ŽUPANIJA

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

Novcem EU sanirali cestu u Cetingradu do kuće u suvlasništvu ministra Medveda? Možemo! iznijelo sumnje, Bebić: To je čisto politikanstvo

Novcem EU sanirali cestu u Cetingradu do kuće u suvlasništvu ministra Medveda? Možemo! iznijelo sumnje, Bebić: To je čisto politikanstvo

Prozvani ravnatelj Županijske uprave za ceste Karlovačke županije Darko Bebić istaknuo da sve radi po zakonu, a načelnica objasnila da prolazi 300 metara od ministrove kuće

Lokalna cesta 34164 Grabarska – Šiljkovača na području Cetingrada je sanirana do ulaska u dvorište, odnosno do nekretnine u suvlasništvu ministra Tome Medveda, i to novcem Europske unije koji je namijenjen sanaciji prometnica oštećenih u potresu. Ta cesta nije upisana u katastru. Radovi su izvedeni bez da je cesta snimljena i bez da je izveden geodetski elaborat, nije određena njena trasa i radovi su izvedeni na česticama u vlasništvu fizičkih osoba. Cesta je sanirana do ulaska u dvorište i po mom saznanju to je jedina cesta na području Cetingrada obnovljena nakon potresa novcem EU, iznio je danas na sjednici Županijske skupštine Karlovačke županije vijećnik Možemo Dubravko Golubić.

Riječ je o dionici ceste dužine 2.300 metara u koju je uloženo prošle godine 789.000 eura. "Zašto se nije proveo postupak upisa u katastar i zemljišne knjige prije početka radova kao javnog dobra? Hoće li biti posljedica što ste novcem EU izvodili radove na privatnim česticama? Cesta je rekonstruirana bez upisa u katastar i evidencije stvarnog stanja u zemljišnim knjigama. Zemljišno-knjižni odnosi nisu sređeni i po njima ispada da je cesta na privatnom zemljištu", insistirao je Golubić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ravnatelj Županijske uprave za ceste Darko Bebić je njegov istup nazvao "čistim politikantstvom". Možda je 20 posto cesta u Hrvatskoj upisano u katastar, odnosno zemljišne knjige. Gospodin Golubić slobodno može prijaviti ovaj slučaj bilo kojoj instituciji. Ne znam ide li cesta do nekretnine u suvlasništvu ministra Medveda. Nijedna moja odluka nije neprofesionalna. Hrpa je prometnica na području Cetingrada financirana iz tog fonda, a ta cesta konkretno je bila u najgorem stanju i potkolčena. Nijedna moja dionica bilo koje ceste nije se radila po političkoj motivaciji, a dokaz je da se ravnomjerno radi po cijeloj Karlovačkoj županiji", rekao je Bebić.

Za rasprave o godišnjem izvještaju izvršenja financijskog plana ŽUC-a u 2023. Golubić je nastavio tvrdnjom da je novac za obnovu cesta oštećenih u potresu dobiven na javnom pozivu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske iz siječnja 2023. na koji se mogao javiti jedino – ŽUC Karlovačke županije. "Pet radnika ŽUC-a je u istome danu uplatilo 110.000 kuna donacija Hrvatskoj demokratskoj zajednici. Odakle za to novac, ne znam. To je ustanova u kojoj ravnatelj provodi natječaj na koji se sam javio, predlaže samoga sebe za savjetnika ravnatelja, a novi ravnatelj to potvrđuje. To je ustanova koja od novca za održavanje cesta kupuje stambenu kuću i smješta u nju stanara koji je zaštićeni najmoprimac Republike Hrvatske. Sada se ta kuća iznajmljuje za minimalnu mjesečnu naknadu. Upravno vijeće te ustanove raspisuje natječaj za ravnatelja koji nije u skladu sa Statutom, a na tom je natječaju izabran gospodin Bebić. Sve ove primjedbe imaju zajednički nazivnik, a to je upravo gospodin Bebić, bilo u ulozi predsjednika Upravnog vijeća, bilo u ulozi ravnatelja", kritizirao je Golubić.

Bebić je uzvratio da su za njegova mandata odluke donesene "u dogovoru s ljudima s terena, kontrolirane i apsolutno čiste". "Svi koji rade sa mnom znaju kako funkcioniram po pitanju odnosa s izvođačima. Radimo profesionalno. Ostalo je sve puno politike i uopće me ne zanima niti namjeravam odgovarati na pitanja. Bitno mi je mišljenje stanovnika, stručnjaka za sigurnost u prometu. Neću prihvatiti da sudi netko tko nije niti sudac niti policajac. Institucije rade svoj posao i one određuju jesam li kriv za nešto. Bit dobar rukovoditelj i menadžer danas nije lako. Nije lako trpjeti prozivke nekoga koga ne smatram relevantnim čimbenikom struke kojom se bavimo, a vraćanje na neku kuću i na nešto što nema veze s izvještajem za 2023. nema smisla. Najmanje je važno što o meni i mom radu misli gospodin Golubić", rekao je Bebić, na što je Golubić ustvrdio da je ravnateljov ton "krajnje bezobrazan" i dodao: "Jeste li svjesni da ne poštujete Zakon o cestama? Obnavljate nepostojeću cestu koja uopće nije ucrtana novcem EU. Što će se dogoditi, ako netko bude pitao za to?"

Načelnica Cetingrada Marina Kalić je objasnila u razgovoru s novinarima da je riječ o lokalnoj cesti koju ŽUC vodi u svom registru imovine. "Županijska cesta vodi od Cetingrada prema Maljevcu, a ta lokalna se križa s njome i vodi do raskrižja s našim nerazvrstanim cestama. Desno od tog raskrižja, nekih tristotinjak metara dalje, je obiteljska kuća ministra Medveda i tamo su ukupno četiri kuće. Dakle, ŽUC od tog raskrižja dalje nije niti mogao raditi jer se nastavljaju naše nerazvrstane ceste. Generalno, ne postoji jedinica lokalne samouprave koja ima riješene sve imovinsko-pravne odnose. Ova konkretno cesta je prije obnove bila u groznom stanju, a prometna je i bila je najopasnija u zimskim uvjetima", navela je načelnica.

Ukupni prihodi i primici ŽUC-a su bili u prošloj godini 28,5 milijuna eura, a rashodi 18,4. Ukupni višak prihoda iznosi umalo 10,6 milijuna eura.

Izvještaj je prihvaćen sa samo dva glasa protiv. Stjepan Mikulandrić iz Socijaldemokratske partije Hrvatske je izrazio zadovoljstvo korištenjem gotovo svog novca na raspolaganju, a Zoran Vučinić iz HDZ-a je rekao da "slike govore više od tisuću riječi" referirajući se na Bebićevu prezentaciju. "Čovjek je prikazao našu županiju, ljudi moji, a ne jedan grad ili jednu općinu. Nitko vam neće dati cent bez da objasnite na što ga mislite potrošiti", napomenuo je.

Njegov stranački kolega Ivan Požega je istaknuo da je najvažnije zadovoljstvo stanovnika i da njima nije bitno tko je ravnatelj ŽUC-a, nego da su prometnice obnovljene, da je uz njih pokošeno, da su klizišta sanirana, a mostići obnovljeni.

Izdvojeno


Reci što misliš!