SPORT

7 DANA NA 4 RIJEKE

Kako ukrajinsko sportsko novinarstvo preživljava u ratnim vremenima?

Kako ukrajinsko sportsko novinarstvo preživljava u ratnim vremenima?

Ukrajinci već godinu dana (24. veljače 2022.) osjećaju užas rata, brane svoju zemlju, slobodu svoje nacije, načela cijelog demokratskog svijeta, za što je očito da je invazija na teritorij druge države zločin ... To je ono što mijenja percepciju života. Hrvatska je to prošla i dobro razumije što je rat, Ukrajince. Zajedno uz pomoć svih, Ukrajina nastavlja braniti svoju neovisnost, svoju slobodu i načela demokracije.

Rusija koristi sport kao element propagande, vjeruje u lažne ideale, vjeruje da se uspjeh i prosperitet može postići uništavanjem drugih naroda. Prisutnost ruskih sportaša na Olimpijskim igrama - kršenje je Olimpijske povelje, jer su ratovi nekada stajali tijekom Olimpijskih igara, a Rusija i danas ne samo da ne zaustavlja rat, već koristi olimpijske ideale u svojoj propagandi. 

Od početka rata, zbog vojne agresije Ruske federacije, oštećena su 343 sportska objekta u Ukrajini vrijedna oko 250 milijuna američkih dolara (to su službeni podaci Ministarstva sporta Ukrajine) od kojih:
- 95 objekata je potpuno ili djelomično uništeno
- 248 objekata ima znatna ili djelomična oštećenja

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SPORTSKI OBJEKTI U KARLOVCU   Podsjetimo ovom prigodom da su u Domovinskom ratu samo na području Karlovca uništeni brojni sportski objekti. Jugo-vojska i pobunjenici s Korduna u petak 4. listopada 1991. sa stotinama granata zasuli su Karlovac, a tada i kasnije razarani su sportski objekti. Među prvima pogođena je nova četverostazna automatska kuglana u Mostanju koja je izgorjela do temelja, a bila je otvorena tek nekoliko mjeseci ranije, u svibnju, uz Dan državnosti RH. U tri navrata, od 1991. do 1993. godine, granatirana je Školska sportska dvorana (ŠSD), ali taj najznačajniji sportski objekt u gradu nisu napuštali sportaši i djelatnici. Tijekom napada na grad oštećen je i Sokolski dom, nogometni stadion uz Koranu, tereni i klupske prostorije Teniskog kluba Karlovac, objekt AMD Karlovac na Slunjskim brdima, Veslački dom na Dubovcu te igrališta i zgrade prigradskih nogometnih klubova u Gornjem i Donjem Mekušju, Kamenskom, Rečici, Šišljaviću, Turnju ...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

POGINULO 15 SPORTSKIH NOVINARA  Nažalost, tijekom rata u Ukrajini poginulo je gotovo 15 novinara, ne samo sportskih. Jedan od najistaknutijih je ubojstvo fotografa Maksyma Levina. Pojavili su se i rezultati istrage Reportera bez granica koji pokazuju da su ruski vojnici skinuli Maksymovu kacigu i pancirku s natpisom Press i upucali ga. Sportsku novinarku iz Khersona, Mykytu Chernyak, mučila je ruska vojska. Vlad Dunayenko, autor programa AIPS Young Reporters, i još 5 sportskih novinara već prvih dana otišli su na prvu crtu bojišnice. Deseci članova AIPS-a postali su volonteri, uglavnom pomažući ljudima iz najpogođenijih regija - hranom, lijekovima, odjećom, osnovnim potrepštinama. Članica nacionalnog Ukrajinskog udruženja za sportske novinare, Mykola Vasylkov, organizirala je humanitarnu akciju za pomoć raseljenim osobama koje su u Kijev došle iz okupiranih gradova. Uobičajenog posla više nema. Nestao je. Za sportsko novinarstvo - apsolutno. Sportske stranice na naslovnicama pisale su o ratnim događajima, a istovremeno i o međunarodnim sportskim događajima, jer u to vrijeme nije bilo ukrajinskih.

KAKO SE SPORT OPORAVLJA U UKRAJINI  Praktički nije bilo sportskog novinarstva prvih mjesec dana rata, tek od travnja počele su se pojavljivati ukrajinske sportske informacije. Sportaši koji su otišli u inozemstvo (neki su se uspjeli izvući iz zanimanja, poput atletičara Andriy Protsenka koji je ostao u okupaciji u blizini Khersona 40 dana) počeli su sudjelovati na međunarodnim natjecanjima. Inače, Andriy je prošle godine osvojio dvije brončane medalje - na svjetskom i europskom prvenstvu u skoku u vis. Osvojio je i srebro na dvoranskom EP-u Istambulu. Kateryna Tabashnyk (također u skoku u vis) prvi put u karijeri osvojila je europsku broncu, posvetivši je svojoj majci koja je nastradala u kolovozu prošle godine u Harkivu nakon što je ruska raketa pogodila njihovu kuću. Prošle godine nogometne utakmice odigrane su u tri grada - Kijevu, Lavovu i Uzhhorodu. U kolovozu i rujnu u Ukrajini je nastavljeno 8 ligaških nogometnih natjecanja, uključujući natjecanja muškaraca i žena, mladih, djece i amatera. Tako se ukrajinski sport, uz međunarodnu i državnu potporu, obnavlja.

OLIMPIJSKE IGRE   Raspravlja se i o mogućem prijemu ruskih i bjeloruskih sportaša na međunarodna natjecanja. MOO je iznio dva argumenta - kršenje ljudskih prava zbog neprihvaćanja sportaša na temelju njihove nacionalnosti i kršenje načela Olimpijske povelje. Kao odgovor na to, predsjednik Ukrajine, predsjednik NOC-a Ukrajine i ministar sporta apeliraju da Rusija nije ni zainteresirana za ljudska prava. U mirnim natjecanjima ne može biti mjesta za predstavnike zemalja koje čine agresiju na druge, ubijaju djecu, žene, muškarce, šalju rakete na civilne objekte, uništavaju stotine ljudi. Ukrajina je najavila mogući bojkot ako ruski i bjeloruski sportaši budu primljeni na Olimpijske igre. Podržale su je već Poljska i baltičke države. 

(Izvor: www.aipsmedia.com Oleksandr Glyvynskyy, AIPS Europe EC Member, president of Ukrainian Sports Press Association)

Izdvojeno


Reci što misliš!