinu, glavnom gradu Irske. Uz "Pobjednike" vezan je niz zanimljivosti. Djelo je prevela Nada Danojević, nekada članica Studija, a danas student režije na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu. Predstavu su zajednički režirali Georgij Paro i Berislav Frkić. Paro je svoju prvu predstavu režirao 1953. godine u Dramskom studiju ("Pepeljuga" Jakše Kušana), a Frkić od tada do danas (amaterski ili profesionalno) vodi Dramski studio. Uloge će tumačiti Dragan Jusupović, Mirjana Šegrt i Franjo Farkaš, a još se ne zna nosilac četvrte uloge (bila je u kombinaciji Ljubica Jović). Scenu je postavio Aleksandar Augustinčić, kostimi su djelo Ljubice Wagner, a muziku je napisao Arsen Dedić.

Dramski studio je nasljednik Pionirskog kazališta formiranog u Karlovcu još 1950. godine. Posao u omladinskom studiju ti dramski pioniri Karlovca nastavljaju od 18. travnja kada je izvedena prva predstava "Matijaš Grabancijaš-Dijak", djelo Tituša Brezovačkog. Režiser je bio Albert Dičeko, tadašnji glumac Narodnog kazališta pod čijim je okriljem djelovao Dramski studio (direktor kazališta Stjepan Mihalić).

O STUDIJU

- Uz Georgija Para posao u Dramskom studio počela je i Ljubica Jović (glumica u "Plavoj ptici") te Vladimir Puhalo.

- Za 20 godina postojanja Dramski studio dao je 81 premijeru, nastupio je 241 član, a više od 60 premijera režirao je Berislav Frkić.

- Iako je karlovačko Narodno kazalište dva puta osnivano i formirano, Dramski studio uspio se održati 20 godina.

- U arhivi Berislava Frkića zabilježeno je da su najaktivniji članovi s više od 10 godina staža i više od 300 nastupa: Dragan Jusupović, Franjo Farkaš i Ivica Katić (nastupaju i danas) te Zagorka Grubor i Vlado Stanišak (nisu više u Karlovcu). 

foto: kafotka.net

Izdvojeno


Reci što misliš!