KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Prije 40 godina do benzina se moglo samo putem bonova: dobivali su se kvartalno pa koliko potraju - potraju!

Prije 40 godina do benzina se moglo samo putem bonova: dobivali su se kvartalno pa koliko potraju - potraju!

Danas je teško i zamisliti takva rješenja, iako nije nemoguće da svijetu zbog događanja na Bliskom Istoku prijeti nova velika naftna kriza.

Redovi na benzinskim postajama ni danas nisu rijetkost, no oni koji misle da se mogu usporediti s redovima koji su vladali u vrijeme najvećih naftnih kriza u osamdesetim godinama - zaista bi se jako prevarili. 

Uostalom, danas je neovisno o skokovima i padovima (češće, dakako, skokovima) sigurno da svoj automobil možete mirno napuniti "do vrha", dok su u osamdesetima na snazi bili pomalo već zaboravljeni bonovi, koji su određivali koliko litara benzina možete kupiti. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Također, gotovo je nezamislivo da bi se danas itko odvažio uopće i predložiti rješenja poput "par-nepar" vožnje, kada su određenim danima u tjednu voziti mogli samo automobili s parnim, a onim drugima automobili s neparnim registracijama. 

Ipak, bilo je to vrijeme dosad najveće svjetske naftne krize pa bi bilo pogrešno misliti i da je to bilo samo do već načetog socijalističkog sistema - slične, tek nešto blaže, mjere donosile su i zapadne zemlje, jedino što je kod nas to po običaju bilo poprilično trapavo odrađeno i bez razmišljanja o razlikama u potrošnji benzina kod pojedinih vozila pa su građani dobijali propisanu količinu benzina bez obzira na to koliko dugo će im taj isti benzin na prometnicama i trajati.

No, s obzirom na sve težu situaciju na Bliskom Istoku možda i nije tako nemoguće da se dogodi još jedna velika svjetska naftna kriza.

"Benzinski bonovi za četvrti kvartal - šalteri u ŠSD", Karlovački tjednik, 29. rujna 1983. godine

Jučer su radnici Općinskog sekretarijata za unutrašnje poslove Karlovac i Ozalj počeli s raspodjelom bonova za nabavku goriva za posljednja tri ovogodišnja mjeseca.

Na više mjesta u karlovačkoj Školskoj sportskoj dvorani bonove vlasnici mogu podići danas i sutra od 7,30 do 19 sati te u subotu od 7,30 do 13 sati. Nakon toga, bonovi će se moći podizati samo u zgradi Općinskog sekretarijata za unutrašnje poslove i to isključivo utorkom od 13 do 16 sati.

Zbog toga, da ne bi dolazilo do nepotrebnih gužvi, apelira se na vlasnike vozila da bonove podignu u Školskoj sportskoj dvorani.

Inače, količine goriva i nadalje ostaju iste, ovisno o kategoriji vozila.

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!