ŽUPANIJA / DUGA RESA

ORGANIZATOR HNS

Okrugli stol u organizaciji dugoreškog HNS-a o podzastupljenosti žena u politici: Žene mogu biti političke vođe, samo im treba dati priliku

Okrugli stol u organizaciji dugoreškog HNS-a o podzastupljenosti žena u politici: Žene mogu biti političke vođe, samo im treba dati priliku

Okrugli stol na temu „Žene u politici“ za cilj je imao ukazati na podzastupljenost žena u politici i kako to promijeniti.

Interesni odbor Ženske inicijative HNS-a Grada Duge Rese organizirao je Okrugli stol na temu „Žene u politici“, s ciljem da ukaže na nedovoljnu zastupljenost žena u politici te da ih se potakne i osnaži da se uključe u istu – priopćili su iz dugoreške organizacije HNS-a.

Ravnopravnost spolova je jedna od temeljnih vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske. Međutim, u Hrvatskoj postoji izrazita podzastupljenost žena na najvišim rukovodećim pozicijama, bilo da se radi o politici, gospodarstvu i drugima područjima, usprkos činjenici da su žene uspješnije u obrazovanju, te ima više visokoobrazovanih žena nego muškaraca. Podzastupljenost žena u politici je jedan od oblika rodne neravnopravnosti te veliki problem demokracije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Žene su još uvijek nedovoljno zastupljene u političkom i javnom životu, što se tiče ekonomske razine nedovoljno su plaćene u odnosu na muškarce, a posebice su manje prisutne u temama u kojima se odlučuje o bitnim sferama života kao što je upravljanje i odlučivanje o nekom poduzeću, instituciji i dr. Veliki ekonomski problemi koji su često praćeni i onim socijalnima, negativno se odražavaju na poduzetnički razvoj žena. Žene bi se voljele reflektirati u drugačijem stupnju, drugačijoj sferi i drugačijem pogledu. Žene bi svojim angažmanom doprinijele boljem sustavu i društvenoj odgovornosti koja je jako potrebna ovoj zajednici. Žene koje politički odlučuju su još uvijek tema koja plaši svijest većine ljudi. Političke odluke imaju veliku težinu pa se za tako odgovornu funkciju očito pretendira da je obavlja muškarac. Situacija se uvelike promijenila u odnosu na prije, kada definitivno ženama nije bilo mjesto u politici i napravio se veliki iskorak, međutim još uvijek poprilično mali i nedovoljan – istaknuto je na skupu koji je u utorak održan u Dugoj Resi, a na kojem je sudjelovalo 14 žena aktivnih u politici Maja Grba Bujević, Martina Furdek Hajdin, Lidija Bošnjak, Katarina Srakočić, Karolina Juzbašić, Dubravka Vrbetić, Jasna Lasić, Dragica Malović, Anita Štefančić, Josipa Urem, Lana Legek, Violeta Bišćan, Sandra Belavić i Barbara Perušić.

Protiv niske zastupljenost žena u politici, smatraju u HNS-u, treba se boriti na više načina, a prije svega uvođenjem ravnopravnosti u smislu uključivanja partnera u obitelj uz preuzimanje brige o djeci, kućanstvu i obitelji, zatim izraditi strategiju za uključivanje žena u političke stranke, uvesti rodne kvote u stranačke statute, organizirati edukacije članica i članova stranke o rodno osviještenoj politici i rodnoj ravnopravnosti, osnaživanjem i umrežavanjem žena u različite aktivnosti unutar lokalnih i ruralnih zajednica te isticati bitnost i drugačije karakteristike žena u odnosu na muškarce i koliko one kao takve politiku čine drugačijom.

Okrugli stol na temu „Žene u politici“ za cilj je imao ukazati na podzastupljenost žena u politici i kako to promijeniti. Podzastupljenost se može smanjiti razvitkom, zapošljavanjem i društvenom solidarnosti kojom bi se žene jasnije i bolje deklarirale u predstavničkim i drugim tijelima kao političke vođe ili barem, imale određenu autonomiju donošenja odluka. Treba sustavno raditi na poboljšanju i participaciji žena u politici i društvu održavanjem zajedničkih radionica i seminara kojima je svrha uključivanje i integriranje žena u politiku. Time bi se održala i ravnopravnost spolova, ali i rodno osviještena politika gdje bi žena bila jednaka muškarcu. Žene mogu biti političke vođe, samo im treba dati priliku.

Izdvojeno


Reci što misliš!