ŽUPANIJA / OGULIN

KRALJ LAMINATA

U Ogulinu počela gradnja buduće najveće svjetske tvornice drvenih podova vrijedne 200 milijuna eura - otvorit će više od 600 radnih mjesta

U Ogulinu počela gradnja buduće najveće svjetske tvornice drvenih podova vrijedne 200 milijuna eura - otvorit će više od 600 radnih mjesta
Bjelin Hrvatska

Kada „Ogulin 2“ u potpunosti uđe u pogon 2027. godine, bit će najveća svjetska tvornica drvenih podova s proizvodnim kapacitetom većim od 20 milijuna četvornih metara podnih obloga godišnje.

Tvrtka Invest AB švedskog "kralja laminata" Darka Pervana u Ogulinu gradi najveću svjetsku tvornicu podnih obloga, izvijestio je Bjelin Croatia, hrvatska tvrtka kćer ove velike grupacije iz Švedske.

- Woodura, tehnologija za proizvodnju podova koju je razvila tvrtka Välinge Innovation, postigla je uspjeh u prodaji, a potražnja za Bjelinovim učvršćenim drvenim podovima raste. Tvornica smještena u Vikenu, u švedskoj pokrajini Skåne, koja je puštena u rad prije samo dvije godine, dostići će svoj puni kapacitet već 2023. godine. Vlasnik tvrtke, Pervanovo Invest AB, stoga ulaže 200 milijuna eura u novu, najsuvremenije opremljenu tvornicu u Hrvatskoj, koja će ujedno biti i najveća svjetska tvornica podnih obloga, kažu nam u Bjelinu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U listopadu 2020. Pervanovo Invest AB, matična tvrtka grupacije koja uključuje Välinge Innovation i Bjelin, donijela je odluku o ulaganju u visokotehnološki, potpuno integrirani i automatizirani pogon u Hrvatskoj za masovnu proizvodnju učvršćenih drvenih podova za globalno tržište.

- Nova tvornica „Ogulin 2“ gradi se pored postojeće tvornice parketa, „Ogulin 1“. Kapacitet proizvodnje tvornice postupno će se povećavati od 2023. godine, a do trenutka kada „Ogulin 2“ u potpunosti uđe u pogon 2027. godine, bit će najveća svjetska tvornica drvenih podova s proizvodnim kapacitetom većim od 20 milijuna četvornih metara podnih obloga godišnje. Ukupni godišnji obujam proizvodnje podova u Vikenu i „Ogulinu 2“ tada će iznositi 30 milijuna četvornih metara, navode u Bjelinu ove impresivne podatke. 

Nova tvornica gradi se na 330.000 četvornih metara površine, smještenih uz autocestu Zagreb - Split. Ukupna površina tvornice iznosi 100.000 m2, a ulaganja u zemljište, zgrade, instalacije i strojeve procjenjuju se na 200 milijuna eura u kapitalnim izdacima, uglavnom financiranih vlastitim kapitalom.

U visokotehnološkoj i automatiziranoj tvornici „Ogulin 2“ podovi će se izrađivati od drvnog praha, ploča vlaknatica visoke gustoće te furnira. Sirovina potrebna za proizvodnju pretežno je dobivena od drvnog otpada iz Bjelinovih tvornica smještenih u Ogulinu, Bjelovaru i Otoku. Prešanje, profiliranje, završna obrada površinskog sloja i pakiranje podova odvija se u automatiziranim proizvodnim procesima koje je također razvila tvrtka Välinge Innovation.

Kako bi odgovarala ulaganjima u proizvodne kapacitete, grupacija će strateški ulagati i u organizaciju prodaje i oglašavanja u Europi, SAD-u i Aziji te na taj način ojačati svoje robne marke na globalnoj razini.

- Jako sam zadovoljan što smo nakon deset godina visokih troškova razvoja spremni povećati proizvodnju na bazi drvnog praha i predstaviti slijedeću generaciju drvenih podova - učvršćeno drvo, čija je proizvodnja isplativa i ekološki prihvatljiva. Rezultat potvrđuje izuzetno pozitivan odgovor tržišta, povijesno jednak lansiranju troslojnog parketa 1945. godine od švedskih tvrtki Kährs i Tarkett.

Zbog tog uspjeha odvažili smo se da ovu revolucionarnu investiciju nastavimo u Hrvatskoj, gdje imamo pristup visokokvalitetnim hrastovim šumama u kombinaciji s kvalificiranim zaposlenicima, rekao je Darko Pervan. 

- Ponosni smo što naš vlasnik Pervanovo Invest AB pokreće ovo veliko ulaganje u Hrvatsku i drago nam je što smo zajedno sa švedskim kolegama pokrenuli Woodura® tehnologiju tvrtke Välinge Innovation. Tijekom posljednje dvije godine sve su naše tvornice podignute na visoku tehnološku razinu, ali ovo novo ulaganje u tehnologiju u Ogulinu zaista je izvanredno. Investicija će Bjelinu donijeti vodeću svjetsku poziciju, a rezultirat će i izravnim povećanjem radne snage u Hrvatskoj sa 600 novih zaposlenika, povećavajući je s postojećih 800 na 1.400. Inicijativa će stvoriti i nova radna mjesta u proizvodnim jedinicama u Bjelovaru i Otoku, gdje ćemo povećati proizvodnju vrhunskog furnira i prerađivati drvni otpad za proizvodnju u Ogulinu 2", rekao je Stjepan Vojnić, izvršni direktor za Bjelin Hrvatska.

Bjelin je dio švedske tvrtke u obiteljskom vlasništvu, sa sjedištem u Vikenu, na jugu Švedske, te s najmodernijim proizvodnim pogonima u hrvatskim gradovima Bjelovar, Ogulin i Otok. Grupacija ima preko 1000 zaposlenih i promet od 1,3 milijarde SEK godišnje s prodajom na cjelokupnom europskom tržištu. Osnivači Bjelina su kasnih 1970-ih za Perstop izumili prvi laminat u svijetu. Nakon osnutka Bjelina 1990-ih godina predstavljena je vodeća inovacija „klik sistem za spajanje podova“

Izdvojeno


Reci što misliš!