NEDJELJOM U PODNE

NEDJELJNI INTERVJU

"Nedjeljom u podne", Matko Živčić: Čast mi je biti u glavnoj borbi na "Noći gladijatora", dat ću sve od sebe da se na kraju zajedno i veselimo

Naš današnji sugovornik kao vrlo mlad počeo se baviti borilačkim vještinama. Danas, kao 25-godišnjak, ima već više od 20 godina "staža"...

Znači, cijeli život si u kickboksu?

- Skoro cijeli život. Ne baš u kickboksu, jer sam počeo s tekvandoom, ali u njemu sam bio sasvim kratko. Počeo sam još u vrtiću, s četiri godine, sad se čak ne sjećam ni koji je to klub bio, znam samo da smo imali treninge u dvorani u Grabriku. Čim sam krenuo u osnovnu školu prebacio sam se u kickboks, u KBK Tigar kod Zorane Cicvare i od tada sam u ovom sportu, iako ne cijelo vrijeme i u istom klubu, dugo sam bio u Tigru, no sada sam već također dugo u Old Lionu Igora Mihaljevića.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Postoji li razlika između ta dva kluba što se tiče samog sporta? Naime, vrlo rijetko se, gotovo nikada ne preklapaju nastupi članova ovih klubova, Tigrova nema na natjecanjima poput Noći gladijatora, ali boraca iz Old Liona nema na državnim prvenstvima i europskim i svjetskim natjecanjima? Je li to uopće onda isti rang sporta?

- To jest isti sport pa u suštini i isti rang, samo je stvar u tome na što je određeni klub više orijentiran. U Tigru se više radi na, da tako kažem, nešto blažim i lakšim disciplinama, većinom na tatamiju, iako imaju i neke ringovne, dok je Old Lion orijentiran na ring, na K-1 i low kick, koji su ozbiljnije i žešće discipline. Samim tim Tigar ima puno više natjecatelja u mlađim kategorijama što je i u redu, razumljivo je da su kod njih natjecatelji nešto zaštićeniji.

Onako sa strane, laik se teško može i snaći u svim disciplinama. Da krenemo s Tigrom, koje su tu zapravo razlike između point fightinga, light kicka, light contacta, full contacta...? 

- Ono što je svim tim disciplinama zajedničko jest da se ne ide punom snagom, u neku ruku može se reći da je nokaut zabranjen, iako sam ja osobno bio u najtežoj kategoriji i znalo se dogoditi da tu bude i ozbiljnih udaraca, a bilo je i diskvalifikacija ako suci prosude da si namjerno išao punom snagom. Point fighting je u neku ruku najblaža, ali i najšira disciplina, jer se tu boduje praktički svaki dodir. Kick light je borba na tatamiju, u kojoj se boduje cijelo tijelo, ali također ne smije biti jakih udaraca. Light contact je borba samo iznad pojasa, a full contact je već čvrsta i ozbiljna disciplina. 

A, kod Old Liona, odnosno tih disciplina?

- Kažem, tu su u prvom planu K-1 i low kick, K-1 je svima vjerojatno najpoznatiji iz zlatnih vremena naših boraca, a low kick je sličan samo se ne smiju koristiti koljena. 

U kojim disciplinama si se borio u Tigru?

- Najviše u light contactu i kick lightu, tu sam na istom natjecanju bio svjetski prvak u obje te discipline. Tu sam zbilja u tom periodu dominirao, državni prvak sam bio valjda pet puta, dvostruki sam svjetski prvak, jedino nisam uspio doći do europskog naslova, u finalu me svladao Nijemac. 

Kada si zapravo prešao u Old Lion?

- Negdje po završetku srednje škole.

Zapravo te to pitam, jer mi se činilo da si nekako nestao iz javnosti, mislio sam da si možda napravio i pauzu u bavljenju sportom?

- Ne, nisam, iako se jesam prestao natjecati. Nešto su tu bile i fakultetske i kasnije poslovne obaveze, nešto i do tog prelaska na drugi tip borbi, ali trenirao sam cijelo vrijeme.

Treninzi nikad nisu bili "tlaka"?

- Ma nisu. Mislim, ima dana kada ti malo jest "tlaka", kada dođeš jako iscrpljen s posla, događa se da ustajem u 5, popodne dođem mrtav umoran i da pomislim tada da mi se ne da na trening, ali uvijek odem. S jedne strane samo tako možeš očekivati da nešto napraviš u ovom sportu, s druge strane to nekako postane dio tebe, na treningu se na kraju osjetim bolje.

Jesi li kada imao potrebu upotrijebiti svoje borilačke vještine na ulici?

- Nisam. Srećom, imao sam određenu reputaciju zbog svih uspjeha pa nitko baš nije naskakivao na mene, a ja nikad nisam bio takav da sam nekoga provociram, uvijek sam bio onaj koji smiruje i razdvaja ako već i dođe do neke napete situacije. Zahvalan sam sportu i zbog toga što mi je dao sigurnost i smirenost, a to da bih se dokazivao na ulici je bezveze, tko želi neka dođe na trening pa se potuče s onima koji se također time bave.

Koliko je članova u klubu?

- Ne znam točno, trebalo bi pitati Igora, ali ima ih dosta i to svih uzrasta, ima sve više i djece jer planiramo i mi uskoro krenuti s nastupima na državnim kickboks prvenstvima i sličnim natjecanjima. 

Koliko si imao borbi u profesionalnom kickboksu?

- Četiri, imam omjer tri pobjede i jedan poraz, dakle borba na Noći gladijatora u Karlovcu 8. prosinca bit će mi peta borba.

I to je borba večeri, je li to dodatno opterećenje?

- Nije, to je čast. Pogotovo kada se sjetim tko je sve nastupao na "Noći gladijatora" i kakva su imena imala priliku biti u ulozi boraca u glavnoj borbi večeri. Pozitivno sam nabrijan, jer imam priliku i za mali uzvrat, ne baš izravno, ali... Naime, borac protiv kojeg ću se boriti, Zoran Radić iz Banjaluke, dolazi iz istog kluba iz kojeg je jedini borac koji me dosad pobijedio. Tako da sam siguran da i zna puno o meni, ali uvjeren sam da ću pobijediti.

Znaš i ti puno o njemu?

- Zapravo i ne. Moram priznati da se ne opterećujem puno sa svojim suparnicima, jasno Igor će imati neke informacije i prenijet će ih, no rekao bih da najbolje shvatiš kakav je suparnik kad krene prva runda...

I borbe na "Noći gladijatora" su, kako si i sam spomenuo, profi borbe, no što zapravo jednog borca dijeli od višeg stupnja kao što je nekadašnji Glory?

- Pobjede i dobri nastupi naravno. Nažalost, kickboks je u posljednje vrijeme dosta izgubio na popularnosti u odnosu na MMA, nekada su veliki K-1 turniri bili top u borilačkom svijetu, danas su nekako u pozadini svega. 

Jesi li nekad razmišljao o prelasku u MMA?

- Svi me to pitaju, ali iskreno, stvarno nisam. Poštujem taj sport kao i svaki drugi, no meni osobno kickboks je puno privlačniji i atraktivniji. Ako bih se okušao u nečem drugom onda je to boks, trener me više puta već i pitao da li bih želio i mogu reći da imam interes, mislim da bi i zbog konstitucije mogao biti dobar, ali zasad sam ipak još potpuno fokusiran na kickboks.

Što nas još očekuje na "Noći gladijatora"? 

- Ne znam još točan raspored, no mogu reći da će biti osam do deset borbi i da će svakako biti zanimljivo kao i svaki put. Bit će tu i još domaćih boraca koji zaslužuju potporu pa vjerujem i da će dvorana biti puna kao i uvijek, Karlovac uvijek pokaže da voli borilačke sportove i unaprijed se veselim još jednoj lijepoj borilačkoj večeri.

Kako se opuštaš?

- Nikako (smijeh). Radim u interventnoj policiji i puno treniram, tako da slobodnog vremena gotovo da i nemam. Ono što imam koristim za druženje s djevojkom i s obitelji, to je najbolje opuštanje.

Razgovarao: Darko Lisac

Izdvojeno


Reci što misliš!