KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Možda bi i danas zatrebali? Još u kasnim osamdesetim godinama na karlovačkoj tržnici su bili zaposleni - čuvari bicikala!

Možda bi i danas zatrebali? Još u kasnim osamdesetim godinama na karlovačkoj tržnici su bili zaposleni - čuvari bicikala!

Krađe bicikala nažalost nisu samo boljka današnjeg vremena, postojale su i u osamdesetima.

Karlovac je oduvijek bio vrlo pogodan grad za bicikliranje. Tako je i danas pa i unatoč tome što ćemo u gradu i dalje, unatoč proklamiranoj orijentaciji na cikloturizam, naići i na brojne nelogičnosti i prepreke. Ipak, mnogi Karlovčani i Karlovčanke vrlo rado i često voze bicikle, a neki su od njih praktički i neodvojivi.

Druga opasnost koja prijeti svakako su krađe, koje nažalost nisu novost, već su bile problem i u osamdesetima. No, sjećate li se čuvara bicikala? Prelistavanje starih brojeva Karlovačkog tjednika donijelo nam je ovaj put i malo iznenađenje u vidu podatka da je još kasnih osamdesetih na gradskoj tržnici postojalo i zanimanje - čuvar bicikala. Istina, neki od njih baš i nisu savjesno obavljali svoj posao, odnosno koristili su ga da "ušićare" ponešto sa strane, kako govori i ovaj tekst u lokalnom tjedniku iz kolovoza 1989. Ipak, nema sumnje da bi se ova ideja i danas svidjela mnogima, pogotovo onima koji su "pali" kao žrtve kradljivaca bicikala. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Problemi s honoracima", Karlovački tjednik, 10. kolovoza 1989. 

Za našu rubriku "Vi pitate - mi odgovaramo" pristiglo je nekoliko pitanja zbog zatvorenog WC-a koji je prodavačima, ali i kupcima na tržnici, stvorio dosta problema. Stiglo je i pitanje koliko košta tarifa za čuvanje bicikla na tržnici, jer prema podacima našeg čitatelja T.V., svaki put plaća drugu cijenu te usluge. Odgovore na ova dva pitanja potražili smo kod Branka Hanžela, zamjenika direktora gradske tržnice.

- Što se tiče javnog zahoda, on nije radio dva tjedna, isključivo zato što nam je radnik zaposlen na honorarno na održavanju ovog sanitarnog čvora dao otkaz i nismo mogli odmah naći zamjenu. U ovim ljetnim vrućinama nismo mogli dopustiti da se WC upotrebljava bez radnika koji održava čistoću zbog opasnosti od zaraze. Zato je taj prostor bio zatvoren do neki dan. Sada je opet u funkciji jer smo riješili pitanje njegovog čišćenja i održavanja.

Tako je jedan od problema na karlovačkoj tržnici riješen. Što se tiče naplate takse za parkiranje i čuvanje bicikla stvari stoje ovako:

- Radnik koji obavlja taj posao također je pod ugovorom. Za čuvanje bicikla propisana je tarifa koju je on dužan naplatiti i izdati potvrdu. Ta tarifa iznosi 1500 dinara i određuju je zaposleni u Tržnici. Prema tome, čuvar bicikla ne može mimo ove cijene naplaćivati usluge, niti povećavati cijenu bez prethodnog odobrenja radne organizacije koja upravlja gradskom tržnicom i objektima oko nje, rekao je Hanžel.

Svaki vlasnik bicikla za uslugu čuvanja mora dobiti i potvrdu od čuvara koji je ovlašten da obavlja taj posao. O tome da li je cijena ove usluge velika ili nije, teško je govoriti. Činjenica je da je u posljednje vrijeme sve više krađa bicikala pa ostavljanje bicikla na sigurnom mjestu nije preskupa cijena kada se uzme u obzir koliko košta novi.

(foto: kafotka.net)

 

Izdvojeno


Reci što misliš!