ŽUPANIJA / OPĆINE

BENEFICIJE ZASLUŽNIMA

Najaktivniji dobrovoljni vatrogasni operativci u Žakanju oslobođeni plaćanja komunalne naknade - u planu i isplata naknada za obavljenu intervenciju

Najaktivniji dobrovoljni vatrogasni operativci u Žakanju oslobođeni plaćanja komunalne naknade - u planu i isplata naknada za obavljenu intervenciju

Prema broju intervencija u 2019. godine i broju angažiranih operativnih vatrogasaca na njima, u ovoj godini obveze plaćanja komunalne naknade oslobođeno je 13 operativaca DVD Jurovski Brod, šest operativaca DVD Žakanje i tri operativaca DVD Pravutina.

Općina Žakanje ozbiljnije je krenula u definiranje i priznavanje statusa svojim operativnim vatrogascima, te ih je u ovoj godini oslobodila obveze plaćanja komunalne naknade, a u pripremi je i odluka o isplati naknade za svaku obavljenu intervenciju.

Naime, na tragu sve većih propitkivanja i zagovaranja potrebe profesionalizacije sustava dobrovoljnog vatrogasaca, mnoge jedinice lokalne samouprave krenule su prema konkretizaciji statusa operativnih vatrogasnih postrojbi. S jedne strane razlog tome je i zakonska obveza kojom su općine i gradovi dužne osigurati sustav protupožarne i civilne zaštite, što ujedno za sobom „vuče“ pronalaženje načina ispunjavanja kako obveza tako i priznavanja određenih beneficija operativnih vatrogasnih jedinica.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Općina Žakanje poznata je po velikoj tradiciji vatrogastva, najstariji vatrogasno društvo osnovano je 1925. godine u Bubnjarcima. Danas djeluju ukupno 11 dobrovoljnih vatrogasnih društava s nekoliko stotina vatrogasaca. Svjesni važnosti profesije i sustava dobrovoljnog vatrogastva, iz Općine Žakanje poručuju kako su kućanstva, u kojima prebivaju vatrogasni operativci sa stažem od najmanje godinu dana oslobođena plaćanja komunalne naknade.

- Na taj način svojim najaktivnijim vatrogasnim dobrovoljcima nastojimo odati priznanje za trud, spremnost i požrtvovnost za dobrobit cijele lokalne zajednice, poručuju iz Općine Žakanje. Rješenje o oslobađanju obveze donosi se temeljem potvrde Vatrogasne zajednice općine Žakanje, a prema riječima glavnog zapovjednika Tomislava Hribljana takvih je u ovoj godini 22.

- Sukladno prema broju intervencija u 2019. godine i broju angažiranih operativnih vatrogasaca na njima, u ovoj godini obveze plaćanja komunalne naknade oslobođeno je 13 operativaca DVD Jurovski Brod, šest operativaca DVD Žakanje i tri operativaca DVD Pravutina, pojašnjava za KAportal zapovjednik Hribljan, te dodaje kako se za sljedeću godinu razmatra mogućnost i isplate naknade operativnim vatrogascima za svaku obavljenu intervenciju na terenu.

Izdvojeno


Reci što misliš!