KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Velika akcija inspekcije prije 60 godina - kradu li trgovci na vagi? Rezultati baš i nisu bili pohvalni za djelatnike u trgovinama...

Velika akcija inspekcije prije 60 godina - kradu li trgovci na vagi? Rezultati baš i nisu bili pohvalni za djelatnike u trgovinama...

Sigurno je da bi slična akcija i danas zanimala građane, svakodnevne kupce.

Na zanimljivu reportažu naišli smo u lokalnom tjedniku od prije gotovo 60 godina. Riječ je o širokoj inspekcijskoj akciji kojom je kontrolirano poštenje trgovaca, konkretno na vagi. Pokazalo se da većina baš i nije posve poštena, a iako je kod mnogih bila riječ o vrlo malim svotama, ako se pretpostavi da su tako "prolazili" mnogi kupci s vremenom bi se nakupio i popriličan "višak" novca. 

Inspekcija, dakako, ima i danas, ali nije nam baš poznato da su tako izravno vezane uz kupce i na licu mjesta kontroliraju je li kupac prevaren ili je sve u redu. Dakako, u jednom dijelu napredak tehnologije je i onemogućio klasično varanje, primjerice voće i povrće u trgovačkim centrima danas u pravilu važemo sami, no sigurno je da bi neka slična akcija i danas zanimala obične građane, svakodnevne kupce raznolikih namirnica.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Pali na ispitu - inspekcijske službe izvršile test poštenja među trgovcima", Karlovački tjednik, 12. studenog 1964. godine

Jesu li u pravu građani koji se žale na usluge trgovina i trgovinskih radnika? Je li trgovci tačno mjere količine artikala koje prodaju građanima? Zaračunavaju li prodaju robe po tačnim cijenama ili nabijaju svoj "servis"? To su bila pitanja na koja je trebalo dobiti odgovor u nedavnoj akciji što su je zajednički poduzeli Odsjek inspekcijskih službi Općinske skupštine i organi Sekretarijata za unutrašnje poslove. 

Test poštenja karlovačkih trgovaca bio je izvršen u svega dva dana pri čemu je obuhvaćeno 30 prodavaonica mesa, voća i povrća, prehrambenih artikala i sličnog. Šef inspekcijskih službi Pero Magličić sa svojim suradnicima kontrolirao je količinu i cijenu robe koju su trgovci prodali svojim mušterijama.

Iznenadni ispit poštenja s uspjehom su položili trgovinski radnici u ovim prodavaonicama: "Franji Kluzu", "Tekstilu", Modnoj konfekciji "Slavonija" Osijek, prodavaonici broj 10 OTP-a (Nade Dimić 8) te u tri mesnice Agroprometa, i to broj 10 (Nade Dimić), broj 6 (Lole Ribara 16) i broj 5 (Lole Ribara 42).

Ostali su pali na ispitu, a "Gavrilović" čak tri puta - prvi puta je potrošaču trebalo zaračunati 181 dinar (za usporedbu, cijena Karlovačkog tjednika te godine iznosi 20 dinara, op.a.), a prodavač je samoinicijativno "zaokružio cijenu" na 200 dinara. Prilikom ponovljene kontrole zaračunali su kupcu umjesto 492 dinara, čak 520 dinara za kupljenu salamu. Ni treći ponovljeni ispit "Gavrilović" nije uspješno apsolvirao. Na 20 dekagrama petrinjske kobasice oštećen je kupac za 7 dinara.

U mesnici Agroprometa broj 2 u Radićevoj ulici potrošač je za kupljeno meso platio 980 dinara i bio oštećen za 98 dinara. 

U prodavaonici OTP-a broj 2 u Radićevoj potrošač je za kupljenu robu platio 1376 dinara. Naknadnim mjerenjem i obračunavanjem ustanovljeno je da je mušterija oštećena za 43 dinara.

U mesnici Agroprometa broj 3 u Ulici Josipa Kraša mušterija je platila za 1,61 kg ovčjeg mesa 630 dinara i time bila oštećena za 19 dinara. U mesnici broj 13 na Rakovcu mušteriji je zaračunat kilogram špeka ali je zakinut na vagi za dva dekagrama. Platio je 13 dinara više.

I tako dalje...

(foto: kafotka.net)

Izdvojeno


Reci što misliš!