ŽUPANIJA / OPĆINE

PREDŠKOLSKI STANDARD

Općina Josipdol uspješno privela kraju projekt "Odrastimo sretno u poticajnom okruženju", načelnik Mihaljević: Osigurali smo sredstva za nastavak programa

Općina Josipdol uspješno privela kraju projekt

Općina Josipdol jedna je od rijetkih općina koja na svom području ima organiziran predškolski odgoj još od 1985. godine.

U sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Općina Josipdol provela je projekt „Odrastimo sretno u poticajnom okruženju“, kojim je osigurala provođenje cjelodnevnog boravka djece u programima predškolskog odgoja i obrazovanja, igraonicu za preko stotinu mališana te zaposlila četvero djelatnika.

Uspješnu realizaciju ovog socijalnog programa u Josipdolu, došao je podržati i zamjenik ministra obrazovanja Momir Karin.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Iznimno mi je drago što sam danas ovdje u Josipdolu, jer se osobno, kao djed, ali i kao nekadašnji ravnatelj vrtića, mogu poistovjetiti sa svima koji su uključeni u ovaj projekt. Republika Hrvatska i Ministarstvo znanosti i obrazovanja je uspjelo promijeniti paradigmu da predškolski odgoj nije potreba roditelja, nego pravo svakog djeteta, istaknuo je Karin, te naglasio kako rezultati istraživanja pokazuju da su djeca koja prođu predškolski odgoj daleko uspješnija u svom budućem školovanju i radu.

- Prema jednom američkom istraživanju, jedan dolar uložen u predškolski odgoj u kasnijem razdoblju daje deset dolara benefita. Zbog toga se u zadnje vrijeme u predškolski odgoj ulaže više nego u bilo koji drugi sustav, naglašava u nastavku Karin.

U prvoj fazi projekta Općina Josipdol je povukla 2,5 milijuna kuna i tako se etablirala kao jedna od najuspješnija općina ovog projekta. Rad vrtića je produžen do 21 sat, te su uvedeni novi programi. Općina je već aplicirala i za drugu fazu provedbe projekta vrijedan 2,35 milijuna kuna.

- Na žalost danas nam završava ovaj hvale vrijedan projekt. Međutim, u iščekivanju raspisivanja novog natječaja, Općina Josipdol je pronašla način i sredstva financirati nastavak projekta, s ciljem zadržavanja djece u vrtiću, kazao je načelnik Zlatko Mihaljević, dodavši da zbog otvaranja izdvojenog objekta u Oštarijama više nema liste čekanja.

- Josipdol je jedna od rijetkih općina u Karlovačkoj županiji koja je još 1985. godine imala vrtić. Posebnu vrijednost projektu dale su igraonice – engleska, sportska, folklorna i opća, u kojima je kroz 30 mjeseci provedbe sudjelovalo preko 200-tinjak djece, potpuno besplatno. Kroz igraonice smo naše najmlađe potakli na rano učenje engleskog jezika, aktivno bavljenje sportskim aktivnostima, te ih učili narodnim običajima našeg kraja, istaknuo je Mihaljević.

Pročelnica Općine Josipdol Ivanka Turkalj dodala je kako su kroz projekt ostvareni svi ciljevi i aktivnosti koji su bili i planirani.

- Prije svega ostvaren je cilj usklađivanja obiteljskog života produljenjem radnog vremena vrtića. Time je roditeljima omogućeno ostavljanje djece u organiziranom programu, gdje dijete uči i napreduje.

Županijska pročelnica za školstvo Marija Šćulac uputila je podršku svim aktivnostima koja provodi Općina prema podiznju predškolskog i školskog standarda.

- Prije svega moram pohvaliti rad s mladima u Općini Josipdol i to po cijeloj vertikali, krenuvši od vrtića i predškolskog odgoja, pa sve do osnovnoškolskog obrazovanja. Općina zaista provodi čitav niz kvalitetnih i poticajnih aktivnosti, kako u redovnom programu tako i izvannastavnim aktivnosti, rekla je Šćulac.

Aktivnosti projekta pohvalila je i ravnateljica vrtića Jospdol Maja Marinić, koja se ujedno zahvalila svima koji su bili uključeni u programu, od Općine Josipdol, pa do Ministarstva obrazovanja na potporama i savjetima, istaknuvši da je neizmjerno važno da se ovaj projekt nastavi.

Izdvojeno


Reci što misliš!