KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Crna subota 1978. za "Josipe Fokove" - jedan je izazvao tešku nesreću, a drugi stradao u drugoj nesreći

Crna subota 1978. za

Danas bi ova vijest sigurno obišla cijeli svijet, tada je bila dovoljna tek za crticu u lokalnom tjedniku.

Današnja poplava online medija uzrokovala je i zatrpavanje konzumenata velikim brojem informacija koje se brzo i lako zaboravljaju, ali istovremeno u trenutku "konzumacije" često izazivaju jake osjećaje, češće negativne nego pozitivne pa se stvara i često pogrešan dojam da je danas život nesigurniji i opasniji nego što je bio ranije. Kada bismo napravili anketu među internet komentarima koji dramatično reagiraju na svaku vijest iz crne kronike, zasigurno bi prevladavajuće mišljenje bilo da ubojstava i drugih težih kaznenih djela nikada nije bilo više, no u stvarnosti brojke su zaista neusporedive ali na štetu prošlosti. Tako je, primjerice, 1987. u tadašnjoj SR Hrvatskoj zabilježeno 127 ubojstava, što je rekordna brojka, a danas ih je prosječno četrdesetak, ali golem broj medija i zasipavanje čitatelja svim detaljima dovode do drugačijeg osobnog dojma.

Ipak, nije sve na internetu negativno, a "viralne" postaju i neobične i zanimljive informacije koje će uvijek rado pročitati u svakom dijelu svijeta pa se i mnogi manji, nekad strogo lokalni incidenti, rašire portalima na svim kontinentima. I Karlovac je imao svoj trenutak "viralnosti" kada je legendarni Stjepan Benić vodio istovremeno Karlovac i Petrovu goru pa u kupu igrao "sam protiv sebe"; o čemu su pisali gotovo svi svjetski portali. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Da je tako bilo i 1978. godine, nema sumnje da bi se i daleko izvan Hrvatske čulo za dva Josipa Foka, koji su u istom danu, nedaleko jedan drugog, doživjeli prometne nesreće u kojima je jedan bio počinitelj, a drugi žrtva. U ondašnja vremena bilo je to dovoljno tek za malu crticu u lokalnom tjedniku. 

Kako bilo, nadamo se da su oba Josipa Foka i danas dobro i zdravo!

"Fok oborio, Fok oboren!", Karlovački tjednik, 7. rujna 1978. godine

U subotu 2. rujna dogodio se u Mostanju saobraćajni udes u kojem je lakše ozlijeđena Bara Bučar (51) iz Mostanja. Na nju je naletio teretni kamion "TAM 2001" KA 193-36 Komunalnog poduzeća Cesta, kojim je upravljao Josip Fok (25) iz Drežnika.

Istog dana, samo 5 kilometara dalje, u Drežniku je oboren i teško ozlijeđen Josip Fok (38), prvi susjed i imenjak Josipa Foka koji je imao nezgodu u Mostanju.

Na njega je naletio, vozeći u pravcu Zagreba, osobni automobil CE 678-85 s vozačem Hinkom Mesarićem (52) iz Celja.

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!