ŽUPANIJA / DUGA RESA

Teška i zahtjevna godina za dugoreške vinogradare - količine grožđa prosječno manje za 20-30 posto, kvaliteta ipak solidna

Teška i zahtjevna godina za dugoreške vinogradare - količine grožđa
prosječno manje za 20-30 posto, kvaliteta ipak solidna

Na dugoreškom području berbe grožđa mahom su obavljene, no i ovih dana još poneki vinogradari dovršavaju prikupljanje ovogodišnjeg uroda. Nažalost godina je bila prilično loša i mnogi se neće moći pohvaliti izuzetnim urodom.

- Godina je bila izuzetno teška i vinogradari koji su napravili zaštitu na vrijeme imali su solidnu berbu. Probleme su imali oni koji imaju hibride, a ne plemenite sorte. Najviše problema bilo je s crnim grožđem. Do bolesti je došlo još u vrijeme cavtnje, pa je propalo gotovo 80 posto potencijalnog uroda. Uglavnom ove godine trebalo je prskati gotovo nakon svake kiše, dakle tko nije obavio zaštitu barem 10-tak puta imao je puno gubitaka. Što se tiče kvalitete grožđa, graševine su dobre, kao i rane sorte poput chardonnaya. Najviše se žale vinogradari koji nisu obavili zaštitu, grožđe im nije ravnomjerno zorilo, a pola grozda je sasušeno. Ukupne količine bit će prosječno manje za oko 20-30 posto, a kvaliteta samog budućeg vina bit će dobra, jer kiseline su dobre, što je naj važnije. Postotak šećera, koji se može i korigirati, je solidan. Stoga mogu reći da je u konačnici kvaliteta zadovoljavajuća, no konačni proizvod sad je u rukama svakog podrumara, kaže nam Vlado Grčić predsjednik dugoreške Udruge vinara, vinograda i voćara.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kao i svake godine i ove jeseni Udruga planira i edukacijski izlet za članove, a ove godine ići će se u posjet vinogradarskom području u Novom Vinodolskom. Izlet će biti odmah nakon obilježavanja Vincekova.

KAportal.hr


Reci što misliš!