KAportal Studentica karlovačkog Veleučilišta krivotvorila ispit, pa završila na sudu - tužiteljstvo u optužnici traži uvjetni zatvor | Karlovački informativni web portal
PANDEMIJA KORONAVIRUSA

Studentica karlovačkog Veleučilišta krivotvorila ispit, pa završila na sudu – tužiteljstvo u optužnici traži uvjetni zatvor

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu podiglo je optužnicu protiv 26-godišnje Karlovčanke zbog sumnje na krivotvorenje ispita. Smatraju da je u periodu od 13. rujna 2017. godine do 21. prosinca 2017. godine prilikom upisa na Strojarski odjel Veleučilišta u Karlovcu podnijela molbu za priznavanje položenih ispita na Sveučilištu u Rijeci, Tehničkom fakultetu te priložila i potvrdu od 18. listopada 2017. s prijepisom ocjena Tehničkog fakulteta, no jedan ispit nije bio položen, već – krivotvoren.

– Iz toga je proizlazilo da je na tom fakultetu položila ispit iz kolegija Osnove elektrotehnike s datumom 24.06.2015., iako svjesna da navedeno ne odgovara istini, te da takva potvrda nije izdana od strane Tehničkog fakulteta, nakon čega je Povjerenstvo Veleučilišta u Karlovcu 21.12.2017. donijelo rješenje o priznavanju ispita i izvršenih obveza iz nastave, ne posumnjavši u istinitost priložene potvrde, kojim je priznalo kao položen i kolegij iz Osnove elektrotehnike, te izvršilo elektronski upis u Informatički sustav visokih učilišta i indeks studenta – kažu u Tužiteljstvu.

Ona je, dakle, lažnu javnu ispravu uporabila kao pravu, te dovođenjem u zabludu nadležnog tijela učinila da u javnoj ispravi ovjeri štogod neistinito što ima služiti kao dokaz u pravnom prometu, pa je time počinila kaznena djela krivotvorenja službene isprave. Zbog toga tužiteljstvo za nju traži godinu dana zatvora uvjetno, dakle, kazna se neće primijeniti ukoliko u naredne tri godine ne ponovi kazneno djelo.

Okrivljena se tijekom istražnog postupka branila šutnjom.

KAportal.hr

  • Odgovori