Nekategorizirano

IZBORI U RUJNU? Prikupljeno dovoljno potpisa za raspuštanje Sabora: većina zastupnika je za prijevremene izbore!

IZBORI U RUJNU? Prikupljeno dovoljno potpisa za raspuštanje Sabora:
većina zastupnika je za prijevremene izbore!

Neslužbene informacije govore kako će zajednički prijedlog oporbe i Mosta predvidjeti raspuštanje Sabora 15. srpnja, što bi prijevremene parlamentarne izbore odgodilo za jesen.

Reiner prekinuo sjednicu Sabora!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Predsjednik Sabora Željko Reiner je na sugestiju Peđe Grbina i Ivana Vrdoljaka prekinuo sjednicu Sabora, a zbog vijesti da je prikupljeno dovoljno potpisa za raspuštanje Sabora.

Inicijativu za raspuštanje Hrvatskog sabora potpisala su u petak i petorica zastupnika nacionalnih manjina te reformist Radimir Čačić, a doznajemo da je nešto prije 11 sati to učinilo i 12 zastupnika Mosta čime je prikupljeno dovoljno potpisa za raspuštanje Sabora.

Raspuštanje Sabora ranije je zatražio i čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić, a s potpisima prikupljenim u petak i najavom dvoje zastupnika Hridi da će uputiti vlastiti zahtjev za samoraspuštanjem Sabora, broj zastupnika koji podržavaju donošenje takve odluke porastao je na 84.

Neslužbene informacije govore kako će zajednički prijedlog oporbe i Mosta predvidjeti raspuštanje Sabora 15. srpnja, što bi prijevremene parlamentarne izbore odgodilo za jesen.

U Saboru je u tijeku rasprava o izmjenama Zakona o ravnopravnosti spolova, tijekom koje je SDP-ova zastupnica Gordana Sobol najavila da zastupnici te stranke neće sudjelovati u raspravama po bilo kojoj točki do raspuštanja Sabora.

"Smatramo besmislenim praviti se da je sve u ovoj državi normalno i ne vidimo smisla da fingiramo da je u Hrvatskoj sve u redu", rekla je Sobol u ime Kluba SDP-a, no nakon toga se u raspravu uključila replikom na izlaganje HSU-ove Marije Ilić.

Predsjednik Sabora Željko Reiner uzvratio joj je da Sabor treba raditi svoj posao, neovisno o tome što je Vlada pala.

Predstavnik HSS-a Branko Hrg je izjavio sljedeće:

"Ukoliko se ne sastavi stabilna većina, neka se ide na nove izbore. Ali, mi smo prvenstveno za preslagivanje".

HRID će danas dati potpise za raspuštanje Sabora

Predstavnici HRID-a smatraju da bi novi izbori bili najbolje rješenje i to na jesen. Odlučili su danas dati potpise za raspuštanje Sabora što znači da u preslagivanju neće sudjelovati.

Lovrinović: 'Mi smo za preslagivanje'

Ivan Lovrinović je nakon konzultacija s predsjednicom izjavio kako je njegov Klub nezavisnih zastupnika za preslagivanje.

"Ali, želimo preslagivanje uz program i nove ljude koji će taj program ostvariti. Mi nemamo cijenu, ne želimo se uhljebljivati", izjavio je Lovrinović.

Čelnik HDSSB-a Branimir Glavaš rekao je u petak na Pantovčaku predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović da je HDSSB za što skorije održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora, a unutar nekoliko sati donijet će odluku hoće li predsjedniku Sabora Željku Reineru podneskom predložiti samoraspuštanje Sabora.

U Predsjednici HDSSB vidi faktor stabilnosti, a Glavaš ističe da Grabar-Kitarović ima političku odgovornost u kojem će smjeru Hrvatska ići u idućim tjednima i mjesecima.

"Predsjednica je ta koja to treba presjeći, proanalizirati i procijeniti situaciju u kojoj se Hrvatska nalazi. Jedno su želje političkih stranaka, kada koja želi da se dogode izvanredni izbori, a drugo je realnost i interes Hrvatske“, poručio je Glavaš. Kazao je i kako je "svjestan da se prijevremeni izbori ne mogu dogoditi prije prve polovice rujna“.

Vijesti.rtl.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!