SPORT

Karlovački rukometaši u Njemačkoj

Ligaška natjecanja su završena, imaju programe za trening kod kuće

Ligaška natjecanja su završena, imaju programe za trening kod kuće

Rukomet u Njemačkoj podijeljen je u dvije kategorije - profesionalni i amaterski. Zbog pandemije koronavirusa sva ligaška natjecanja su za sezonu 2019/20 završena. U većini liga nema ispadanja klubova dok se lige proširuju za slijedeću sezonu. Ostala je još mogućnost odigravanja F4 muškog i ženskog kupa u lipnju. Profesionalni klubovi su zbog korona krize raspustili ekipe ali ne i otpustili igrače, trenere i zaposlenike. Neki su smanjili plaće u određenom postotku, neki su igrače prebacili na Biro za nezaposlene gdje im veći dio plaća država, a klub manji dio. Ima različitih rješenja koja ovise o financijskim mogućnostima klubova. Manje više svi pod ugovorom su zbrinuti.

- U amaterskom rukometu je situacija malo drugačija. Svaki klub, opet u ovisnosti o financijama, zasebno rješava situaciju ponajviše s trenerima pod ugovorom bilo da su profesionalci ili rade na pola radnog vremena tzv. Mini Job. Igrači su većinom zaposleni, ili studiraju, pa od kluba primaju neznatne iznose kojih sad nema. Ali to nitko ne gleda kao da im se nešto oduzima ... – kaže Čakovčanin Sanimir Radek, nekadašnji vratar Karlovca a danas u „pečalbi“ u Njemačkoj, trener u HSG Rottweil.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- S obzirom da sam i sam trener, ali i igrač po potrebi, treninzi se ne održavaju jer su sportske dvorane zatvorene do najmanje 20. travnja ove godine dokad traju mjere predostrožnosti.

Kako kratiš vrijeme?
- Uz posao koji imam, pripremanjem materijala i pisanjem knjige za rukometne vratare koju planiram objaviti do ljeta. Uz to sam u kontaktu s dosta rukometnih vratara i trenera putem društvenih mreža, razmjenjujemo iskustva i pomažemo jedni drugima.

- Napokon imamo vremena za rukometne uspomene i prisjećanje na sportske uspjehe, bivše trenere, suigrače, prijatelje ... – dodaje - Trenutno o povratku u Hrvatsku ne razmišljam jer sam ovdje odlično prihvaćen i imam velike rukometne planove kao trener vratara koje u Hrvatskoj nisam uspio ostvariti.

Vlasnik je i sportskog portala Sportilus koji je obrađivao rezultate i na karlovačkim prvenstvima u mini i super mini rukometi.

Što je s portalom?

- Trenutno kao i sav sport na drugom mjestu. Čeka bolje dane. U međuvremenu radimo na poboljšanju i redizajnu.

Bivši kapetan karlovačkih rukometaša Denis Karić, sada član njemačkog drugoligaša, imao je par ozljeda koje su ga odvojile od rukometa. Prvo problem s okom, dobio je loptom u oko. Potom je na jednom treningu dobio koljenom u čelo pa završio u bolnici na šivanju i zadnji peh što mu se dogodio bila je operacija slijepog crijeva.

- Na sreću oporavio sam se od svega – kaže Karić i dodaje - Trenutno da nema treninga i utakmica. Dobili smo neke programe pa treniramo doma svatko za sebe. Rijetko izlazimo, jednostavno se pazimo se. Ovdje u Eisenachu situacija i nije toliko strašna. Mislim da je samo jedna osoba zaražena. Što se ostalog tiče sve je isto kao i u Hrvatskoj.

Izdvojeno


Reci što misliš!