KOLUMNE / SIGNALI NAD GRADOM

KOLUMNA TIHOMIRA IVKE

SIGNALI NAD GRADOM: Jančić u nemilosti jer je loše vodio bolnicu ili zato jer su dva plus dva četiri?

SIGNALI NAD GRADOM: Jančić u nemilosti jer je loše vodio bolnicu ili zato jer su dva plus dva četiri?

Iza imena dosadašnjeg ravnatelja je trebalo je još samo stajati „kojeg ne podržava nitko“, kako bi slika zadobila punu dozu karikaturalnosti.

U karlovačkoj općoj bolnici završeni su radovi na energetskoj obnovi, modernizacija je izvršena u mnogim tehničkim segmentima dnevnih bolnica i kirurgija. Nedavno je bolnica postala bogatija za odjel oralne kirurgije, u skorom su planu rekonstrukcije odjela pulmologije i urologije. Bolnica će uskoro dobiti i heliodrom. Iza prvog mandata ravnatelja Jančića ne vuku se afere, niti je iz bolnice odjekivala jeka loših međuljudskih odnosa i zatrovane radne atmosfere. Naposljetku,  u vrijeme izbijanja pandemije koronavirusa karlovačka Opća bolnica uspješno je izbjegla prodor virusa među bolničko osoblje. Pa ipak, ako je informacija iz, vlasti bliskog i vladajućem HDZ-u sklonog, Karlovačkog tjednika imalo pouzdana, Ervin Jančić je u igrokazu natječaja za novog ravnatelja iz nekog razloga autsajder.

 Jančić nije - kao i svi prije njega – došao na to mjesto jer je liječnički ili managerski genij, već po blagoslovu vladajuće stranke, ali se pokazao u najmanju ruku solidnim rješenjem. Koja je logika da ga Županija kao osnivač, odnosno vlasnik bolnice, mijenja? 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

O tome se može samo nagađati, jer ni Upravno vijeće Opće bolnice nije ponudilo objašnjenje zašto nije produžilo mandat Jančiću, već se odlučilo na novi natječaj. Samo neupućenima bi se mogla prodati priča da razlog leži (samo) u lošim financijskim rezultatima bolnice. Bolnice oduvijek muče muku s dugovima, u tome je i u karlovačkom slučaju bilo malo iznimki. Po tom argumentu, na prste jedne ruke bi se dali izbrojati ravnatelji bolnica u Hrvatskoj koji su zaslužili drugi mandat, a koronakriza bacila je sve bolnice u još čvršći zagrljaj dugova. Ako to i jest razlog ili dio razloga, onda bi osnivač bolnice išao za tim da na čelo bolnice postavi iskusnog managera. Na stranu ljudske i stručne kvalitete novog favorita županijskog HDZ-a za ravnatelja bolnice, on to nije.  

Da Plenkovićev HDZ s umivenim reformskim licem na dnu i dalje funkcionira po „dobrim“ starim pravilima stranačke podobnosti, netransparentnosti i invalidne demokracije dokaz je i simptomatični opis kandidata za ravnatelja u spomenutom Karlovačkom tjedniku, iz kojeg je jasno da je ravnatelj odabran i prije objave natječaja.  „Kao najsigurniji kandidat, kako se može čuti u kuloarima je Nikša Antica, aktualni ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije koji uživa veliku potporu HDZ-a. Kandidat je i dr. Jurica Fudurić koji kako se čuje, ima veliku podršku struke, odnosno „iznutra“, a na natječaj se javio i dosadašnji ravnatelj Ervin Jančić.“ Iza imena dosadašnjeg ravnatelja je trebalo je još samo stajati „kojeg ne podržava nitko“, kako bi slika zadobila punu dozu karikaturalnosti.  Poznavajući funkcioniranje HDZ-a (i ne samo HDZ-a) činjenica da HDZ-ovca Jančića ne podržava nitko iako je odradio solidan mandat, sugerira da se Jančić nekome u županijskom HDZ-u zamjerio ili počeo plivati protiv struje što je u HDZ-u (i ne samo u HDZ-u), bila i ostala hereza.

Ne znamo kojim se sve idejama Upravnog vijeća bolnice, odnosno županijskog HDZ-a pod čijom je UV kontrolom Jančić opirao, ali za jednu znamo pouzdano. Naime, prije nekog vremena Upravno vijeće bolnice na dnevni red stavilo je prijedlog da se dozvoli prodaja alkohola i cigareta u trgovini u okviru bolnice. Ravnatelj se tome suprostavio jer bi s pravom završio u rubrici „vjerovali ili ne“ kao valjda jedina bolnica u galaksiji koja prodaje cigarete i alkohol. Problem bi mogao biti u tome što bolnički dućan drži tajnik županijskog HDZ-a, a Upravnim vijećem bolnice predsjeda pročelnik ureda župana. A tajnik i župan su prijatelji… 

Hm. Decidiranog odgovora nemamo. Probajte zaključiti sami je li Jančić pao u nemilost županijskog HDZ-a zato jer je loše vodio bolnicu ili zato jer su dva plus dva četiri?

Izdvojeno


Reci što misliš!