PROMO

OPRAVDALO OČEKIVANJA

Kino Edison: Brojke ne lažu

Kino Edison: Brojke ne lažu
Kino Edison

Vrlo brzo nakon otvorenja Kino Edison je pokazalo da nudi vrlo raznolik filmski sadržaj, od najnovijih blockbustera do najpoznatijih klasika.

Točan datum otvorenja Kina Edison, kultnog kina čiji trag urezan u srca Karlovčana, najavljen je još u lipnju prošle godine. Bilo je pomalo drsko par mjeseci unaprijed, uz toliko radova koji su se tek trebali odraditi, najaviti da će datum otvorenja biti točno 9. rujna, taman prije godišnjih odmora i usporavanja svih aktivnosti. Malo je reći da je postojala određena sumnja hoće li se ovakva najava doista i obistiniti.

Puno toga bilo je upitno. Kako će izgledati interijer? Zašto kino nije samo „kino“, već „multimedijski centar“? Kakve su to konferencije i festivali koji se u njemu najavljuju?

Točno 9. rujna, prije otprilike 6 mjeseci, Kino Edison je doista i otvoreno. Uz oduševljenje i nerijetku suzu prilikom ulaska, svi zainteresirani mogli su se upoznati s interijerom zgrade. Estetika zdanja je opravdala, a vrlo vjerojatno i premašila očekivanja.

No, jedno je izgraditi lijepu zgradu, a drugo je stvoriti atraktivan sadržaj koji kontinuirano privlači posjetitelje. I dalje je ostalo puno pitanja. Što je s programom, filmovima, događajima? Hoće li se za filmove novijeg datuma morati i dalje putovati prema Zagrebu? Hoće li posjetitelji „navaliti“ u Edison, da bi nakon toga, kako su mnogi predviđali, ostala lijepa i većinom prazna zgrada u parku?

Neki su očekivali da će Edison više „vući“ na filmsku alternativu i vrlo specifične filmske žanrove. Drugi su očekivali elitistički pristup kulturnih događaja organiziranih prvenstveno za manji broj ljudi. Edison je moglo postati kino koje prikazuje nekoliko filmova tjedno, uz tek poneki posjet školske grupe i organizirani skup, i biti zatvoreno barem jedan dan u tjednu. I to bi bilo legitimno, ali se očito odlučilo za potpuno drugačiji pristup.

Vrlo brzo nakon otvorenja Kino Edison je pokazalo da nudi vrlo raznolik filmski sadržaj, od najnovijih blockbustera do najpoznatijih klasika. Prvi film u redovnom programu ciljano je bio animirani kako bi se nagovijestilo da je kreiranje odnosa s mlađim generacijama na prvom mjestu. Brojke pokazuju da je veliki interes mlađih za vikend matinejama te da ga školske grupe redovito posjećuju. Očito je cilj Edisona, osim onog da bude mjesto u kojem se ljudi osjećaju „kao doma“, da gradi publiku i polako stvara posebno mjesto u srcima posjetitelja, pogotovo najmlađih.

U njemu su u ovih šest mjeseci posjetitelji mogli prisustvovati filmskim festivalima, plesnim predstavama i gostovanjima poznatih ličnosti iz svijeta kulture i medija, nasmijati se uz komičare i raspravljati o ozbiljnim temama na stručnim skupovima, uživati u glazbi Puhačkog orkestra s terase tijekom adventa i okušati svoje znanje u filmskom kvizu.

Edison radi svih sedam dana u tjednu, od ranog jutra do kasno u noć. Od ponedjeljka do petka u dopodnevnim satima puni dvorane stručnim skupovima, konferencijama i školskim grupama, a vikendi su obično rezervirani za filmske projekcije i povremene posebne događaje. Konferencije, radionice i festivali važan su dio programskog sadržaja, ne samo zato što je razvoj istih uvjetovan projektom fondova Europske unije uz pomoć kojih je Edison obnovljen, već i zbog toga što se ovakvim događajima aktivno utječe na razvoj kulturnog turizma u Karlovcu, gradu koji pokazuje da je sposoban iste kvalitetno ugostiti. Brojka od preko 36.000 posjetitelja do sada, što na filmskim projekcijama, što na ostalim organiziranim događajima, to uvelike potvrđuje.

Osim toga, kroz uspješnu suradnju s veleposlanstvima u Hrvatskoj, Kino Edison posjetiteljima omogućava upoznavanje s filmovima i posebno organiziranim kulturnim događajima iz različitih zemalja, i to potpuno besplatno za sve posjetitelje. Svakih par tjedana neki veleposlanik posjeti grad na četiri rijeke, upozna se s njegovim ljepotama i otvori novi Edisonov ciklus svjetske kinematografije i kulture.

A što je s planovima u budućnosti? Najavljuje se prvi autorski festival Kina Edison – festival kaskadersva, uz gostovanje međunarodnih i domaćih kaskadera koji su sudjelovali u snimanju svjetski poznatih akcijskih filmova i serija. Planira se da oni podijele zanimljiva iskustva s posjetiteljima te im pokažu atraktivne kaskade. Ovakav događaj praktički ne postoji izvan SAD-a i važan je ne samo za grad Karlovac, već puno šire od njega.

Uz to, Edison je već u prvoj godini rada osigurao domaćinstvo dvama vrlo značajnim nacionalnim događajima za film u Hrvatskoj – Školi medijske kulture koja se tradicionalno održavala u Varaždinu i Danima hrvatskog filma koji se do sada održavao u Zagrebu – što ga dodatno afirmira kao mjesto s kapacitetom da organizira ovakav tip događaja.

Nije čudo da predstavnici različitih kina u Hrvatskoj dolaze u Karlovac da upoznaju kako izgleda primjer dobre prakse te da nauče od „mladog“ Edisona kako uspješno obnoviti zgradu i organizirati programski sadržaj.

Ambicija je velika, Kino Edison odlučilo je zagristi veliki komad koji je ponekad teško prožvakati. Ali, ako se po jutru dan poznaje…


 

Izdvojeno


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.