PROMO

PROMO

Sve što niste znali o gljivama, a usudili ste se pitati

Sve što niste znali o gljivama, a usudili ste se pitati

Nisu ni riba ni meso. Ni biljke ni životinje. Ni povrće. Nešto između, ali uvijek su rješenje kad vam se sprema ili jede nešto drugo. One su gljive, kategorija za sebe. Jer ne spadaju u skupinu biljnih ni životinjskih organizama, već u posebnu skupinu heterotrofnih živih bića. U koju ne spada ništa osim gljiva. Gljive su jedine i jedinstvene, nema ništa slično gljivama.

Koliko je različitih gljiva na svijetu? Samo nekoliko tisuća

Iako su među njima neke i otrovne, nemojte zbog toga ostati zakinuti za sve gljive, jer su mnoge ukusne i jako zdrave. Stara izreka kaže da su sve gljive jestive, a neke samo jednom. Svakako dobro provjerite koje od par stotina jestivih su jestive više puta.

Gljive kao lijek

U Kini prije dvije tisuće godina, gljive su se često koristile kao lijek. To nije stalo na Dalekom istoku, već se proširilo i do Rimljana, koji su uglavnom koristili gomoljače i vrganje.

Kao namirnica, gljive su izrazito hranjive, i što je najvažnije, mogu se spremati na mnogo različitih načina. Odlična su zimska namirnica kao izvor mnogo nutrijenata onda kad je zemlja daje malo plodova. Što se tiče nutrijenata, tu moramo istaknuti protein – neobično visoka razina s obzirom da se radi o hrani koja nije životinjskog podrijetla.

Kao i većina povrća, veći dio gljive čini voda i vlakna, no također su bogate fitonutrijentima, antioksidansima, te vitaminima i mineralima. Tu možemo istaknuti vitamin D koji uvijek dobro dođe u prehrani.

Avantura branja gljiva

Ako ste jedan od onih koji voli odlaziti u prirodu i tražiti gljive, imajte na umu da ponesete opremu – nožić, jer ako čupate gljivu, uništavate njeno stanište. Ostavite bar trećinu stabljike u zemlji da bi se ona mogla dalje razmnožavati. Jer sigurno ćete se vratiti opet! I da, nemojte brati preko 2 kilograma, koliko je preporučena količina u jednom danu. Također, nemojte brati zakonom zaštićene gljive, kojih je približno 350 vrsta. 

Dobra vijest je da nema potrebe da sami idete u šumu te riskirate da greškom ne uberete krivu gljivu, već razne jestive gljive možete jednostavno pronaći u novom Konzum katalogu.

Što ću spremati danas? Gljive!

Ako ste se umorili od ribe i mesa, uvijek ostaju gljive kao joker, za pripremu još nekog neisprobanog jela. Zato navratite u Vaš Konzum gdje možete kupiti pola kilograma gljiva šampinjona za 1,29 eura. 

Evo i nekih malo neobičnijih recepata kojih se možda niste sjetili u svom kulinarskom iskustvu:

Frittata sa šampinjonima

Sastojci:

  • 450 grama šampinjona
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • Maslinovo ulje
  • Limun
  • 8 jaja
  • 60 grama gouda sira
  • Peršin
  • Sol
  • Papar

Upute: 

Očistite gljive, razrežite  na kriške, naribajte sir te iscijedite limunov sok. Na tavu iznad vatre dodajte gljive začinjene solju i paprom, ulijte limunov sok te prirjajte na srednjoj vatri. Nakon nekoliko minuta, kad ispari sva tekućina, izvadite gljive sa strane. 

Jaja umutite u posebnu zdjelu, te im dodajte vrhnje za kuhanje. Mješavinu prelijte u posebnu zdjelu. Dodajte polovinu šampinjona, pospite naribanim sirom, rasporedite preostale gljive te stavite peći na 170 stupnjeva, nekih 20ak minuta.

Gljive, riba i sir

Narežite gljive. Na zagrijano ulje dodajte gljive, dok tekućina ne ispari. 

Uzmite tepsiju s papirom za pečenje,  narežite ribu na komade (vrsta ribe po izboru), te posložite gljive i ribu u pećnicu. Dodajte malo maslinovog ulja. Stavite da se peče dvadesetak minuta, a tada dodajte naribani sir. Nakon što se otopi sir u pećnici, jelo je gotovo.

Dobar tek i sretno istraživanje gljivarskih recepata!

Izdvojeno


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.