KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Prije 100 godina sportske je duhove u gradu uzburkao prekinuti nogometni susret između Olimpije i Građanskog koji je došao i u novine!

Prije 100 godina sportske je duhove u gradu uzburkao prekinuti nogometni susret između Olimpije i Građanskog koji je došao i u novine!

Krajnje emotivni izvještaj vjerojatno je napisao navijač Građanskog pa bi bilo zanimljivo čuti i drugu stranu,

Listajući stare brojeve karlovačkih novina naišli smo na, iz današnje perspektive, gotovo urnebesan sportski izvještaj s nogometnog ogleda gradskih suparnika Građanskog i Olimpije, odigranog prije točno 100 godina. 

Veliki rivali trebali su odlučiti o najboljem u gradu, nakon što su prethodno i jedni i drugi kako se daje zaključiti iz teksta, svladali Karlovac, no utakmica nije dovršena zbog napada igrača i navijača Olimpije na suca. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Krajnje emotivni izvještaj vjerojatno je napisao navijač Građanskog pa bi bilo zanimljivo čuti i drugu stranu, kao i rasplet ovog slučaja, no u narednih nekoliko brojeva nismo naišli na nikakve odluke o ponavljanju susreta ili registraciji ovim ili onim rezultatom. No, u to se doba sport i inače prati samo povremeno (novine u pravilu izlaze samo na četiri stranice) pa tako i u sljedećem broju "Hrvatska sloboda" donosi izvještaj s polufinalne utakmice prvenstva zagrebačkog podsaveza, u kojem je Olimpija svladala ogulinski Grafičar sa 9:1, no izvještaja o finalnoj utakmici u kasnijim brojevima - nema.

"Sportske vijesti", Hrvatska sloboda Karlovac, 7. rujna 1923. godine

Športklub Gradjanski - Športklub Olimpija (1:1) prošle nedelje igrali su prijateljsku utakmicu koja se nažalost nije dovršila, zato što sudac nije bio kvalificirani, a ktome ona smiješna, zagrižljiva i neumjesna kritika preko sudca, sa strane Olimpijaša, koliko kibica toliko igrača, doveli su igru u raspad, što ima svoj razlog. 

O samom toku igre imali bi reći da prema rezultatu i borbi za prvenstvo, Gradjanski - Karlovac te onog Olimpije - Karlovac očekivala se sigurna pobjeda Olimpije, ali nas je malo nezačudio tok igre, koji iznudi priznanje gradjanima, jer igraju sa više discipline, požrtvovnosti i elana. Igra počima otvoreno, dok iza par časaka ne budu vrata Olimpije ozbiljno ugrožavana, a back napravi hands u kaznenom prostoru, sudac dosudjuje jedanajsterac, kojeg Kočmaroš pretvara u goal u 8. času. 

Kroz cijelo prvo poluvreme opaža se laka premoć Gradjanskoga. Početak drugog poluvremena u prvoj minuti, kao da se Gradjanski ne snalazi te se igra tu minutu na polju Gradjana, dok se ovaj ne trgne i konstantno slijede navale na goal Olimpije. No sve lopte hvata agilni golman. Tek u 25. času uspije centeru Tojašu da pobjegne i izravna na 1:1. Slijede navale Gradjanskog koje se opet razbijaju u rukama agilnog golmana. Sudac Podhraški bude ugrožen sa strane Olimpijaša te u očitom strahu da bude napadnut u 32. času prekida igru na zahtjev Kostelca II, kapetana Olimpije.

Spomenuli smo gore da prekid igre imao je svoj razlog. Olimpija ljubomorna na svoj dobar glas (!?) na športskom polju, budu boljom igrom Gradjanskog podraženi živci partajskih kibica i igrača, istupaju nešportski spram sudca, izazivaju surovu igru, sudac već sudi pod sugestijom, tako da propušta dosuditi penaltya kad desna spojka Gradjana bude nepropisno srušena u kaznenom prostoru. Razvijaju se sve opasnije situacije pred Olimpijskim golom, dok nekim pukim slučajem uspije Tojašu pobjeći da izravna skore i Olimpija prekida igru, da neizgubi svoj dobar glas. 

Olimpija za svoje nešportske ispade na igralištu osjetit će sud športske publike, koja ju sa zgražanjem ostavlja.

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!