ŽUPANIJA / DUGA RESA

Na Energetski dan otvorena nova kotlovnica u Srednjoj školi Duga Resa, stigla nagrada „Energy Globe“ za najuspješniji projekt u Hrvatskoj

Na Energetski dan otvorena nova kotlovnica u Srednjoj školi Duga
Resa, stigla nagrada „Energy Globe“ za najuspješniji projekt u
Hrvatskoj

Karlovačkoj županiji i Regionalnoj energetskoj agenciji Sjeverozapadne Hrvatske REGEA danas je direktorica Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu Sonja Holocher – Ertl uručila prestižnu međunarodnu nagradu „Energy Globe“ za najuspješniji projekt u Hrvatskoj „ Zelena energija“. Riječ je o projektu kojim se u školama Karlovačke županije fosilna goriva za grijanje objekata zamjenjuju ekološki prihvatljivim gorivima na bio masu. U sklopu ovog projekta upravo je završena rekonstrukcija kotlovnice u Srednjoj školi Duga Resa koja je danas povodom obilježavanja Energetskog dana u Karlovačkoj županiji i puštena u rad.

Ovo je četvrta kotlovnica koju otvaramo po ovom projektu, a uštede će biti velike i sav novac bit će usmjeren u podizanje standarda škola, za didaktičke materijale i informatiku. U planu su nam tri nove kotlovnice i to ne samo radi ušteda, već da djeci bude ugodno, poticajno i da čuvamo okoliš – rekla je zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar prilikom otvorenja nove kotlovnice u Srednjoj školi Duga Resa.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Karlovačka županija rekonstruirala je već četiri kotlovnice na lož ulje i ugradila kotlove na drvenu sječku, a ukupna vrijednost ovih projekata iznosi 5,2 milijuna kuna, kombinirajući razne izvore financiranja. Kotlovnica u dugoreškoj Srednjoj školi rekonstruirana je u sklopu europskog projekta „Renew Heat“ koji je financiran iz programa Interreg IPA Hrvatska- Bosna i Hercegovina- Crna Gora s ciljem razvoja tržišta bio mase.

Danas smo otvorili investiciju vrijednu više od 1,5 milijuna kuna koja će godišnje generirati uštede od 150 tisuća kuna, a Karlovačka županija imala je trošak od samo 63 tisuće kuna – istaknuo je Julije Domac direktor REGEA.

Ravnatelj Srednje škole Nikola Mrzljak nije krio zadovoljstvo realizacijom ovog projekta koji će školi donijeti značajne uštede te je pozvao proizvođače sječke s područja Karlovačke županije da se intenzivnije uključe u ovaj projekt, jer sad već ima desetak institucija kojima je potrebna sječka, a za sada je nabavljaju s udaljenih područja.

Dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar istaknuo je kako se nada da će se realizirati svi predloženi projekti s Karlovačkom županijom, a jedan od njih je i otvaranje prve Tehničke gimnazije u Karlovačkoj županiji i to baš u Srednjoj školi Duga Resa.

Vjerujem da ćemo se ponovno naći za otprilike godinu dana na otvaranju još jednog projekta poboljšanja energetske učinkovitosti, a to će biti otvorenje rekonstruirane kotlovnice dugoreškog Dječjeg vrtića za što smo potporu dobili od Ministarstva demografije – istaknuo je gradonačelnik Boljar.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!