ŽUPANIJA / OPĆINE

NISI SAMA, IDEŠ S NAMA

U Oštarijama održana "zdrava kava s doktorima" Udruge Nismo same: Cilj je ženama iz ruralnog područja učiniti dostupnima informacije o raku dojke

U Oštarijama održana

Sve prisutne žene su kroz neformalno druženje i ugodan razgovor imale mogućnost dobiti odgovore na brojna pitanja koja ih muče – od dijagnoze, procesa liječenja pa sve do psihološke podrške i samog suživota s rakom

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka Nismo same je u Oštarijama u popodnevnim satima održala svoju inicijativu "zdrave kave s doktorima" koja je okupila 16 sudionica, a mjesto događanja je bio Caffe bar Domino.

Uz članice Udruge i liječnice, sve prisutne žene su kroz neformalno druženje i ugodan razgovor imale mogućnost dobiti odgovore na brojna pitanja koja ih muče – od dijagnoze, procesa liječenja pa sve do psihološke podrške i samog suživota s rakom u zajedničkom cilju educiranja, solidarnosti i potpore sa ženama koje žive s tom bolešću, kao i njihovim bližnjima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Udruga Nismo same u sklopu svog EU projekta "Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama", u 15 gradova diljem Hrvatske, provodi inicijativu "zdrave kave s doktorima" koja za glavni cilj ima pružati ključne informacije, educirati i povećati svijest građana o važnosti prevencije te promovirati zdravlje.

"Zdrava kava s doktorima" do sada se održala u 14 gradova diljem Hrvatske na kojima je prisustvovalo više od 600 sudionika, a četrnaesta lokacija druženja bile su Oštarije.

U ugodnoj atmosferi unutar prostorija Caffe bara Domino zainteresirane žene su u ugodnom društvu s članicama Udruge i prisutnim liječnicama razgovarale o bitnim zdravstvenim temama, ali i preprekama s kojima se oboljele žene i njihove obitelju susreću u procesu liječenja. 

- Jako smo sretne što smo imale priliku doći u jednu malu sredinu i tamo dovesti vrhunske liječnike. Na druženju se postavljalo jako puno pitanja, a neke od sudionica su odlučile ispričati i podijeliti svoja iskustva. Ukratko, bilo je jako inspirativno te korisno i njima, ali i samim liječnicima. Htjela bih istaknuti kako su žene koje su došle na našu "zdravu kavu" u Oštarijama zapravo tek tamo imale prvi kontakt s psihologom jer na njihovom području ne postoje stručnjaci za to. Upravo zato odabiremo manje sredine kako bi oboljelim ženama i njihovim obiteljima pružali podršku i omogućili da postave sva pitanja koja ih muče, a nemaju ih kome postavljati. Projekt se polako završava, preostala nam je još samo jedna "zdrava kava s doktorima", ali nastojat ćemo ponovno prijaviti iste ili slične inicijative jer se ova pokazala kao pun pogodak. Veliki je interes i odaziv žena, a liječnici su također iskazali veliko zadovoljstvo te se ovim putem zahvaljujem svima koji su nesebično izdvojili svoje slobodno vrijeme i pridonijeli da zajedničkim snaga pomognemo onima kojima je to zaista potrebno, rekla je Ivana Kalogjera, predsjednica Udruge Nismo same.

Prisutni građani imali su mogućnost i sami postavljati pitanja vezana za prevenciju i preventivne preglede, dijagnozu i proces liječenja. Voditeljica inicijative je bila dr. sc. Paula Podolski, dr. med., spec. onkologije i radioterapije.

 - Današnja "Zdrava kava" je bila osmišljena kako bi ženama iz ovog ruralnog područja udaljenog od kliničkih onkoloških centara učinila dostupnima informacije o raku dojke. Ovakav način neposrednog  komuniciranja sa zdravim ženama, te onima koje su liječene ili su u tijeku liječenja zbog raka dojke, omogućava na pristupačan i jednostavan način objasniti osobitosti dijagnostike, liječenja raka dojke, praćenja i zbrinjavanja nuspojava liječenja, poručila je Podolski.

Sa zainteresiranim građanima svoja znanja i iskustva podijelila je i voditeljica Odjela za tumore dojke KBC-a Zagreb i Ivona Poljak, psihologinja na Odjelu za onkologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb.

- Organizacija projekta Zdrave kave u Oštarijama, gradu u Gorskom kotaru, omogućio je približavanje svjesnosti o malignim bolestima i načinima liječenja i bolesnicama izvan velikih onkoloških centara. Naglasak je bio na brizi za sebe i važnosti aktivne uloge u liječenju te sudjelovanju u preventivnim programima. Sudjelovanje u ovom projektu povezuje sve sudionike i omogućuje razmjenu stručnih znanja, ali i osobnih iskustava, što se pokazalo korisnim i iznimno pomažućim u suživotu s malignom bolesti.

Valja naglasiti kako su znanja i iskustva koja je prenijela psihologinja Poljak bila su od izuzetog značaja okupljenim ženama budući da u tom kraju nema psihologa.

Ovim hvalevrijednim projektom, Udruga Nismo same ulaže velike napore kako bi novooboljelim ženama osigurale psihološku podršku, edukaciju i pravilno informiranje uz opuštajuću atmosferu i razgovor s liječnicima, ali i druge aktivnosti poput kreativnih radionica koje se provode u prostorima Udruge. Posljednja "zdrava kava s doktorima" održat će se u Pakracu.

Izdvojeno


Reci što misliš!